Bakanın açıklaması, sonuçlanan bir yarışma ve yüksek teknolojili ürün

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Geçen yıl başlatılan 101 üniversiteden 577 projenin katıldığı Patentle Türkiye Projesi'nde ödüller 25 Nisan günü sahiplerini buldu. Yüksek teknolojili ürün üretimi ve ihracatı fikiri olan bu tür yarışmaların önemli olduğunu düşünüyorum. Hele üniversite sanayi iş birliği kapsamında bu projelerin hayata geçmesi sağlanabilirse, yüksek teknolojili ürün fakirliğinden de kurtulabiliriz.
Ülkemizde 2017 yılında sanayi üretimi içerisinde yüksek teknolojili ürünün payı yüzde 2.9, ihraç ürünlerindeki payı ise yüzde 2.2. Bu alanda ne kadar geride olduğumuzu bu iki rakam ortaya koyuyor. Dünya sıralamasındaki yerimiz de yüzüncülüğün gerisinde. Son yıllarda bu konuda çeşitli gayretler söz konusu. Bunlardan biri de geçen yıl başlatılan 60 bin lira ödülü ilk üç arasında paylaştırılan 101 üniversiteden 577 projenin katılımıyla ilki gerçekleştirilen Patentle Türkiye yarışması.

Yarışmada birçok farklı üniversiteden gençler yarışırken birincilik ödülünü Trakya Üniversitesi'nden Aslı Nur Özkan’ın “Örümcek ağı özütünün prostat kanseri hücrelerindeki seçici anti kanser etkisi”çalışması kazanmış. İkincilik ödülünü İstanbul Medipol Üniversitesi'nden Ahmet Yazar’ın “5G sistemlerinde numeroloji sayısı organizasyonu ve numeroloji seçim yönleri” çalışması, üçüncülük ödülünü ise Erzurum Üniversitesi’nden Fehmi Murat’ın “Mekanik etkili yürüyüş orteji” çalışması almış. Yarışmada sanayide kullanılabilecek projeler de yer almış. Bu tür yarışmaların üniversiteler arasında hatta orta öğretim seviyesinde yapılıyor olması, arge ve inovasyon fikrinin gençler arasında yayılmasına yol açacaktır.
Bunlar, düşünmeyi ve yaratıcılığı engelleyen “icat çıkarma” gibi söylemlerin son bulmasına yol açarken, yüksek teknolojili ürün üretme gayretindeki gençlerimizin sayısını da artıracaktır. Eğitim döneminde beyinlerin köreltilmesine değil, önlerinin açılmasına kapı açılacaktır.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün patent başvuruları konusundaki soruya verdiği yazılı yanıtta, önemli bazı bilgiler yer alıyor.

Bakan Özlü, 10 yılda yerli ve yabancı toplam 119 bin 10 adet patent başvurusu yapıldığını, bunlardan 81 bin 397’sinin tescil edildiğini açıklıyor. Bu konuda bilinç düzeyini artırmak için 2017 yılında 214 etinlik düzenlediklerini ve "Patent Türkiye" isimli yarışmayı başlattıklarını söylüyor. Bakan Özlü, Türkiye’nin patent başvurusu sıralamasında dünyada 13. sırada yer aldığı bilgisini de veriyor.

Ayrıca, patent ve faydalı model başvurularının yüzde 95’inin e-devlet üzerinden elekronik ortamada yapıldığı, başvuru bilgilerinin ve kayıtlarının elektronik ortamda yer aldığı da belirtiliyor.

Bu tür çalışmaların yüksek teknolojili ürün kapasitemizi artırabilmesi için, sanayicilerimizin de üniversite sanayi iş birliği içerisinde, gençlerin geliştirecekleri ürünlerin prototip çalışmalarına destek vermeleri olumlu ve önemli sonuç verecektir.

Ülkemizin genç beyinlerin yaratıcı gücüne her alanda ihtiyacı olduğu gibi, onların projelerinin maddi yönden desteklenmesi de gereklidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar