Bahar, kitaplarla daha güzel…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

“İon lehçesinde Smume, Attika (Atina) lehçesinde ise Smyrna diye yazılan 5 bin yıllık bir ülkedeyim.” Ünlü tarihçi Strabon, M. Ö. 1. yüzyılda “en güzel İon kenti” diyor onun için… Fuar alanına doğru, deniz kıyısından yürürken belleğime rüzgâr mı fısıldıyor bu bilgileri?! Kitap Fuarı zamanı ya, aklıma Nâzım Hikmet’in “19 yaşım” şiirinden de birkaç dize düşüyor:

“… Balık çorbası, tüfek talimi, tiyatro bale, kitap / Patates kamyonu başında süngü tak bekle nöbet kitap, kitap. Madde, şuur, istismar, fazla kıymet, kitap… kitap… kitap…”

Şairin Kuvâyi Milliye Destanı da önce İzmir’de, Havadis gazetesinde (1949) tefrika edilmedi mi?
Neyse, İzmir için anlatacak, yazacak o kadar çok şey var ki… Artık, Kültür Park’a yaklaşmak üzereyim… Basmane kapısından girmeli, 24 yıl önce, TÜYAP Kitap Fuarı’na ilk gelişimdeki gibi palmiyelerin altında aşağıya doğru yürümeliyim… Yayıncı ve yazar dostlarım, kitap tutkunu okurlar, okuduğum/okumadığım kitaplarla bir kez daha buluşmanın keyfini yaşamak istiyorum…
Fuar’ın açılış konuşmacılarından biri olan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, 2018 yılının sektör açısından zor bir yıl olduğunu bir kez daha vurguladı… Kocatürk, 2019’un ilk üç yayında kitap üretiminde düşüş olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Araştırma-inceleme, edebiyat ve çocuk yayıncılığı alanlarının oluşturduğu kültür yayıncılığı, 2019 yılının ilk üç ayında 37 milyon 767 bin 973 adet kitap üretimiyle toplam üretimin yüzde 53,07’sini oluşturdu. Ancak, 2018 yılının ilk üç ayına göre bu alanda yüzde 18.86’lık bir düşüş var.

Araştırma-inceleme kitapları geçen yılın ilk üç ayına göre yüzde 11,87 oranında azalırken, toplam kitap üretiminin yüzde 31,03’ünü oluşturdu. Edebiyat kitapları geçen seneye göre yüzde 8,03’lük bir düşüşle, toplam üretimin yüzde 10.29’unu oluşturdu. Çocuk ve ilk gençlik kitapları yüzde 38.19’luk düşüşte ve toplam üretimin yüzde 11.75’ini oluşturdu. İlk üç aylık toplam üretimin yüzde 11.23’ünü oluşturan inanç kitaplarında ise yüzde 40.69’luk düşüş var.

Her sene daralma gösteren akademik yayıncılık ise toplam üretimin yüzde 1.32’sini oluştururken yüzde 20.13’lük düşüşte. Yüzde 1.31’lik artıştaki eğitim yayıncılığı tüm üretimde yüzde 33.40’lık paya sahip. İthal yayınlar ise yüzde 44.89 artışta, yüzde 0.98’lik bir paya sahip.
Geçen yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 28.69’luk, geçen yılın ilk üç ayı toplamına göre yüzde 16.41’lik düşüş var.”

Yeni kurulan OKUYAY – Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu’ndan da söz eden Kocatürk, şöyle konuştu:

“OKUYAY Platformu toplumun her kesimini hedeflemesi bakımından da çok önemli. Proje ekibimiz Türkiye’nin 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu bir araya getirerek okuma kültürünü yaygınlaştırmak adına yayıncılık paydaşlarıyla pilot uygulamalar yapacak, hazırlanacak okuma kültürünü geliştirme kiti ile Türkiye genelinde kullanılacak bir kaynağı toplumun hizmetine sunacaktır. Bunlara ek olarak platform merkezinde yapılacak toplantılar, etkinlikler ve kurulacak kitaplıkla, okuma kültürüne destek olmak isteyen herkesin buluşma noktası olacaktır. Projemiz 2 yıl boyunca fonlanacak ancak Türkiye Yayıncılar Birliği olarak bizim hedefimiz bu platformun sürdürülebilirliğini sağlamak için çalışmak olacaktır.”

Bu yıl, 465 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla hazırlanan İzmir Kitap Fuarı cıvıl cıvıl… Bu haftasonuna kadar devam ediyor. Girişin ücretsiz olduğu etkinliği bugün ve yarın9 11.00-20.00, kapanış günü olan 14 Nisan Pazar tarihinde ise 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkün.

Fuarla ilgili en güncel haberler, konuk yazarlar, ulaşım bilgileri, etkinlikler ve imza günleri www.izmirkitapfuari.com sitesinden; facebook/izmirkitapfuari, twitter/kitapfuari ve instagram/kitapfuari hesaplarından takip edilebiliyor. Etkinlik programı ve imza günleri listesine fuar web sitesinin Etkinlik Takvimi sekmesinden ulaşılabiliyor.
İzmir baharda kitap fuarıyla daha güzel oluyor…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar