Altının gözü Fed toplantısında

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın FED’in faiz indirimine gideceği beklentisiyle başladığı rallisine geçtiğimiz haftada devam ederek son 14 ayın en yüksek seviyesinde rekor tazelediği haftayı geride bıraktı. Haftalık seansı 1341,57 dolar/onsla kapatan sarı maden önceki haftaya kıyasla hanesine yüzde 0,3 kazanç yazıp, üst üste dördüncü haftayı da artıda kapatmış oldu.

Altın yılının en yüksek seviyesinde işlem görürken, yeni haftaya 1335,12 dolar/ons seviyesinden başlangıç yaptı. Haftanın ilk gününde ABD Başkanı Donald Trump, Çin Başkanı Şİ Jinping’in kendisiyle G-20 zirvesinde bir araya gelmemesi durumunda Çin’e uygulanan gümrük tarifesinin yükselteceğine dair tehditte bulunması altın fiyatı üzerinde negatif etki yarattı. Bu tehdit piyasaları tedirgin ederken, diğer taraftan ikilinin buluşmanın gerçekleşeceğine dair beklentileri de artırmış oldu. Salı günün kritik verisi ABD açıklanan üretici fiyat endeksi piyasaların yakın takibindeydi. Beklentiler doğrultusunda aylık bazda yüzde 0,1 artış gösteren veri, ertesi gün açıklanan TÜFE verisi öncesi olumlu sinyal vermiş oldu. Altının ise açıklanan veriye tepkisi kısıtlı kalırken, seans sonuna kadar hacimsiz hareket etti. Haftanın önemle beklenen verisi ABD’de açıklanan tüketici fiyat endeksi piyasaların yakın takibindeydi. FED Başkanı Jerome Powell’in düşük enflasyon dolayısıyla FED’in müdahale etmek durumunda kalacağını ifade etmesi sonrası daha da önem kazanmıştı. Açıklanan enflasyon verisi yüzde 0,2 artış beklentisine karşılık yüzde 0,1 artarak FED’in kaygılarını desteklemiş oldu. Altın ise bu süreçte pozitif seyrini koruyarak alımlarla desteklenmeye devam etti. Perşembe günü Umman Körfez’inde petrol tankerine yapılan saldırı haber akışı sonrası piyasalardaki risk algısı artarken petrol fiyatları yüzde 4’ün üzerinde değer kazandı. Altın da bu durumdan pozitif faydalanarak yukarı doğru ivmelendi. Haftanın son gününde gelindiğinde altın alıcılı seyirdeki ivmesini artırarak 1350 dolar/onsu 14 ay sonra aşarak 1358.13 haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Kıymetli maden Seans sonuna kadar yukarı doğru ivmesini sürdüremese de haftayı 1341,57 dolar/onstan yeşilde tamamladı.

Birkaç haftadır fiyatlanan FED’in faiz indirimine gidecek beklentisi bu hafta gerçekleşecek olan FED toplantısı sonrası nihayetine erecek. Piyasalar FED’den faiz indirimi beklese de FED bu adımı atmak konusunda çok aceleci davranmayabilir. En son 2008 krizi sonrası aldığı indirim kararı, 2015 yılı Aralık’ından beri yerini faiz artırımlarına bırakmıştı. FED’in faiz indirimi kararı alması kolay görünmüyor, fakat toplantı sonrası Başkan Jerome Powell’in vereceği mesajlar piyasalara yön verecektir. Altın da başkanın açıklamalarından sonra kendine yön bulacaktır; 2014 yılından beri kırmakta zorlandığı 1365 dolar/ons seviyesi altın için önemli direnç noktası olarak önünde duruyor. Bu seviyeyi aşmasıyla 1400 dolar/onslara doğru yolculuğunu başlatabilir. Aşağıdaysa 1320 dolar/ons seviyesi desteğinin üzerinde tutunması altını yukarı doğru ivmesinin sürdürmesi için oldukça kritik konumda.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar