Altında yukarı yönlü hareket kısa sürdü

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın geçtiğimiz haftaya yükselme arzusuyla başlamasıyla son iki haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Ancak iki İngiliz bakanın, Brexit sürecinin doğru yürütülmediği gerekçesiyle istifa etmesi doların elini güçlendirirken, altının yükselme arzusuna engel oldu. Haftanın devamındaysa ABD’den gelen enflasyon verileri FED’in yıl sonu hedeflerine hizmet edecek türden gelmesi altını satış baskısına zorladı ve haftalık seansı 1241.49 dolar/onstan yüzde 1 kayıpla kapattı. Diğer kıymetlilere baktığımız zaman gümüş 15.81 dolar/onsla son 7 ayın en düşük seviyesini kaydederken bir önceki haftaya kıyasla yüzde 1.4 kayıp haftaya tamamladı. Platin yüzde 1.6, paladyum ise yüzde 1.4 kayıpla haftayı tamamladı.

Fiili olarak ticaret savaşının başlamasının ardından, altın geçtiğimiz haftaya 1254.96 dolar/ons seviyesinden başladı. Altın gün ortasına kadar alıcılı seyir izleyerek 1266.15 dolar/onsa kadar uzandı ve son iki haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Ancak İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci devam ederken, pazartesi iki İngiliz bakanın istifası altını satışa zorladı. İlk olarak Dışişleri Bakanı Boris Johnson istifası, ardından Brexit Bakanı David Davis’in istifası takip edildi. Bu istifalar İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci yolunda gitmemesine işaret ederken, İngiliz varlıklarında kayıplara neden oldu. Bu süreçle ilgili belirsizliğin ortaya çıkması ve pounddaki değer kaybı doların güç kazanmasına vesile oldu. Güçlenen dolar ise altın fiyatlarını baskılayarak aşağı yönlü seyre sevk etti. Hafta başında Brexit sürecinin iyi yönetilemediği gerekçesiyle, iki İngiliz Bakanın istifası sonrası ingiliz varlıklarında kayıplar yaşanmıştı, İngiltere Başkanı Theresa May duruma müdahale ederek, istifa eden bakanların yerlerine yenilerini zaman kaybetmeksizin ertesi gün atadı. İstifa krizi aşılmaya çalışılırken, aynı zamanda İngiltere ekonomisinin aylık bazda yüzde 0.3 büyüme gösterdiği açıklandı. İngiltere'den gelen büyüme verisindeki ivme, İngiliz Merkez Bankası'nın faiz artırmasına tetikleyeceği düşüncesi, altın üzerinde satış baskısı yarattı. Diğer taraftan, ABD'nin Çin'e karşı uygulamaya başladığı 50 milyar dolarlık ürünü kapsayan gümrük vergisinin devamı olan 200 milyar dolar değerinde Çin ürünlerine yüzde 10'lık ek gümrük vergisi uygulayacağı açıklandı. Trump yönetiminin bu kararı sonrası altın toparlanma çabasında hareket etmesine rağmen, çabasının yetmediğini gördük.

Haftanın kritik verilerinden olan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ABD Çalışma Bakanlığı tarafından hafta ortasında açıklandı. Açıklanan verilere göre ÜFE aylık bazda yüzde 0.3 artarken, yıllık da yüzde 3.4 artış kaydetti. Bu artış son 7 yılın en güçlü artışı olarak kayıtlara geçerken perşembe günü açıklanacak olan TÜFE verisi öncesi olumlu sinyaller vermiş oldu. Perşembe gününde ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Çin ile karşılıklı olarak getirilen gümrük tarifelerinin bir ticaret savaşı olmadığını bu durumun bir ticari anlaşmazlık olarak tanımladığını dile getirdi. Çin’le görüşmeler yapabileceğini de sözlerine ekleyen bakan, ticaret savaşlarının gerginliğini azaltan bir açıklama yapmış oldu. Diğer taraftan ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan TÜFE verisi haziran ayında yüzde 0.1 artarken, yıllıkta da yüzde 2.9’a yükseldiği görüldü.

Beklentiler doğrultusunda açıklanan enflasyon rakamları FED’in yıl sonu hedefi açısından oldukça kritik olma özelliği taşıyor. Beklentiler doğrultusunda açıklanan veri altını hareketlendirmeye yetmedi. Haftanın son günün de satıcılı seyrine devam eden kıymetli maden 1236.95 dolar/onsa kadar geri çekilirken yılın en düşük seviyesini kaydetti. Seans sonunda 1241.49 dolar/onstan dengelen sarı metal haftayı yüzde 1 zararla kapatmış oldu.
Altın yukarı yönlü hareket etme isteğinde kalıcı olamadığını görmemizin yanı sıra yılın en düşük seviyesinde yeni bir dip test etti. Bu seviyeden tepki alımlarıyla altın tekrardan 1240 dolar/onsun üzerine taşındı ancak aşağı yönlü trendi devam ediyor. Bu trendin nerde kırılacağını ön görmek zor ancak 1230 seviyesinin altına inmiş bir kıymetli maden için daha yüksek satıcılı günlerin başlangıcı olabilir. Diğer taraftan önümüzdeki hafta FED Başkanı Jerome Powell’in ABD Senatosu'nda yapacağı sunum piyasaların yakın takibinde olacak. Başkanın sunum sırasında vereceği mesajlar piyasaların yeni yön verecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar