Altının fiyat bandı geri çekildi

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın ABD'de yaşanan kasırgalar sonrasında, beklentilerin aksine zararın çok da büyük olmamasının etkisiyle, satış baskısına maruz kaldı. Buarada altın, ABD'nin hem iyi hem kötü gelen enflasyon rakamlarının etkisinde yönünü bulmakta da zorlandı. Hafta boyunca 1320 - 1335 dolar/ons bandında dalgalanan altın seansı 1320,24 dolar/ons seviyesinden yüzde 1,9 zararla kapattı. Gümüş yüzde 2,1, platin yüzde 3,9, paladyum ise yüzde 1 değer kaybetti ve böylelikle bütün kıymetliler haftayı kırmızıda kapatmış oldu.

Altın ilk işlem gününe 1346,74 dolar/ons seviyesinden başladı. ABD’nin güneyinde gerçekleşen Irma Kasırgası'nın Florida kıyılarını vurmasıyla milyonlarca insanın mağdur olması finansal piyasaları da etkiledi ve rezerv para dolar endeksinde ciddi düşüş görüldü. Tahmin edilenin altında 290 milyar dolarlık bir maliyet ile atlatılan doğal afet sonrası dolar tekrardan kaybettiği gücü toplamaya başladı. Güçlenen dolar karşısında altın 1324 dolar/ons'a kadar geri çekildi. Salı günü hem tepki alımlarıyla hem fonda Kuzey Kore'nin her an bir hamle yapabileceğine dair gerginlikle yükselişe geçen altın, hafta ortasında 1335 olar/ons'u test etti ancak bu seviyede tutunamadı. ABD'nin Ağustos ayı ÜFE yüzde 0.3 beklentiye karşılık yüzde 0,2 açıklandı. Bu rakamlar doların yolunu açarken altın için ons’ta 15 dolarlık bir düşüşe neden oldu. Perşembe gününde ABD'den gelen tüketici fiyat endeks verisi yüzde 0,3'lük artış beklentisini aşarak yüzde 0,4 oranında yükseldiği görüldü. Aynı zamanda yıllık bazda yüzde 1,7 oranında arttığı görüldü. Kıymetli maden TÜFE verisi sonrası haftanın en kötü işlem fiyatını 1315,94 dolar/ons'la kaydetmiş oldu. Cuma sabah seansında piyasalar Kuzey Kore’nin Japonya’ya füze fırlatmasıyla sarsıldı. Neyse ki korkulanın tersine füze Japonya’yı geçerek Pasifik okyanusuna düştü. Böylece altın tekrar 1335 dolar/ons'u test etti ancak hızla geri çekildi. Anlaşılan o ki Kuzey Kore tarafından gelen eylemler piyasaları tedirgin etme konusunda artık etkisiz kalıyor. İlerleyen saatlerde ABD'den açıklanan Ağustos ayı perakende satışlarında yüzde 0,1 artış beklentinin aksine yüzde 0,2 düşüş yaşandığı görüldü. Bu kötü veriye rağmen altın pozitif fiyatlanmadı ve haftalık seansı 1320,24 dolar/ons ’tan yüzde 1,9 zararla kapatmak zorunda kaldı.

Uzun zamandır piyasaların merakla beklediği FED’in para politikası toplantısı, 19 - 20 Eylül'de Washington'da gerçekleştirilecek. Bu toplantıdan faiz artırımı konusunda herhangi bir karar çıkması beklenmezken asıl konusu bilanço küçültme eylemi olacaktır. Piyasalarda akıllardaki diğer soruysa ABD'de yaşanan kasırgalar sonrası FED’in para politikası kararında değişiklik olup olmayacağı yönünde. Tahmin edilen o ki FED’in kararına etkisi olmayacaktır ancak bazı projeksiyonlarla ilgili yeni revizeler gelebilir ve böylelikle altın 1350 dolar/ons'u yeniden aşabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar