Börekten makarnaya; sanattan yayıncılığa

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

- Şehir şehir, diyar diyar “Bir Dünya Börek”

Ayfer Yavi’nin “Bir Dünya Börek” kitabı, Orta Asya toplumlarının göçlerle yayarak kültürümüze kazandırdığı yufka ve börekleri konu alıyor. İçinde 337 tarifin bulunduğu kitap, Peru’dan İspanya’ya, Çin’den Mısır’a, Rusya’dan Hindistan’a, Edirne’den Erzurum’a, Sivas’tan Antalya’ya kadar böreğin varolduğu her ülke ve kıtadan tarifi bir araya getiriyor.

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Bir Dünya Börek” kitabında Leğen Böreği’nden Tülbent Böreği’ne, Arnavut Böreği’nden Kapak Böreği’ne, Su Böreği’nden Keteye, Boyozdan Empanada’ya, Samosadan Çin Mantısı’na, Çiğ Börek’ten Mizitropidese’ye, Esfirras, Khuushuur, Pierogi, Baklava, Laz Böreği ve Perçem Tatlısı’na kadar yüzlerce tarif bulunuyor. Böreğin tarihsel yolculuğu için lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Makarna sevgisinde ilk 10’dayız

Dünyada her yıl 4 Ocak’ta kutlanan Spagetti Günü’nde Yemeksepeti, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği’nin verilerinden yola çıkarak makarna sevgisini araştırdı. Buna göre makarna tüketiminde yılda kişi başı 26 kg makarna tüketen İtalyanlar, uzak ara liderliği kimseye bırakmıyor. Türkiye ise yılda kişi başı 8.5 k0ilo makarna tüketerek dünya ülkeleri arasında makarnayı en seven ülke arasında 10. sırada yer alıyor. Ülkemizde sipariş oranlarına göre en sevilen makarna çeşidi ise spagetti Bolognese. Onu, fettuccine Alfredo, penne Arrabbiata, spagetti Napolitan ve lazanya izliyor. Makarna trendleri dunya.com/ehlikeyf’te…

- “Boğaz kıyısında Rus Avangardı”

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin Sabancı Holding’in katkılarıyla sanatseverlerle buluşan “Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” sergisi, “L’avant-garde russe s’affiche sur les bords du Bosphore/Boğaz kıyısında Rus avangardı” başlığıyla Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde’un sayfalarına taşındı.

Sergiyi ziyaret eden Le Monde’un İstanbul muhabiri Marie Jego, kapsamlı bir yazı kaleme aldı. Jego incelemesinde, serginin Rus Avangardı sanatına ışık tuttuğunu belirterek sanatın kurduğu yakınlaştırıcı bağa dikkat çekti.

Marie Jego, Sakıp Sabancı Müzesi ve sergiyle ilgili görüşlerini “Müze mekânı son derece pastoral, sergi ise nitelikli... Müze, Boğaziçi’nin Avrupa yakasına doğru genişlediği noktada, Emirgan Korusu’nun eteklerinde eşsiz bir yerde konumlanıyor. "Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek" adını taşıyan sergi, İstanbul’daki sanatseverlere Rus devrimi döneminde ortaya çıkan sanat hareketinin gizemi arasında bir yolculuk sunuyor” şeklinde ifade etti. Detaylar için lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçin…

- 2018, yayıncılık sektörü için zor bir yıl oldu

Yayın sektörünün on bir aylık üretim verilerine göre toplam 387 milyon 926 bin 675 adet kitap üretilerek satışa sunuldu. Bandrol dağıtımı ve satışını yapan Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu’nun (YAYFED) açıkladığı toplam kitap üretimi geçen yıla göre yüzde 1,58 oranında artarken segmentlere göre azalmalar oldu. İyi haber, yayın başlığı sıralamasında:

Ülkemizde 2017 yılında 60.335 adet yeni başlık üretilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ISBN Ajansından alınan bilgilere göre 2018 yılında bu rakam, 67 bin 135’e çıktı. Genel toplamda yüzde 11,27’lik bir artış söz konusu. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün Çukurova 12. Kitap Fuarı’ndaki açıklamaları, dunya.com/ehlikeyf’te…

- Elektronik sertifika sayısı 3,6 milyonu geçti

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye elektronik haberleşme sektörü 2018 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin pazar verileri raporunu yayımladı. Üçüncü çeyrekte üretilen e-imza sertifika sayısı 3 milyon 92 bin 381’e yükseldi. Mobil imza sertifika sayısı 535 bin 740'a ulaştı. Toplamda 3 milyon 628 bin 121 sertifika oluşturuldu. 2018 yılının ikinci çeyreğine oranla e-imza sertifika sayısında yüzde 3,3 artış, mobil imza sertifika sayısında ise yüzde 3,4 yükseliş gerçekleşti. dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar