Bu web tasarım trendleri size ilham versin!

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

Bir küçük işletmeyseniz, ürün ve hizmetleriniz teknolojiyle alakalı olmasa bile rakipleriniz arasında kaybolmamak için mevcut dijital trendleri takip etmeniz ve onları işinize uyarlamanız sizin için iyi olabilir. Bunu hepimiz zaten biliyoruz; değil mi? İşletme web sitenizin güncel olduğundan emin olmak da bunun önemli bir parçası. Web siteniz, potansiyel müşterilerinizle etkileşime geçtiğiniz ilk yer olabilir ve bu neden onlara yeni trendleri takip ettiğinizi göstermelisiniz.

Web sitesi tasarımı, sürekli bir şekilde değişiyor ve gelişiyor; gerçekten de online olmanın heyecanlı olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Web sitenizi kendiniz yapıyor olsanız da, bir web geliştirici ile çalışıyor olsanız da GoDaddy Kreatif ekibinden Katy Seibel’in derlediği web sitesi trendlerinden ilham alabilirsiniz.

Minimalizm, dağınıklaşıyor

Temiz, beyaz fonlar; küçük, düzenli yazılar; dikkatlice, kalabalık görünmemek üzere yerleştirilmiş içerikler anlamına gelen minimal tasarım, web tasarımında da yıllardır hüküm sürüyor. Ancak artık pek çok tasarımcı, minimalizme büyük, cesur, sıra dışı estetikler ekliyor. Modüler, yani grid sistemli tasarım popülerlik kazandı ve tasarımcılar artık web sitelerine beklenmedik öğeler ekliyor; bunlar arasında da dekoratif yazılar (mesela, videoymuş gibi hareket eden yazılar), asimetrik fotoğraf yerleştirmeleri, sayfadan taşan yazı ve görseller yer alıyor.

Daha büyük ve süslü fontlar oyuna giriyor

Özellikle yazılı basın başta olmak üzere tasarımcılar tipografi kullanarak çok iyi işler çıkarıyor ve bu trendin yansımaları, web tasarımında da görülüyor. Helvetica, bir zaman internetin kralıyken, daha dekoratif, Serif bazlı fontlar özellikle başlıklar söz konusu olduğunda giderek popülerlik kazandı. İçeriği dikkat çeken metinlerin, özellikle ana sayfada göz alıcı büyüklükte kullanılması yaygınlaşan trendlerden biri. Bazı tasarımcılar bunu başlığı patlatırken, daha uzun yazılar için daha küçük fontlar seçerek yapıyor. Bunun bir örneği, http://www.jennyjohannesson.com/

Renkler artık patlıyor!

Tasarım, minimalizmden uzaklaştıkça sadece gri ve beyaz yerine cesur renkler, desenler ve gradyanlar görüyoruz. Unutmayın ki renk kullanımı ziyaretçilerin duygularına dokunabilir ve buna paralel olarak da dönüşüm oranlarını etkileyebilir. Markanız için renk araştırması yapıyorsanız, öncelikle hangi duyguyu vermek istediğinizi belirleyin, ona uygun bir renk seçin ve web sitenizde o rengi patlatın.

‘Vintage’ hala ünlü ama modernleşti

Vintage, renkler, görseller, fontlar ve yerleştirmeler ile geri dönerken modernleşiyor. Yapmanız gereken, geçmişten, markanıza uygun, beğendiğiniz bir tasarımı bulmak ve modern bir kitleye uygun şekilde onu modernleştirmek.

Yeni navigasyon

Minimalizmin dağınıklaşması navigasyon menülerine de yansıyor. Klasik üst bilgi navigasyonu ve açılır menüler henüz yok olmadı ancak tasarımcılar giderek daha interaktif, ilginç görünen stilleri tercih ediyor. Popüler navigasyon modellerinden biri, çizgilere tıklandığında menünün açıldığı “hamburger.” Bir diğer seçenek, yukarıdan aşağıya yerine imleci yaklaştırdığınızda soldan sağa açılan bir menü olabilir. Mobil kullanımın giderek arttığını, yani içerikleri kaydırarak tükettiğimizi göz önünde bulundurduğumuzda da menüyü tamamen kenara atıp, insanların aradıklarını sayfayı kaydırarak bulmalarını sağlayabilirsiniz.

Harekete doğru harekete geçiş

Günümüzün mobil dünyasında insanlar kendileri için önemli olan, ilgilerini çeken içerikleri tüketmeye alıştı. Bunun yanı sıra, özellikle mobilde içerikleri daha hızlı tüketiyorlar. Mobildeki ortalama tüketim süresi 1,7 saniye iken, bu masaüstü için 2,5 saniye. Diğer yandan, günde 100 milyon saatlik videonun tüketildiği bir dünyada yaşıyoruz ve bu da hareketli içeriklere doğru harekete geçilmesi gerektiğinin bir işareti. Video ve ustaca yapılmış animasyonlar, zeki tasarım unsurlarıyla birleştirildiği zaman ziyaretçiye ideal bir web sitesi deneyimi sunabilir. Video, ziyaretçiyi hemen markanızın dünyasına çeker ve işletmeniz hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istemelerini sağlar.

Bu trendleri hayata geçirmeye başlamadan önce aklınızda tutmanız gereken şey markanızın kimliği; hangi trendlerin buna katkı sağlayacağını ölçmek önemli. Bir diğer önemli nokta ise kullanıcı deneyimine öncelik vermek. Bunun için web sitenizin tüm cihazlarda kusursuz çalıştığından, kolay ve keyifli bir şekilde kullanılabildiğinden emin olun. Bir ziyaretçinin web sitenizde kalmasını sağlamak için yalnızca birkaç saniyeniz var; unutmayın, internet dünyası söz konusu olunca, ilk izlenimler oldukça önemli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar