Altının direnci sorgulanıyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz haftaya güçlü başlayan ancak Fed gölgesinde kalan altın, 1244 dolar/ons'a kadar yuvarlandı. Dolar 2 ayın en yükseğine çıkarak sahnede parlarken, kıymetliler kırmızıda boğuldu. Paladyum yüzde 6 ile en fazla kan kaybeden kıymetli metal oldu.

Altın haftaya 1773 dolar/ons seviyesinden yükseliş hareketiyle hevesli başladı. Özellikle dünyanın en büyük 2. ekonomisi olan Çin’in ekonomik verileri piyasaları dalgalandırdı. Endüstriyel üretim ve perakende satış rakamları kötümser bir tablo çizerken, küresel hisse senedi piyasaları da zayıftı. Altın ilk gün1289 dolar/ons’a kadar uzandı ancak sonrasında bu seviyeyi yakalayamadı. Fed toplantısına kadar 1280 - 1270 dolar/ons bandını koruyan altın ABD'nin Nisan ayı konut başlangıçlarında yüzde 6.6’lık yükseliş gözlenmesine rağmen direndi. Altın hafta ortasında irtifa kaybetmeye başladı. 1280 dolar/ons seviyesinde salınan maden, çarşamba günü açıklamaların yapılacağı Fed toplantısından önce, beklentilerin faiz artışı yönünde olması sebebiyle satışları karşılamaya başladı. Bir ayı piyasası döngüsüne giren altın toplantı sonrası yuvarlanmaya devam etti. Fed, haziran ayı için yine net bir açıklama yapmazken, daha önceki seferlerde olduğu gibi ekonomideki iyileşmenin beklenen standartlarda olması durumunda ancak faiz artışı olabileceği belirtildi. Perşembe günü derinleşen satışlarla altın 1244 dolar/ons’a kadar geri çekildi. Bu seviyeden, tepki alımları ve ABD’nin haftalık işsizlik başvurularının yukarıda açıklanmasıyla su yüzüne çıkarak nefes aldı. 2 günde yüzde 2 değer kaybeden altın, cuma günü itibariyle 1250 dolar/ons üzerinde işlem görmeyi sürdürüyor. Buna mukabil dolar, döviz sepetine karşı 2 ayın en iyi seviyesine ulaştı ve pariteyi 1.1180 seviyesine kadar çekti. Cuma günü ABD'nin 2. el konut satışlarındaki yüzde 1.7 yükseliş altının 1248 dolar/ons'a kadar gevşemesine neden oldu. Seansı 1252.20 dolar/ons'tan kapatan altın yüzde 1.66 değer kaybederken gümüş yüzde 3.5, platin yüzde 3.33 ve paladyum yüzde 6 oranında eridi.

Fed kendini köşeye sıkıştırmış durumda; bu sene içinde piyasaya mutlaka faiz artışı vermesi gerekiyor ki hatta birden fazla olması muhtemel. Aksi taktirde,  ABD ekonomisindeki herhangi bir gelişimi kontrol etme ve tahmin yeteneği bağlamında kendi kredibilitesini kaybedecektir. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018