Altına Yellen baskısı  

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Piyasalar geçtiğimiz haftaya Kuzey Kore – ABD gerginliğiyle başladı. Bu gerginlikten istifade etmek isteyen altın, pozitif fiyatlanarak haftanın en yüksek seviyesine kadar uzandı. Ancak salı günü Yellen’in yaptığı bir konuşmada bir kez daha şahin tutumunu yinelemesinin ardından altın kazandığı gücü kaybetti. Hafta sonuna kadar satış yönündeki hareketini sürdüren altın haftayı 1280,31 dolar/ons’tan yüzde 1,30 zararla kapatmış oldu. Diğer kıymetlilerden gümüş yüzde 1.9, platin ise yüzde 2.2 değer kaybederken paladyum 2001’den bu yana ilk kez grup metallerinden Platini geçerek seansın gözdesi oldu ve yüzde 1.5 değer kazandı.

Yeni haftaya 1296,91 dolar/ons seviyesinden başlayan altına destek Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho’dan geldi. Ri Yong Ho New York’ta yaptığı bir konuşmada Kuzey Kore'nin, ABD uçaklarını vurma hakkına sahip olduğunu söylerken bunun Birleşmiş Milletler anlaşmaları uyarınca meşru müdafaa olarak değerlendirileceğini aktardı. Bu tehdit, ABD- Kuzey Kore gerginliğinin kaybettiği harın tekrardan alevlenmesine sebep oldu. Tehditler karşısında yaratımcısından hızla destek bulan altın pozitif fiyatlanarak 1311,75 dolar/ons ile haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Salı günü FED Başkanı İş Ekonomisi Ulusal Birliğinin düzenlediği toplantıdaki konuşmada, önceki haftaya paralel olarak şahin tonlu açıklamalarına devam etti. Yüzde 2 enflasyon hedefinin altında kalınması durumunda FOMC, güvenirliliğin sarsabileceğini vurgularken, hedefin gerisinde kalma durumunun da geçici olduğunu belirtti.

Enflasyon yüzde 2 seviyesine ulaşıncaya kadar para politikasında beklemede kalmanın ihtiyatsız olacağını ifade etti. Yellen’ın faiz artırma konusundaki tutumunu yinelemesinin ardından altın kazandığı gücü kaybederek tekrardan satış baskısına maruz kaldı. Hafta ortasında ABD tarafında açıklanan dayanıklı mal siparişi verisinin yüzde 1 beklentisine karşın yüzde 1.7 arttığı açıklanmasının ardından sarı metal satış baskısından kurtulamayarak negatif fiyatlanmaya devam etti. Perşembe gününde toparlanma çabasında olan altına engel ABD Ticaret bakanlığı tarafından açıklanan 2. çeyrek büyüme verisinden geldi. Beklentilerin üzerinde açıklanan verinin yüzde 3.1 ile yukarı doğru revize edildiği açıklandı. Bu veri sonrası altının yükselişi sekteye uğradı. Haftanın son gününde yönün bulmakta zorlanan kıymetli maden yatırımcısından destek bulamaması neticesinde aşağı doğru seyir izleyerek 1276,56 dolar/ons’a kadar geriledi ve böylece son 6 haftanın en düşük seviyesini test etmiş oldu. Günün sonuna doğru toparlanmaya çalışan altın 1280,31 dolar/ons’tan dengelenerek haftayı tamamladı. 

Aralık ayında FED’in para politikasında değişikliğe gidip gitmesi konusu piyasaları meşgul ederken, diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump da boş durmuyor. Geçtiğimiz hafta ABD kaynaklı haberlere göre Başkan Trump’ın FED başkanlığı için eski FED yöneticisi Kevin Warsh’la görüştüğü bildirildi. Trump adaylarla birinci tur görüşmelerine başlamışken, mevcut başkanla henüz aralarında bir görüşme olmadı. Görünen o ki FED başkanı Şubat 2018’da değişecek. Son süreçte Kuzey Kore – ABD gerginliği, FED faiz artırım kararı ve yeni FED başkanı seçimi üçgeni oluşmuş durumda, bu kadar hassas dengelerin olduğu bir ortamda olası bir krizde altının güvenli liman olduğu bir kez daha hatırlanacaktır. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar