Antik çağdan günümüze seneler su gibi akıyor

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

- Sagalassos’ta hayat, yüzlerce yıl sonra yeniden başlayacak

“Yazın tozların pudra, kışın çamurların krem olduğu yollardan geçip varmıştık dağların tepesindeki antik kente… 9 yıl önceydi. 4,5 metre yüksekliğindeki şelaleden akan suyun sesi, önündeki havuzdan gelen serinlik, bütün yorgunluğumuzu almıştı. Yaklaşık 28 metre boyunda, 9 metre yüksekliğinde bir çeşmenin oluğundan geliyordu sular… Zaman bilincimiz kaybolmuş gibiydi; bin 800 yıl öncesinde hissetmeye başlamıştık kendimizi” (https://www.dunya.com/kose-yazisi/bir-cesme-basi-macerasi/450189) diye anlatmaya başlamıştım geçtiğimiz Cuma günü ODAK’ta… 9 yıl öncesinin anılarıydı dile getirmeye çalıştıklarım… Ayağa kaldırılarak tekrar suyla buluşturulan Antoninler Çeşmesi’nin açılışı nedeniyle gitmiştim Sagalassos antik kentine…

Geçtiğimiz günlerde yeniden, ancak bu kez sağanak yağmurlarla serinleyen Sagalassos’taydım… 2005 senesinden bu yana Koç Topluluğu enerji şirketlerinden Aygaz’ın ana sponsor olduğu kazılarda, Antoninler Çeşmesi’nden sonra, 9 yıl içinde önemli yol kat edilmiş olduğunu gördüm… 2011 ile 2017 yılları arasında ise MÖ 2. yüzyıl – MS 7. yüzyıl arasında inşa edilmiş olan 3 bin 500 metrekare alana sahip Yukarı Agora’daki anıtsal yapıların restorasyonu gerçekleştirilmişti. Son sekiz yılda, Yukarı Agora’nın dört köşesinde yer alan yaklaşık 11 metre yüksekliğindeki dört onursal sütun ve agoranın giriş-çıkışlarını sağlayan üç anıtsal kapının ayağa kaldırılmasından sonra, antik kentin merkezi, mimari ve kentsel açıdan daha fazla bütünlük kazanmıştı.

Agoradaki büyük yapıların restorasyonlarının tamamlanmasının ardından, 2018 yılından itibaren çalışmalarda ağırlık zemininin restore edilip korunmasına verilmişti. Bu çalışmalar tamamlandığında, uygarlık tarihi içinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Sagalassos, çeşitli konser ve sanat etkinliklerinin sergilenebileceği bir yapıya da kavuşmuş olacaktı. Sagalassos’ta hayat, yüzlerce yıl sonra yeniden başlayacaktı…
Sagalassos 2019’un öyküsü, dunya.com/ehlikeyf’te…

- Kastamonu’da Kastrofest’le “Geleneğe Saygı Geleceğe Miras”

Mutfak kültürünün zenginliğine rağmen henüz yeterince keşfedilmemiş bir gastronomi destinasyonu olan Kastamonu, 27-28 Eylül tarihlerinde "Geleneğe Saygı, Geleceğe Miras” temasıyla ilk kez düzenlenmesi planlanan Kastrofest-Kastamonu Gastronomi Festivali’yle gastronomi turizminde atağa geçmeye hazırlanıyor.

Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkıp tanıtarak, ilin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak üzere kurulmuş olan Dünya Mirası Kastamonu İnsiyatifi (DMKİ) ev sahipliğinde, Kastamonu Valiliği’nin himayesinde, Kastamonu Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenmesi hedeflenen festival, kentin yükselen bir gastronomi destinasyonu olması için önemli bir tanıtım platformu olarak kurgulanacak.

Gastronomi dünyasının önemli isimlerinden gastroshowlar, “En Hızlı ve En Lezzetli Etli Ekmek” gibi yemek yarışmaları, “Kastamonu Pastırması Kesim Teknikleri”, “Çekme Helva Yapımı” gibi geleneksel Kastamonu mutfağını yansıtan atölyeler, “Geleneksel Kastamonu Mutfak Gereçleri” sergisi ve çocuk etkinlikleri gerçekleştirilecek Kastrofest’in konuk ülkesi İtalya olacak. Festivalde ayrıca etkinliğe destek veren kuruluşlardan Mutfak Dostları Derneği öncülüğünde, gastronomi ve turizm dünyasından uzman isimlerin katılımıyla “Gıdanın Geleceği” üst başlıklı paneller ve söyleşiler düzenlenecek.

Festival hakkında ayrıntılı bilgi için, dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Geleneksel yemeklerimizi, peynirle yeniden yorumladılar

Ekici, 60’ıncı yılında çıktığı “Lezzet Hikâyeleri” yolculuğuna 2018 yılında da devam etti. Geçtiğimiz yıl için belirlenen Aydın, Balıkesir, Elazığ, Mersin, Samsun ve Sivas’ta çok fazla bilinmeyen lezzetler belirlendi, tüketiciler tarafından hazırlandı ve seçilen tarifler Ekici Lezzet Hikâyeleri’nin ikinci kitabında toplandı. Kitabın içerisindeki tarifler arasında tantuni, pide, su böreği mıhlama gibi iyi bilinen ve çok sevilen tatlar da illere göre farklılaşan nüanslar ve kimilerinde peynirle yorumlanan yeni tarifler yer aldı. İki yıl içinde toplam 14 ildeki 64 saklı kalmış lezzet fotoğrafları ile derlenerek, Türk mutfağına yeniden kazandırıldı.
Detaylar için dunya.com/ehlikeyf’i tıklayabilirsiniz…

- Zorlu PSM 7. sezon programından ilk isimler açıklandı

Zorlu Performans Sanatları Merkezi (PSM), 7. sezon programından ilk isimler açıklandı: CMYLMZ-Diamond Elite Platinum Plus ile Cem Yılmaz, Alice Müzikali, çağdaş dans gösterisi Sutra, 21. yüzyılın en yetenekli bestecilerinden biri olarak tanımlanan, Alman müzisyen ve prodüktör Nils Frahm Zorlu PSM’nin yeni sezonundaki konuklar arasında... Electro-pop, garaj punk ve indie rock gibi türlerden etkiler taşıyan Garanti BBVA Konserleri: Balthazar, Hindi Zahra; Beyond Bollywood Müzikali; dans gösterisi I AM TANGO; kült filmleri canlı orkestrayla birleştiren Movies in Concert Serisi, Zorlu PSM’nin programında yer alacak.
dunya.com/ehlikeyf’te…

- Ahtapot sever misiniz?

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde hem açık denizlerde avcılık yoluyla balık tutulurken hem de modern çiftliklerde yetiştiricilik yapılıyor. Öyle ki Avrupa'nın yediği her üç akuakültür balığından biri, Türkiye'den gidiyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde henüz çiftlik üretimi olmayan, avcılık yöntemiyle denizlerden yakalanan ahtapot; Fas, Endonezya ve Moritanya’dan ithal ediliyor. Denizlerimizden çıkan Ege ahtapotları ise lezzetiyle de öne çıkıyor.
Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Ayvalık AIMA Müzik Festivali 23 Temmuz’da başlıyor

20 yıldır Türkiye’de klasik müziğin gelişimi için çalışmalarını sürdüren Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nin (AIMA) düzenlediği Ayvalık AIMA Müzik Festivali; 23 - 26 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Bu yıl 6. kez düzenlenecek festivalin konserleri Cunda’daki Alibey Kültür Merkezi’nde izlenebilecek.
dunya.com/ehlikeyf’te

- Biliyor musunuz?

Enka Açıkhava’nın bu haftaki programını; Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki Gösteri Sanatları
Günleri’ni; İstanbul Modern’deki “Uluslararası Sanatçı Filmleri”ni; “Cemil Şov“ sinema filminin çekimlerinin tamamlandığını biliyor musunuz?
Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar