Anadolu’da demir çelik üreticisi bir dostla sohbet…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Pehlivan Baylan, Karabük’te demir çelik sektöründe yıllardır üretim yapan, bir dostumdur. İki gün önce sohbet için aradı. Son dönemde sürekli durgunluk ve Anadolulu iş insanı dostlarımdan yakınma dinlediğim için, ona da “İşler nasıl, ne var ne yok?” sorusunu yönelttim. Beklemediğim bir cevapla karşılaştım: ”Organizede yeni fabrika kurduk ihracata yöneldik. Allah'a şükür işimiz çok iyi.”

Bundan önceki sohbetlerimizde iç piyasada ödemeler konusunda yaşadığı sıkıntıdan yakınan dostuma, bu yeni gelişmenin nasıl olduğunu sordum. Aldığım yanıt şöyle oldu: “Biliyorsun bizim üretimimiz şehrin içindeydi. Kentsel dönüşüm nedeniyle fabrikayı kapatıp, OSB’de 20 bin metre kapalı alanlı yeni bir fabrika kurduk. Çeşitli demir çelik ürünleri üretip, 2018’in 4. ayında ihracata yöneldik. Buna uygun bir profesyonel ekiple çalışmaya başladık. Bugüne kadar 50 ülkeye 45 ton mal satıp, 30 milyon dolar döviz getirdik. İstihdama dayalı yatırım ve ihracatın en doğru yol olduğu sonucunu gördük. 2019 yılı için 100 ülkeye 90 bin ton ürün satmanın araştırmasını yaptık. Onu gerçekleştirme konusunda da çok umutluyuz.”

“Senin bu kadar her şey iyi dediğine pek rastlamadım. Yine yakınacağın bir şeyler vardır…” dediğimde şunu söyledi: ”Bu ihracatı yaptığımız belgelenmesine ve Merkez Bankası’nda döviz girişimiz olmasına karşın, Eximbank reeskont kredilerinden yararlamadık. 2015-2016- 2017 yıllarına ait 3 yıllık ihracat belgesi istiyorlar. Ona göre döviz kredisi kullandırıyorlar. Oysa biz bu yıl ihracata başladık. Sevk öncesi TL bazlı kredi veriyorlar. Oysa, 30 milyonluk ihracatımızın belgeleri de, Merkez Bankası hesabına gelen dövizimiz de belli. Eximbank’a durumu anlatan yazıyla başvurduk. Ayrıca 2 bakanlığa da başvuru yaptık ama sonuç alamadık. Yüzde 30 kredi faiziyle işimizi yürütmek zorunda kalıyoruz. Onun için bu konuda bir sonuç bekliyoruz.”

Pehlivan Baylan’ın hikayesi böyle. İç piyasadaki ödeme sıkışıklıkları nedeniyle, ihracata dayalı çalışmaya başlayarak başarılı sonuç almış. Almaya devam edeceğine de inanıyor. Eximbank’ın kredi uygulamasının ise yeni ihracatçılar için ele alınıp düzenlemesini istiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar