Altının kaderi yeni başkanın elinde

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta, yeni FED başkanı adaylarıyla görüşmelerin ve İspanya’da yaşanan siyasi gerginliğin etkisinde fiyatlanarak hareketli bir seans yaşadı. Kapanışta 1280,48 dolar/ons’ta dengelenen altın hanesine yüzde 1,76 kayıp yazdı. Diğer taraftan platin yüzde 2,33, paladyum 1,30 gümüş ise 2,1 değer kaybetti ve böylece bütün kıymetliler haftayı kırmızıda tamamlamış oldu.

Haftaya 1303,54 dolar/ons’tan başlayan altın, haftanın en yüksek seviyesine pazartesi günü ABD seansının açılışından önce 1306,15 dolar/ons’la ulaştı. Başkan Donald Trump’ın FED başkanlığı adaylığı için Stanford Üniversitesi ekonomisti John Taylor’la görüştüğü bilgisi piyasaları hareketlendirdi. Taylor’ın adaylar arasındaki en şahin aday olmasının yanı sıra kendisi yüksek faiz görüşünü savunan bir para politikası kuralına sahip. Trump – Taylor görüşmesinin olumlu geçmesi sonrası altın hızla boğa piyasanın etkisine girdi. Salı gününde John Taylor’ın adının yüksek sesle anılması neticesinde altın negatif fiyatlanmaya devam etti. Hafta ortasına gelindiğinde satış baskısından kurtulmakta zorluk çeken altın haftanın en düşük seviyesini 1277,07 dolar/ons’la kaydetti. Aynı gün ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan inşaat izinlerindeki 1.245 milyon artış beklentisine karşın 1.215 milyon düşüş kaydedilmesi altının toparlanması için destek olsa da kısıtlı kalmış oldu. Perşembe gününde İspanya’dan gelen haberler jeopolitik riskleri artırırken, İspanya hükümeti cumartesi günü, bölgenin özerklik statüsünü kaldıran anayasanın 155’inci maddesinin uygulanması için toplanacağını duyurdu. Bu haber sonrası piyasalarda oluşan tedirginlik ortamından dolayı altın Avrupa seansında pozitif fiyatlandı. Ancak ABD seansında açıklanan haftalık işsizlik başvuruları, yüzde 9 düşüş göstererek 224,000 seviyesinden 222,000 seviyesine geri çekilirken bu durum altının yukarı yönlü hareketi üzerinde baskı oluşturdu. Diğer taraftan perşembe gününde Başkan Trump, FED Başkanı Yellen’la görüştü. Yellen’ın Başkan Trump’ın favori adayı olmadığını bilsek de bu görüşmeyle birlikte kıymetli maden gücünü elinde tutmaya devam etti. Haftanın son gününde ise ABD senatosunun bütçe tasarısını kabul etmesinin ardından Cumhuriyetçilerin vergi reformu için ilerleme sağladığı yönünde algı oluşmasıyla birlikte dolar değer kazanırken, altın negatif fiyatlanmış oldu. Böylelikle dalgalı seans sonunda altın haftayı 1280,48 dolar/ons’tan yüzde 1,76 kayıpla kapattı.

ABD Başkanı Trump yeni FED Başkanı için belirlediği beş adayla da görüşmesini tamamladı. Mevcut FED Başkanı Yellen’la devam edilmeyecek gibi görünüyor ancak Trump’ın Yellen mülakatı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada görüşmenin iyi geçtiğini dile getirdi. Piyasalar için ise Yellen, istikrarın devam etmesi demek. Diğer taraftan John Taylor görüşmesi sonrası başkanın çok etkilendiği de gelen haberler arasında. Taylor, piyasalar için yüksek faiz demek... Bu nedenle altın yönünü belirleyebilmesi için yeni başkanın kim olacağı çok önemli. Trump’ın bu hafta ya da en geç sonraki hafta kararını vermesi bekleniyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar