Çorbadan gastronomi turizmine…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

- Bugün, “Ev Yapımı Çorba Günü”

Çorba, yaklaşık 9 bin yıldır insanoğlunun midesini ısıtıyor… Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde tüketilen çorba için de takvimlere bir “gün” koyulmaması düşünülemezdi. Mevsimin iyice kışa döndüğü Şubat ayının 4. günü (bugün), kimi ülkelerde “Ev Yapımı Çorba Günü” olarak kutlanıyor. Anadolu kültüründe ve Türklerde çorbanın folklorik önemi çok büyük. Avrupa ve Amerikan kültürlerinin aksine, Türk mutfağında daha çok sulu olarak pişirilen yemekler öne çıkıyor. Bu nedenle çorbanın zengin çeşitlerini Türklerin geliştirdiği yaygın bir kanı. Batı’da sadece iştah açıcı olarak tüketilen çorba, bizim kültürümüzde yemek olarak da yer alıyor. Yemeksepeti’nin verilen siparişler üzerinden gerçekleştirdiği araştırmada çorbadaki ilk tercihimiz, mercimek olarak gözüküyor. Mercimek çorbasını öylesine seviyoruz ki, 2018 yılında verilen 1 milyon 700 bin mercimek çorbası, toplam çorba siparişlerinin yüzde 50’sini oluşturuyor. İlginç çorba istatistikleri için lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

- Hedef, yüksek katma değerli gastronomi turizmi

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD), bu yıl ikinci kez düzenleyeceği Global GastroEkonomi Zirvesi’nde tüm dünyadan sektör profesyonellerini, gastronomi meraklılarını ve alanında önemli isimleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Gastronomi Ekonomisi, Gastro Diplomasi, Gastronomi Turizmi ve Sosyal Gastronomi gibi konular, 12 Mart’ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, alanında uzman isimlerle masaya yatırılacak. Türkiye’nin sahip olduğu tarihsel birikimin ve günümüz kültürünün harmanlanmasının bir sonucu olan eşsiz mutfağın tüm dünyaya açılması için ‘gastronomi turizmi’ konusundaki potansiyele odaklanılacak. Ayrıntılar, dunya.com/ehlikeyf’te…

- “Karşıyaka’dan Boğaziçi’ne” bakacaklar!

Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri 2019 bahar dönemine, 13 Şubat tarihinde şef Rengin Gökmen yönetiminde Türkiye’nin ilk ilçe belediyesi orkestrası ve Eskişehir’den sonra devlet ya da üniversite adı taşımayan ikinci büyük müzik topluluğu olan Karşıyaka Oda Orkestrası (KODA)’nın sahne alacağı “Karşıyaka’dan Boğaziçi’ne” başlıklı konserle sezona başlayacak. Konserde, E. Elgar, A. A. Saygun ve P. İ. Çaykovski’nin eserleri müzikseverle buluşacak. Her Çarşamba akşamı konserlere ev sahipliği yapacak Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri bahar programı dunya.com/ehlikeyf’te…

- Bir de küratöründen dinleyin!

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, “Batıya Açılan Pencere: Galatasaray Lisesi’nin 150 Yılı (1868-2018)” sergisi kapsamında tüm kültür ve tarih meraklılarını küratörle sergi turuna davet ediyor. Katılımcılar bu turda sergiyi küratör İzzeddin Çalışlar eşliğinde gezerken, bir kamu kuruluşunun nadir rastlanır özerk kurumsallaşma öyküsüne şahit olacak. Tur kapsamında Çalışlar, Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi Koleksiyonu ve Galatasaray Üniversitesi Galatasaray Lisesi Arşivi ile mezunların koleksiyonlarından derlenen fotoğraf, film, efemera ve mektebin farklı dönemlerinde kullanılmış objeler gibi çeşitli orijinal malzemeler hakkında detaylı bilgi verecek. Tur, 07 Şubat Perşembe günü saat 18:30’da ücretsiz gerçekleşecek. Ayrıntılar, dunya.com/ehlikeyf’te…

- Biliyor musunuz?

İBB Müzeleri’nin İstanbul’da ilk beşte olduğunu; The Ritz-Carlton, İstanbul’daki Gaziantep Yemek Festivali’ni; Zorlu PSM’nin yeni kulübü Touché’yi; Folkart Gallery’deki’deki Atatürk sergisinin uzatıldığını biliyor musunuz? Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar