Başarılarıyla değere değer katanlar...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Yaklaşık 700 hektarlık bir alan üzerinde 38 sanayi kooperatifi ve 30 bin işyerinde çalışan sayısı ise 300 binlere yaklaşan İkitelli Organize Sanayi Bölgesi (İOSB), üretim kapasitesi ve işyeri sayısıyla Türkiye’nin ve Avrupa’nın ise en büyüğü olarak tanınıyor. 2008 yılında İOSB yönetim kurulu üyeliği, 2011 yılı şubat ayında başkan vekilliği, 2016- 2018 yılları arasında Müteşebbis Heyet Başkan Vekili, 7 Şubat 2018’de yapılan Olağan Genel Kurul'da “Müteşebbis heyetli yönetim” sonlandırılarak Genel Kurullu yönetime geçiş kararı sonrası oluşacak Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilen değerli dostum Nihat Tunalı ile geçtiğimiz günlerde konuşma olanağını buldum.

Kendisinden yeni dönemde yapacaklarını anlatmasını rica ettim...

“Kısaca dünü anımsatarak gelecekle ilgili projelerimizden söz etmek istiyorum” sözleriyle başladığı anlatımını şu Tunalı, sözleriyle sürdürdü; “İkitelli OSB, geçmişten bugüne tüm başkanları ve çalışanlarıyla birlikte elinden geleni yapmıştır. İkitelli bugünkü konuma ulaşmadan önce çok zor dönemlerden geçmiştir.

Biz ve bizden önceki tüm yöneticilerimiz, İkitelli'nin gelişimi ve büyümesi için önemli mesafeler kat etmişlerdir.

Kuruluşundan bugüne kadar kooperatiflerin ve İOSB yönetimlerinde görev alarak bu devasa OSB’ye katkı koyanların hepsine şükranlarımı sunuyorum. Özellikle Yusuf Akgün başta olmak üzere Temel Çoruh ve Nuri Konak’a teşekkür ederim. Görev sürem boyunca ekip arkadaşlarımla birlikte çok önemli projeleri hayata geçirdik.

Mevcutta bölgemizde bulunan sanayicimiz ve girişimcimiz için belirli hedefleri gerçekleştirdik. Ulaşımdan tutun inanç merkezine, sosyal tesisten tutun eğitim kurumlarına, enerjiden tutun teknoloji merkezlerinin kullanımına kadar birçok yatırımı bölgemize kazandırdık. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi ilk kurulduğunda bir barakada hizmet veren kurumumuzu; Bölgenin kurumsal kimliğine yakışan ve son derece modern bir anlayışla hazırlanan Hizmet Binasına kavuşturduk.

Sanayicilerimizin kesintisiz, ucuz, kaliteli elektrik kullanımını sağlamak amacıyla nerdeyse uzay üssü olarak tabir edebileceğimiz, Dünyanın ve Türkiye’nin gözdesi haline gelen elektrik dağıtım merkezi binamızı kazandırdık.

Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan, özel kolej statüsünde ancak eğitim ücreti almayan mesleki ve teknik lisemizi de unutmamak gerekir. Ülkemizde sanayicinin dertlerinden biri olan ara eleman sorununu düşünerek açtığımız ve şu anda model ve örnek okul olarak gösterilen lisemiz gurur kaynağımız olmuştur.

Bölgedeki yüksek gerilim havai hatlarının tamamını yeraltına aldık,

Uzaktan sayaç okuma, scada sistemi kurulumlarının tamamlanması ve ambalaj atıkların toplanması hizmetlerini gerçekleştirdik. Bölgede yer alan baz istasyonlarını belirleyerek GSM operatörleri ile anlaşma sağladık ve İOSB’nin kasasını güçlendirdik…

Hedeflerimize gelince öncelikle;

- Vizyonumuzu: Kaliteden ödün vermeden teknolojinin tüm imkânlarından yararlanarak milli ve rekabetçi çözümler üreterek Türkiye ekonomisine yön veren öncü sanayi bölgesi olmak.

- Misyonumuzu: Sürekli gelişen yenilenen hizmetleri en iyi şekilde sunan, katılımcılarımızı ve bölgemizi daha rekabetçi kılmak için projeler üreten, inovasyona önem veren bir sanayi bölgesi olmak,

olarak yeniledik..

İkitelli beklediğimizden daha fazla büyüdü, kabuğuna sığmıyor. Şu anki koşullarımız yeni yatırım alanları yaratmak için pek uygun değil. Sosyal Tesis Alanları bünyesinde hastane, üniversite ile bölgenin ihtiyaç duyduğu kompleksler ve bölgemizde çalışan kadınlarımıza kolaylık sağlayacak kreş yapılması gibi hedefler belirledik.

Bu hedeflerin gerçekleşmesi için gerekli arsa plan tadilatını yaptık ve bu alanı, hizmetlerin yatırıma dönüşmesi için projelendirdik. İOSB’nin imar plan notları doğrultusunda pasif yeşil alanların bazı kooperatiflerce terk edildiği, bazılarının terk edilmediği alanların plan tadilatları ile sanayi sitelerine geri kazandırılabilmesi imkânları araştırılarak yasa ve yönetmeliklerin el verdiği ölçüde gerekenler yapılacaktır.

Vakıf çalışması yapılarak; sosyal, kültürel, ekonomik işbirlikleri kurarak toplumsal faydayı büyütmek ve daha geniş kitlelere yaymayı amaçlamaktayız. İOSB’de yapılacak iş ve işlemleri kısa, orta ve uzun vadeli olarak programlayıp, planlayıp sırası ile hepsini tüm katılımcılarımız ile paylaşarak açık, şeffaf bir şekilde icra etmeye çalışacağız.

Her katılımcımızın yazılı veya sözlü her türlü önerilerini alarak değerlendireceğiz.” Başarılarıyla değere değer katanlardan değerli dostum Nihat Tunalı’ya ve yönetim kurulu arkadaşlarına yeni dönemde de başarılar diliyorum…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar