Bir alan adının maliyeti nedir?

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

İçinde bulunduğumuz bilgi çağında işletmelerin dijital kimliklerini oluşturmaları önemli. Bu, rekabette kalabilmeleri, ürün ve hizmetlerini arayan potansiyel müşterilerin onlara ulaşabilmeleri açısından küçük işletmeler için çok daha büyük önem taşıyor. Tabii ki, her zaman söylediğimiz gibi işletmelerin dijital varlıklarını oluşturmaları bir alan adı ile başlıyor: dijital varlığınızı eviniz gibi düşünürseniz, hosting evinizi üzerine inşa ettiğiniz arsa, alan adı ise sizi ziyarete gelecek kişilere verdiğiniz adrestir.

 

İşletmenize uygun bir alan adı bulmanız önemli; aynı adla sosyal medya hesaplarınızı alabilirseniz durum daha da iyi. Bunların hepsini biliyor ve göz önünde bulunduruyor olabilirsiniz… Peki, bir alan adının maliyeti nedir? Almak istediğiniz alan adına erişmek için hangi yolları denemeye değer?

 

GoDaddy’de redaktör ve yazar olarak görev yapan Maxym Martineau’nun, bu kararları verebilmenizi kolaylaştırmak için derlediği bazı ipuçları şöyle:

 

Bir alan adının fiyatını belirleyen faktörler

 

Bir alan adının fiyatını belirleyen bazı faktörler şöyle:

  • Alan adı uzantısı: örneğin, aynı adın .com ve .istanbul uzantısı arasında fark olabilir
  • Alan adını nereden aldığınız: örneğin, bilindik bir kayıt şirketi, özel satış
  • Alan adını ne kadar süreliğine aldığınız: tek yıl ya da birden fazla yıllık
  • Seçtiğiniz ek hizmetler: örneğin, alan adı gizliliği 

Bir alan adının maliyeti ortalama 7.31 TL ve 30 TL arasında değişiyor. Bazı şirketler belli alan adlarına belli dönemlerde promosyon uyguluyor ve satın alımlarda geçerli olan para birimleri de farklılık gösterebiliyor. Örneğin, Türkiye’deki pek çok alan adı satışı yapan şirket, ABD Doları üzerinden satış yapıyor. Bunlara ek olarak, daha yeni ve üst uç alan adlarının daha pahalı olabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Mesela, GoDaddy’den alacağınız, .com uzantılı bir alan adı 29.99 TL iken, aynı adın .istanbul uzantısı 69.99 TL’ye alınabiliyor.

 

İstediğiniz alan adı başkası tarafından alınmışsa ne olacak?

 

Özellikle en popüler alan adı uzantılarından .com söz konusu olduğunda, işletmeniz için istediğiniz alan adı sizden önce başka birisi satın almış olabilir. Sahibinden alan adı alma işlemlerinin maliyetinin ortalama binlerce Dolar tutabildiği göz önünde bulundurulduğunda, böyle durumlarda maliyetler artabilir. Başkasının sahip olduğu alan adları, satışa çıkarmaları durumunda açık artırmalar, özel satışlar veya satış sonrası hizmetler yoluyla satın alınabilir. Şimdiye kadar satılan en pahalı 5 alan adına baktığımızda daha jenerik alan adlarının oldukça yüksek fiyatlara satıldığını görüyoruz; insurance.com, 2010 yılında 35,6 milyon dolara, VacationRentals.com 2007’de 35 milyon dolara, PrivateJet.com 2012’de 30,18 milyon dolara, Internet.com 2009’da 18 milyon dolara ve 360.com 2015 yılında 17 milyon dolara satılmış.

 

Bu bilgilerin hevesinizi kırmasına izin vermeyin çünkü işletmenizin dijital kimliğini oluşturmanız için milyon dolarlar harcamanız gerekmiyor. Örneğin, eğer bir fırın işletiyorsanız, göreceksiniz ki firin.com adresi başkası tarafından satın alınmış. Farklı bir alan adı bulmak için işletmenizi başka ne gibi kelimelerle tasvir edebileceğinizi düşünebilirsiniz. Örneğin, fırınınız İstanbul’da ise firin.istanbul alan adını deneyebilir veya biraz daha yaratıcı bir seçimde ayseninfirini.com gibi bir alan adını tercih edebilirsiniz.

 

Unutmayın ki, alan adınızı seçerken kolay hatırlanabilir ve yazılabilir bir ad seçtiğinizden emin olmalısınız ki potansiyel müşterileriniz sizi rahatlıkla bulabilsin. İşletmenizi, en kısa ve öz biçimde nasıl anlatabileceğiniz üzerinde biraz zaman harcayın ve bulduğunuz alan adlarının kullanılabilir olup, olmadığını kontrol edin. Alan adınızı kayıt ettirdiğiniz anda işletmenizi online dünyaya taşımaya yönelik ilk adımı atmış olacaksınız!

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar