Çin-ABD görüşmesi sonrası altın için olumlu

Doğukan ÇİÇEK
Doğukan ÇİÇEK Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş dogukan.cicek@troypm.com

ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Başbakanı Şi Cinping G20 zirvesinde bir araya gelmesi beklenirken, ticaret savaşlarının devam edeceği yönünde beklentiyle altın haftaya satıcılı başladı. Bu duruma karşın FED başkanı Jerome Powell’in güvercin tondaki “nötr faize yakınız” açıklaması altına destek olarak toparlanmasını sağladı. Hareketli haftanın sonunda altın 1222,41 dolar/onstan dengelendi ve önceki haftaya kıyasla yüzde 0,2 değer kaybetmiş oldu.

Piyasalar yeni haftaya Rusya-Ukrayna gerginliğiyle başlarken, altın da seansa 1224,42 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Pazartesi gece saatlerinden gelen haberlere göre Rus ve Ukrayna gemileri karşı karşıya gelmesi neticesinde Rusya ait savaş gemilerinin Ukrayna’ya ateş açtığı bildirildi. Küresel risk algısındaki artıran bu gelişme altını pozitifi etki ederek haftaya alıcılı başlamasına neden oldu. ABD Başkanı Donald Trump ve Xİ Jinping G20 zirvesinde bir araya gelmesi beklenirken, Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow’un Salı günü anlaşma olmazsa tarifeler devam eder açıklaması piyasalarda kaygı yarattı. Kudlow fikri mülkiyet hırsızlığı ve zorunlu teknoloji transferleri konusunun çözülmesi adil ticaret şartlarının yerine getirilmesi için olmazsa olmaz şartlar olarak ortaya koydu. Bu konuların çözülmemesi durumunda ABD’nin 267 milyar dolarlık Çin ürününe ek gümrük vergisi getirileceğini belirtti. Yapılan açıklamaları sonrası altın satış baskısıyla sert bir hareket izledi ve haftanın en düşük seviyesini 1210,74 dolar/onsla kaydetti. FED Başkanı Powell hafta ortasında katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada faiz oranlarının nötr seviyesinin biraz altında söylemi piyasalara hareketlilik kazandırdı. Başkan daha önce yaptığı nötr faize çok uzak olunduğu açıklamasının tersine yeni yaptığı güvercin tondaki açıklama altına alış getirdi. FED’in faiz artımını durdurmaya yakın olduğunun açıklaması 2018 yılını kötü bir performansla geçiren altın için yıl sonuna doğru umut ışığı oldu. Powell’in açıklamaları sonrası alıcılı seyirle hareket eden sarı maden, Perşembe gününde FOMC toplantı tutanaklarının açıklanmasıyla daha da ivmelendi. Aralık ayında faiz artışı için üyelerin tamamı yakın hem fikirken, gelecek yıl için ekonomik şartların izlenip ona göre ek faiz artırım yapılacağı mesajı tutanaklarda dikkat çekti. FED Başkanı Jerome Powell’in yaptığı açıklamalara paralellik gösteren tutanaklar nötr faize yaklaşıldığına işaret ediyor. Tutanaklar sonrası altın 1229,35 dolar/onsla haftanın en yüksek seviyesini kaydetti. Haftanın son gününde sakin bir seyir izleyen sarı maden seans sonunda 1222,41 dolar/onstan dengelenirken haftayı kırmızıda kapatmış oldu.

G20 toplantısında ABD ve Çin tarafların bir araya gelmesiyle uzun süredir beklenen toplantı gerçekleşti ve İki ülke 90 gün boyunca ek gümrük vergisi getirilmeyeceği konusunda mutabık kaldı. Piyasaların kapalı olduğu süreçte bu karar alınması nedeniyle piyasaların tepkisini haftanın başlangıcında görüyor olacağız. Altın açısından olumlu sayılacak bu gelişme ve FED’in nötr faize yakınız açıklamaları sarı madeni kısa vadede 1240 dolar/onsun üzerine kadar taşıyabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar