Analistler PPK'dan 300-400 baz puan artış bekliyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Yarınki 13 Eylül PPK toplantısından beklentileri konusunda analistlerle yapılan soruşturma ortalama 300-500 baz puanlık faiz artışı beklediklerini ortaya koyuyor. Analistler bunun ilk adım olduğunu ardından dış politik olaylarda risk azalması ve gerçekçi OVP’nin açıklamasının gündeme gelmesi adımlarının atılması beklentisini de dile getiriyorlar.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yarınki toplantsıyla ilgili beklentileri haberleştiren Jülide Yiğittürk Gürdamar’ın haberinde analistlerin tümünün toplantıda bir faiz artışı bekledikleri bilgisi yer alırken, artışın beklenti olarak ortalama 300-500 baz puan olabileceği gösteriliyor. PPK’nın kararının analistlerin beklentisi seviyesinde gerçekleşmesi halinde, politika faizi olarak isimlendirilen haftalık repo faizi yüzde 20.75-22.75 seviyesine yükselecek. Bu gelişme ile yüzde 20’ler seviyesindeki mevduat faizi ve yüzde 30’lar seviyesindeki kredi faizinin de yukarı çekilmesi kaçınılmaz olacak.

Analistlerin faiz artışı taleplerini yıllık enflasyonun temmuz ayında yüzde 15.85’ten yüzde 17.90'a yükselmesine neden olduğunu belirterek, ağustos ayında enerji zamları, gıda artışları ve TL’in değer kaybına bağlı olarak TÜFE’nin eylül ayında yüzde 20’yi aşacağı tahminini yapıyorlar. Yıl sonu beklentisinin de yıllık yüzde 20’nin üzerinde kalacağına inandıklarını açıklıyorlar. Bu nedenle PPK’nın 13 Eylül toplantısını, 24 Temmuz toplantısı gibi faiz artırımı yapmadan geçirmesinin söz konusu olamayacağını ve faiz artışı yapılmasının şart oluğunu belirtiyorlar. Önümüzdeki 6 aylık dönemde enflasyonun 4-5 puan artacağı beklentisinin de PPK toplantısında faiz artışını zorunlu kıldığını öne sürüyorlar.

Peki, faiz artışı kur yükselişini önlemeye yeterli olacak mıdır? Analistler bunun gerek şart olduğunu, ancak bununla birlikte yeter şart olması için atılması gereken adımların da altını çiziyorlar.

Bunlar arasında arasında Bronson davası başta olmak üzere ABD ile yaşadığımız gerginliğin yumuşaması ile normalleşme, İdlib ve Suriye başta jeopolitik risklerin dengelenmesi, AB sürecinde olumlu adımlar atılması gibi dış siyaset gelişmelerinin yanı sıra, Orta Vadeli Programın bir an önce gerçekçi içerikle hazırlanması gibi adımlar da beklentiler arasında yer alıyor...

13 Eylül’de faiz artışı olabileceği konusundaki açıklamalara bağlı beklentiler üzerine geçen cuma günü dolar kuru 6.42 seviyesine geriledi. Yılbaşından bu yana gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en olumsuz etkilenen TL faiz artabilir kararıyla ilk kez gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi performansı gösterdi. Pazar günü 6.38’e kadar gerileyen dolar kuru dün ve bugün 6.40’ın üzerindeki seviyesindeydi.

Merkez Bankası PPK toplantısında yarın analistlerin beklediği gibi bir artış olması, beklentide nisbi bir rahatlamaya yol açacaktır. Ama ardından gözler ABD gerginliğinin yumuşaması, bölgemizdeki jeopolitik sorunlarda risk azalması, AB ile gelişmelerde olumlu adımlar beklentisi ve OVP konularına çevrilecektir. Bu alanlarda da iyileşmeler gözlenirse kurun üzerindeki köpük alınarak, kur yıl sonunda 6.00’lara doğru gerileyebilecektir. Bu alanlarda olumsuzluklar yaşanması durumunda ise dolar kuru yıl sonuna doğru 7.00’ye doğru yükselişini sürdürecektir.

Yükselen kredi faizlerinin yatırım isteklerini frenleyeceği de bu dönem açısından unutulmaması gereken bir konudur. Bu da göz önünde tutulmalıdır...

Şimdi biz önce 13 Eylül toplantısındaki PPK’nın kararını bekleyelim, onun etkisinin ne olduğunu görelim. Sonra diğer gelişmelerin beklentisine gireriz...

***

Ali Gevgilili ağabeyi rahmetle anıyorum

1970'li yıllarda gazetelerde ekonomi haberleri tek sütunken Milliyet gazetesinde önce yarım sayfa sonra bir sayfa olarak ekonomi sayfası düzenledi. Sayfada haberlerin yanında Erdoğan Alkin, Haluk Cillov ve kendisinin yorumlarıyla ekonomik haberlere ve yorumlara yeni bir bakış açısı geliştirdi. Ve o dönemin genç ekonomi muhabirlerinin gelişmesine ve önlerinin açılmasına yardımcı oldu. Ayrıca sinema yazıları ve Milliyet'teki tam sayfa haftalık sohbetleriyle de önemli bir gazetecilik adımı attı. Kitaplar yayımladı. Uzun süredir rahatsızlığı nedeniyle Amerika'da tedavideydi. Ali Gevgilili'nin ölüm haberini aldık. Kendisini özlem ve rahmetle anarken eşi, kızı ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Işıklar içinde yatsın.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar