Altına tutunacak destek lazım

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın 1200 dolar/ons seviyesinin altında başladığı haftada, ABD’de beklentileri karşılamayan enflasyon verileriyle alıcılı seyrederek son 2 haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Ancak yukarı yönlü yapmış olduğu atağı haftanın sonuna taşıyamayan kıymetli maden, haftalık seans sonunda 1193.69 dolar/onstan dengelendi ve haftayı yüzde 0.2 kayıpla kapattı. Diğer kıymetlilere baktığımız zaman gümüş yüzde 0.7, paladyum yüzde 0.2 değer kaybederken, haftanın tek kazananı yüzde 1.62’lik kazançla platin oldu.

Altın 1195.95 dolar/ons seviyesinden giriş yaptığı yeni haftada, pazartesi günü veri akışı açısından kısıtlı bir gün yaşanırken ticaret savaşlarıyla ilgili gelişmelerle yön buldu. ABD ve Çin arasında ticaret savaşlarına dair görüşmeler devam ederken, Başkan Donald Trump gerekirse 267 milyar dolar değerinde ithal edilen Çin mallarına daha ek gümrük vergisi koyabileceklerini duyurdu. Çin tarafıysa böyle bir uygulamaya karşı misilleme yapmaktan çekinmeyerek karşı tedbirler alınacağı cevabını verdi. Bu gerginlik neticesinde altın pozitif fiyatlanarak alıcılı seyretti. Salı gününde ABD Kanada’yla yeni NAFTA anlaşmasıyla ilgili ikna etme çabası sonuç vermeye başladı. Başkan Donald Trump yaptığı açıklamada, Ottawa’nın bir anlaşama yapma konusunda istekli olduğunu, müzakerelerin iyi niyet çerçevesinde ilerlediğini vurguladı. Bu süreçte altın 1187.83 dolar/ons seviyesine kadar gerilerken, haftanın en düşük seviyesini kaydetti. Çarşamba gününde ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Üretici Fiyat Endeksi ağustos ayında yüzde 0.2 artış beklentisine karşı yüzde 0.1 azalış kaydetti. Beklentileri karşılamayan veri sonrası altın kendini 1200 dolar/onsun üzerine atarak işlem görmeye başladı. Gün sonuna doğru ABD Merkez Bankası (FED) tarafından “Bej Kitap” raporunu yayınladı. Raporda Trump’ın gümrük tarifesi uygulamaları perakende sektörünü olumsuz etkilediği yer verildi. İş gücü piyasasındaki artış, kalifiye eleman bulmayı zorlaştırırken, bazı meslek kollarında istihdam edecek eleman bulmakta zorlanıldığı tespiti yapıldı. Rapordaki olumsuz tespitler altını yukarı taşımaya yetti. Haftanın en kritik verisi olan enflasyon verisi Perşembe günü açıklandı. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlanan enflasyon raporuna göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ağustos ayında, yüzde 0.3 artış beklentisine karşın yüzde 0.2 olarak açıklandı. Yıllık bazda yüzde 2.7’ye yükselen enflasyon bir artış göstermesine rağmen, beklentilerin altında kalması kıymetli madeni 1212.75 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesine taşıdı.Altındaki pozitif yönlü hareket cuma günü açıklanan tüketici güven endeksi verisiyle son buldu. Eylül ortasında 100.8 ulaşan tüketici güven endeksi, son 14 yılın en yüksek ikinci seviyesi olarak kayıtlara geçerken, tüketicilerin ABD ekonomisine olan inançlarını teyit etti. Bu veri sonrası altın 1200 dolar/onsun aşağısına çekilerek, satıcılı yönde hareket etti. Seans sonunda 1193.69 dolar/onstan dengelenen sarı maden, üst üste üçüncü haftayı da kırmızıda kapatmış oldu.

FED’in eylül ayı toplantısı yaklaşırken, altın 1200 dolar/onsun üzerinde tutunmakta zorlandığını görüyoruz. Altının 1200 dolar/onsun üzerine çıkabilmesi için öncelikli olarak FED’in yıl sonuna kadar yapmayı planladığı faiz artırımlarından geri adım atıp atmasına bağlı. Daha önce bazı FED üyelerinin ticaret savaşı kaygılarıyla ekonomide bir yavaşlama olabileceğine değinmiş ve bu sebeple faiz artırımlarına ara vermeleri gerektiğini vurgulamışlardı. Eğer FED ticaret savaşları dolayısıyla faiz artırıma kararından geri adım atarsa, altının fiyatında sert bir yukarı yönlü hareket görebiliriz. Toplantıya kadar altının benzer hareketleri sürdürmesini beklenirken, 1200 dolar/ons psikolojik seviyenin üzerinde tutunması oldukça kritik.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar