Bir genç kızımızın girişimcilikte gurur duyulacak öyküsü...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Bugün sizlere çok genç yaşında girişimcilikte başarıyı yakalamış bir genç kızımızın öyküsünü yazacağım...

Bana Buse’yi, tanıtan ve başarı hikayesi olarak yazmamı öneren TOBB ETÜ’de “Uluslararası pazarlama” derslerini veren Buse’nin de hocalığını yapan Dr. Öğretim üyesi Evrim İldem hoca oldu.

Buse Özgür, 1996 doğumlu gencecik girişimlerimizden...

“Girişimciliğe doğru ilk adımım, bulunmak istediğim yerin TOBB ETÜ olduğuna karar vermek ile oldu” Diyen Buse, 2014 yılında eğitime başladığı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde Uluslararası Girişimcililik Lisans Programını 2018 yılında tamamladıktan sonra aynı üniversitede işletme çift anadal programında eğitimini sürdürmekte diğer yandan da Anadolu Üniversitesi’nde Marka İletişimi Ön Lisans Programında da eğitim almaya devam etmekte...

Buse iyi düzeyde İngilizce ve Arapça, orta düzeyde Almanca biliyor.

Buse’nin girişimcilik öyküsü üniversite giriş tercih döneminde başlıyor.

Uluslararası Girişimcilik bölümü öğrencisi olarak Ürdün Devlet Üniversitesi’nde 9 ay boyunca Arap Dili, kültürü ve ekonomisi üzerine eğitim alan Buse öyküsünü şöyle sürdürüyor, “Türkiye’ye döndükten sonra iş fikrimi hayata geçirmek için KOSGEB’in girişimcilik eğitimine katıldım ve belgemi aldım. Araştırmalarım ile elde ettiğim bilgiler ve okulda aldığım işletmecilik, girişimcilik eğitimi ile Aralık 2017’de girdiğim KOSGEB kurulu tarafından örnek proje seçilen iş planımı hazırlamış oldum.

Kuruldan sonra, 21 yaşında henüz üniversite öğrencisi iken KOSGEB’in 50.000 TL’lik Yeni Girişimci Hibesi’ni almaya hak kazanan, en genç girişimcilerden oldum. TOBB ETÜ Garaj’da faaliyet gösteren patiepet.com’un kurucusuyum”

Buse Özgür, ilk girişimi olan Patie Pet’i şu sözlerle anlatıyor:;“Hayvan sever bir ailede büyüdüm.
Küçüklüğümden beri öğrendiğim, hissettiğim bu sevgi, bugün geldiğim noktada büyük bir etken.
3 yıl önce Avrupa’da çok yaygın olan evcil dost Guinea Pig ile tanıştım. Hakkında araştırmalar yapmaya başladım ve gerekli bilgiye Türkçe kaynaklarda ulaşılamadığını fark ettim.
Türkçe kaynak sağlamak adına Youtube’da amatör bir şekilde bu sevimli hayvanları ve bakımını anlatmaya başladım.

İş fikrim, guinea piglerimin ihtiyaçlarını tam olarak Türkiye’de karşılayamadığımı fark etmem ile şekillendi. Bu şekilde, guinea pigler için ülkemizde bulunmayan yatak ve oyun tünellerini tasarlayarak, üreterek “Patie” markası ortaya çıktı...

Bugün patiepet.com, tüm hayvan dostlarımız için Patie markası ile tasarım yatak ve oyuncakların üretildiği, mama ve diğer ihtiyaçlarının karşılanabildiği bir e-ticaret platformu haline geldi.
Türkiye’nin dört bir yanına büyük bir heyecan ile ürünlerimizi müşterilerimize ulaştırıyor, sokak hayvanlarına destek oluyor ve bu karşılıksız sevgiyi paylaşıyoruz." diyor.
Buse Özgür’ün ikinci girişimi olan Teknojet Havacılık Ekipmanlarını ise Eylül 2018’de kurmuş ve “Fark Yaratan Kadın Girişimciler 2019” yarışması Tasarım kategorisinde birincilik ödülünü almaya hak kazanmış.

Teknojet, şirketinin öyküsü de şöyle;

Teknojet, daha önce Türkiye’de üretilmeyen ve ithal edilen havacılık ekipmanlarının üretimini gerçekleştiren bir marka olarak yola çıkmıştır.

Havacılık Sanayii’nde ihtiyaç duyulan, uçak ve helikopterlere bakım esnasında takılan ekipmanları üretmenin yanı sıra, inovatif tasarımlar ile sektöre yeni ürünler de kazandırmaktadır.
Teknojet’in ürettiği ürünler arasında Embraer, Beechcraft, Cessna, Hawker, Bombardier uçaklarda kullanılan pito kılıfları, ice detector coverları (buzlanma dedektörü koruyucu), statik port plugları, remove before flight bayrakları, yakıt ikmal matlarının yanı sıra tasarımını yaptıkları, uçak modeline göre üretilen kokpit ve kabin güneş koruyucuları da yer almaktadır.
Projenin yaratıcı tarafını Buse Özgür şu cümleler ile özetlemektedir; “Türkiye’de daha önce üretilmeyen ve ithal edilen havacılık ekipmanları, bir Türk markası ile ilk defa üretiliyor.
Uçak bakım firmalarından gelen taleplere göre ürün yelpazemize yeni ürünler kazandırıyor ve var olan ürünlerimizi geliştirerek müşterilerimize www.teknojet.com üzerinden sunuyoruz.
Yaratıcı tarafımız, teknisyenlerin ve uçak bakım firmalarının ihtiyaçlarını iyi analiz ederek ürünlerde kalite ve ergonomi anlamında farklılıklar yaratmaktır.
Ürünlerimizi Türk firmaları ile buluşturduktan sonra öncelikli hedefimiz ihracat yaparak ürünlerimizin yurt dışına satışını gerçekleştirmek.

Bu anlamda Avrupa ve Ortadoğu bölgesinden olumlu sayılabilecek geri dönüşler aldık.
Teknojet, ülkemizin önemli havacılık firmalarından olan TAI (TUSAŞ), MNG Jet, Emair Havacılık, Skyline gibi firmalarla çalışıyor” sözleriyle ikinci girişimcilik öyküsünü sonlandırdı.
Buse Özgür, TOBB ETÜ Garaj Girişimcisi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi olarak da girişimcilik alanındaki çalışmalarına ve eğitimine halen devam ediyor.
Buse Özgür kızımız gerçekten tüm gençlerimizce girişimcilikte rol model seçilecek ve bu başarılarıyla bizlerin, hepimizin gurur duyacağı kişilerden.
Yolu açık ,başarıları sürekli olsun.

Buse Özgür gibi gençlerimizin sayılarının hızla artması dileğiyle..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar