Altında kayıp sürüyor

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Doğukan Çiçek - Troy Kıymetli Maden Ticareti AŞ

Altın 1200 dolar/onsun üzerinden başladığı geçtiğimiz haftada, büyüme verisinin öncü verisi sayılan satın alma müdürleri endeksi (PMI) ve istihdam verisindeki ABD ekonomisi açısından olumlu sinyaller altın satış baskısı altına aldı. Haftanın son gününde 1196.25 dolar/onstan dengelenen sarı metal, önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 0.4 kayıp yazarak üst üste ikinci haftayı da zararla kapatmış oldu. Diğer kıymetliler baktığımız zaman gümüş önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 2.5 zarar yazarken son 17 ayın en düşük seviyesinde işlem görüyor. Platin yüzde 0,6 kayıpla haftayı tamamlarken, paladyum ise önceki haftaya kıyasla yerinde saymış oldu.

ABD piyasalarının kapalı olduğu haftanın ilk gününde, kıymetli maden 1200.76 dolar/ons seviyesinden başladığı haftalık seansa, pazartesi gününde sakin seyriyle dikkat çekti. Salı gününde ABD açıklanan İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi 61.3 ile 2004 yılından beri en yüksek seviye olarak kaydedilmesinin ardından, altın aşağı yönlü seyir izledi. Sert satışlar neticesinde 1189.74 dolar/ons seviyesine kadar geri çekilen kıymetli maden, bu seviyeyle son iki haftanın en düşük seviyesini kaydetmiş oldu. Diğer taraftan ABD’nin yeni NAFTA anlaşma yapma çabaları devam ederken, Asya-Pasifik tarafında "ABD ’siz" ticaret kisvesi altında 16 ülke ticaret anlaşması şartlarını görüşüyor. İçinde Çin’in de bulunduğu anlaşma tarafları, ABD’ye karşı bir birlik oluşturulmasının yanı sıra ticaret savaşlarında yeni bir cephe açmış durumdalar. Hafta ortasında da ABD ile Kanada arasında yeni NAFTA anlaşmasıyla ilgili tarafla henüz ilerleme kaybetmemişken, Kanada kendisi için önemli maddelerde geri adım atmamak konusunda ısrarcı olduğunu ve taviz vermeyeceğini Başbakanlık seviyesinde vurguladı. ABD Başkanı Donald Trump ise bir anlaşmaya varılmaması durumunda, bu durum Kanada’nın aleyhine olacağına belirterek, bu sürecin iki gün içinde tamamlanmasını beklediğini aktardı. Diğer taraftan dün ST. Louis FED Başkanı James Bullard New York’ta düzenlenen bir konferansta para politikası yapıcılarının daha fazla faiz artırımını beklemeye almasını gerektiğini savundu. Başkanın FED’in faiz artırma kararını eleştirmesi, FOMC toplantısı öncesi farklı bir görüş olarak basına yansımış oldu. Haftanın en yüksek seviyesini 1207,03 dolar/onsla Perşembe gününde ABD seansının açılışından önce kaydeden sarı maden, ABD verileri sonrası tekrardan satış dalgasına kapıldı. ABD İmalat dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Ağustos’ta 58.5’a yükseldi ve büyüme yönünde olumlu sinyaller verdi. Ticaret savaşlarının olumsuz yönde etkilemesi beklenen bu veri, beklentilerin üzerinde açıklanarak ABD ekonomisiyle ilgili kaygıları azaltmış oldu. Haftanın son gününde ABD açıklanan istihdam verileri doların elini güçlendirirken, altını negatif fiyatladı. ABD'de tarım dışı istihdam 190 bin beklentisine karşın 201 bin artarken, işsizlik oranı yüzde 3.9 seviyesinde açıklandı. İşsizlik oranı son 50 yılın en düşük seviyesinde seyretmeye devam ediyor. Güçlü istihdam piyasası verisi altını satışa zorlarken, kıymetli maden seans sonunda 1196.25 dolar/onstan dengelenerek, bu haftayı da kırmızıda kapatmış oldu.

Altın da kayıp sürmeye devam ederken, tutunacak dal bulmakta zorlandığını gördüğümüz günlerde geçiyoruz. Piyasalarda ticaret savaşlarıyla ilgili kaygılar artmışken, bu kaygıların ABD ekonomi verilerine henüz yansımadığını takip ettiğimiz bir haftayı geride bıraktık. Ticaret savaşlarına bağlı ABD ekonomisinde bir yavaşla görülmemiş olması doları güçlendirirken, altın fiyatını baskı altına alıyor. Aynı zamanda geçtiğimiz günlerde ABD-Çin tarafları ticaret savaşlarının çözümü için görüşme halindeler, bu görüşmelerden çıkacak olumlu sonuçlar, ticaret savaşlarının etkisi hissedilmeden son verilmiş olacaktır. Bu gelişmeler altın yatırımcısını kısa süreli satış pozisyonuna yönlendirebilir ve bu süreçte kıymeti maden 1190 dolar/ons seviyesin altına kadar geri çekilmesine şahitlik edebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar