Altında kayıp sürüyor

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Hisse senetleri piyasalarında yüzde 8’in üzerinde kayıplar yaşanırken, altın da negatif piyasa şartlarından etkilenerek aşağı yönlü seyir izlemeye devam etti. Altın geçtiğimiz haftayı 1314,92 dolar/onstan yüzde 1.2 kayıpla kapattı. Diğer taraftan gümüş yüzde 1.63, platin yüzde 2.68 değer kaybederken, haftanın en çok kaybedeni yüzde 6.7 ile paladyum oldu.

ABD’de ocak ayı ortalama saatlik kazançlardaki yüzde 0,3’lük artış piyasalardaki enflasyonun artışına dair şüpheyi azaltırken, FED’in faiz artırma konusunda tereddüt ettiği tek konu da çözülmüş gibi görünüyor. Piyasalar artık üç faiz artırımının gerçekleşeceği inancını taşımasının yanı sıra ‘dördüncüsü gerçekleşir mi’ sorusunu sormaya başlamış durumda. Bu gelişmelerin etkisinde Dow Jones haftanın ilk işlem gününde son 6 yılın en sert düşüşünü yaşadı. Diğer yandan altın hafta içinde güvenli liman olma özelliğiyle ön plana çıktı. Uzun bir süredir Senato'da görüşülen 2 yıllık bütçe planında nihayet anlaşma sağlanması sonrasında altın tarafında satışlar görüldü. Kıymetli maden son 4 haftanın en düşük seviyesine kadar gerileyerek 1307,14 dolar/onsu test etmiş oldu. Haftanın son gününde toparlanma eğiliminde olan kıymetli maden bu seviyeden alışlarla desteklense de haftalık bazda hanesine zarar yazmaktan kaçamadı. Cuma günü 1314,92 dolar/onstan dengelen sarı metal, iki haftadır hanesine zarar yazdırmış oldu.

İstihdam piyasalarındaki ücret artışı enflasyonun yükseleceğine dair önceden sinyal vermişti ancak bu hafta açıklanacak olan rakamlar 2018 yılına ait ilk enflasyon verisi olacak. Piyasaların yakın takibinde olacak bu veri sonrası kıymetli maden tarafında yeni fiyatlamalar görebiliriz. Yıl başından bu yana hisse senetleri piyasalarından elde edilen bütün kazançlar son bir haftanın içerisinde geri verilmiş durumda. Bu süreçte altın, yatırımcıların hisse senedi piyasalarında yaşanan kayıplardan korunmaları için güvenli liman olma özelliğini koruyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar