Altının gözü büyüme verisinde

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Ticaret savaşlarıyla ilgili ABD ve Çin’in attıkları adımlar piyasalara yön verirken, altın da bu gelişmelerden yön bulmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta Çin’li şirket Huawei’nin ürünlerinin ABD’de kamuda yasaklandığı haberi sonrası altın tarafında satıcılı seyir neticesinde son bir ayın en düşük seviyesi kaydedilmesinin ardından, haftalık kapanışa doğru toparlanma gayesinde olan sarı maden, Cuma günkü seans sonunda 1284,87 dolar/onstan dengelendi ve haftalık bazda yüzde 0.4 değer kazanmış oldu.

Ticaret savaşlarının sürdüğü ortamda altın geçtiğimiz haftaya 1277,80 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. ABD’nin Huawei ürünlerinin kamuda yasaklanmasının ardından, Çin’in karşı hamle yapacağı beklentisiyle altın haftaya satıcılı başladı. Salı gününde de satıcılı seyir yönünde hareket etme arzusu içerisinde olan sarı maden, son 1269,57 dolar/onsla son bir ayın en düşük seviyesini kaydetti. ABD Ticaret Bakanı Salı günü akşam saatlerine yaptığı açıklamada Huawei’ye uygulanacak olan kısıtlamaların 90 gün erteleneceğini duyurmasının ardından altın pozitif tepki vererek toparlanma yaşadı. Bu haber akışı sonrası alım yönünde hareket eden sarı maden, günü artıda kapatmayı başardı. Hafta ortasında ABD’de açıklanan FED tutanakları piyasaların odağındaydı. Tutanaklarda faiz konusunda sabırlı olunacağı vurgulanırken, enflasyondaki son dönemlerdeki düşüsün geçici olduğu savunuldu. Tutanakların yanı sıra FED başkanı Jerome Powell’in yaptığı açıklamada faizi hareket ettirmek için bir sebebin olmadığı aktardı. Tutanaklar ve Başkanın açıklamaları sonrası dolar tarafında pozitif tepki kısıtlı kalırken altın tarafında ise yatay seyir devam etti. Perşembe gününe gelindiğinde yukarı doğru ivmelenme çabasında olan sarı maden, ABD’de açıklanan PMI verileriyle güçlü bir alımla 1280 dolar/onsun üzerine çıktı. Perşembe günü ABD Ticaret Bakanlığının açıkladığı veriye göre İmalat PMI endeksi 50.6 ile 2009 yılından bu yana en düşük seviyesi olarak kayıtlar geçti. Beklentinin altında açıklanan veri sonrası kıymetli maden hızlı alım yönünde hareket ederek 1287,33 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Haftanın son gününde gelişmeler açısından sakin bir gün yaşanırken, ABD açıklanan Mal siparişleri verileri takip edildi. Özellikle Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri verisinin yüzde 0,2 artış beklentisine karşın yerinde sayması büyüme üzerindeki kaygıları artırırken, sarı madene pozitif yansıdı. Altın toparlanma yönündeki hareketini haftanın son gününde de sürdürürken, haftayı 1284,87 dolar/onstan kapatarak,hanesine yüzde 0.4 kazanç yazmış oldu.

Küresel büyümeyle ilgili kaygılar piyasalarda sürerken bu hafta ABD’de açıklanacak olan 1. Çeyrek büyüme rakamları piyasaların yakın takibinde olacak. ABD’nin ekonomisindeki yavaşlamaya dair gelecek olası bir sinyal altını pozitif yönde etkileyerek 1300 dolar/ons psikolojik direncine kadar taşıyabilir. Diğer taraftan altın 1270 dolar/ons desteği aşağıda kritik bir seviye. Bu seviyeyi kırması durumunda 1250 dolar/onsa kadar geri çekilmeler görebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar