Beyşehir’den Gaziantep’e…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

Konya’nın saklı cennetlerinden biri: Beyşehir

Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın ilk gördüğünde “Cennet ya burasıdır, ya da buranın altındadır” dediği rivayet edilen Beyşehir, Konya seyahatlerinde ihmal edilmemesi gereken yerlerden birisi… Şehir merkezine sadece 90 kilometre uzaklıkta…

Tarih, kültür ve doğal güzelliklerin iç içe yaşandığı Beyşehir, adını taşıyan Türkiye’nin en büyük tatlı su gölünün hemen kıyıcığında… İlçede tarihi Eşrefoğlu Camisi, bedesten, Eşrefoğlu hamamı, kale kapısı, Taşköprü, İsmail Ağa Medresesi, Bayındır Camisi, Kubad Abad Sarayı, Kızkalesi ve Adası, Anamas Dağları, Karagöl, Leylekler Vadisi, Eflatunpınar Hitit Anıtı ve Havuzu, Fasıllar Kurtbeşiği Anıtı, Atlıkaya Kitabesi, Herakles Lahdi gibi görülecek birçok yer var…

Beyşehir'in lezzetlerinden kendine özgü yaprak tarhanası, kıtır kıtır cips gibi de yenilebiliyor. Bir rivayete göre; Yavuz Sultan Selim, Mısır seferine çıkmadan önce, çölü geçerken bozulmayacak bir gıda yapılması talimatını vermiş. Sarayda yapılan peksimet çöl sıcağına en fazla sekiz gün dayanmış. Sonrasında ise Beyşehir tarhanası keşfedilmiş. Beyşehir ve çevresinde yapılan tarhananın aşırı sıcağa uzun süre dayanıklılığı ve besleyici yönünün çok güçlü olmasından dolayı seferlere çıkılırken hazırlatılmaya başlanmış…

Ayrıntılar, dunya.com/ehlikeyf’te…

Gaziantep’i dünyaya açmak için çalışmalar hız kesmiyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep Valiliği Koordinasyonunda Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) ile işbirliği içinde, dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma hedefiyle düzenlediği GastroAntep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’nin ikincisi, 12-15 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, dünya çapında değerli kültürel varlıklardan biri olan Gaziantep mutfağı ve gastronomisinin, sınırları aşarak dünyaya açılmayı fazlasıyla hak ettiğini belirterek şöyle diyor:

“Tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, doğasıyla, lezzetleriyle 4 Mevsim Gaziantep diyoruz. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz festivalle global vizyonumuzu gerçekleştirme yolunda önemli bir adım daha atmış olacağız.”

Şahin, bu değerlere ve gastronomiye gönül veren herkesi GastroAntep Festivali’ne davet ediyor.

Detaylı bilgi için, dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

Bodrum’da Türk filmleri haftası

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü destekleri ile Bodrum Sinema ve Kültür Derneği, Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği (SİSAY) ile Magazin Gazetecileri Derneği (MGD) tarafından düzenlenen 9. Bodrum Türk Filmleri Haftası; Bodrum Kalesi, Oasis Cinemarine Sinemaları, İskele Meydanı, Mumcular Köy Meydanı ve Kos Orpheus sinemalarında 19-27 Eylül tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.

dunya.com/ehlikeyf’te…

Tarantino’nun son filmi, İKSV Galaları’nda

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından DHL sponsorluğunda gerçekleştirilen İKSV Galaları’nda Quentin Tarantino’nun son filmi “Once Upon A Time… In Hollywood / Bir Zamanlar… Hollywood’da”, vizyona çıkışından önce, 21 Ağustos Çarşamba 21.30’da Kadıköy Sineması’nda gösterilecek.

dunya.com/ehlikeyf’i tıklayabilirsiniz…

“Hayvanlar Hakkında Bir Konser”

Sanatatak, B-Inspired serisinin ikinci konseri için bu kez ilhamını 16. İstanbul Bienali’nden alıyor; 25 Eylül Çarşamba günü “Hayvanlar Hakkında Bir Konser” Babylon sahnesine konuk oluyor. Türk müziğindeki hayvanlara adanan konserin onur konuğu ise Şaman geleneğini sürdüren Ukraynalı sanatçı Uutai Olena.

Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

Biliyor musunuz?

Gümüşlük sahilindeki kuzey rüzgârlarını!; VAP Mağara Sergisi’ni; Feriye konserlerini; Bocuse d‘Or Türkiye finalistlerini; Vodafone Atlasglobal işbirliğini; Rustyfork’taki Amerikan kahvaltılarını biliyor musunuz?

Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar