Altının aşağı yönlü gidişi son buldu

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Geçtiğimiz hafta boyunca boğa piyasasının etkisinde olan altın haftanın son gününde açıklanan enflasyon verisinin beklentileri karşılayamamasının ardından daha da değerlenerek kendini 1300 dolar/ons’un üzerine attı ve seansı 1303,82 dolar/ons’dan kapattı. Böylelikle altın geçen haftaya kıyasla hanesine yüzde 2.1 kazanç yazarken, gümüş yüzde 3.5, platin yüzde 3.2 ve paladyum yüzde 7.3 değer kazandı ve tüm kıymetliler haftayı 'yeşil'de kapamış oldu.

Altın geçtiğimiz haftaya 1276,39 dolar/ons’tan giriş yaptı. Önceki hafta sonu ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal medya hesabı üzerinden sarf ettiği “Kuzey Kore için yapılacak tek şey var” sözleri piyasaları hareketlendirmeye yetti ve oluşan jeopolitik riskler neticesinde alıcılı yönde seyir izleyen altın ivme kazandı. Katalonya referandumunu da takip eden piyasalarda, tedirgin olan yatırımcıların altına yöneldiğini gördük. Katalonya Başkanı'nın açıklamaları sonrası altın topladığı kazançları kaybederek aşağı yönlü seyrine başladı. Hafta ortasında açıklanan Eylül ayı FED toplantısı tutanakları sonrası yönünü yukarı çeviren altın, enflasyon verilerini beklemeye başladı. Enflasyon ve işsizlik verileri sonrası altın üzerinde kısıtlı da olsa bir baskı oluşsa da, sarı metal direnmeyi bildi. Cuma günü açıklanan kritik enflasyon verisinde Eylül ayı Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 0,2 beklentisine karşın yüzde 0,1 olarak açıklanırken yıllıkta da yüzde 1.8 beklentisini karşılayamayarak yüzde 1.7 de kalmış oldu. Halihazırda enflasyon verisiyle ilgili kaygılar devam ederken bir de ilerleme gösterememiş bir enflasyon verisi piyasaları tedirgin etmeye yetti ve hızla kıymetli madene yöneliş başladı. 1300 dolar/ons’u aşan altın böylece son 3 haftanın zirvesine çıkmış oldu.  

Cuma günü açıklanan enflasyon verisi, Fed’in yıl sonuna kadar hedeflediği yüzde 2 hedefine yaklaşmaktan çok yerinde saymaya devam etiğini gösterdi. Fed tutanaklarında da dörüldüğü üzere bir çok üyenin enflasyon ile ilgili kaygılarında haklı oldukları cuma günkü veriyle teyit edilmiş oldu. Fed’in aralık ayında faiz artırma niyeti, enflasyona bağlayarak, bir kaç kez Başkan tarafından dile getirilmişti. Enflasyonda beklenen artışın gerçekleşmemesi faiz artırma kararını etkiler mi şimdilik bilinmez ama faizin üzerinde baskı oluşturduğu da bir gerçek. Bu vesileyle altının önümüzdeki günlerde piyasalarda pozitif fiyatlanacağı görüşü hakim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar