Daha olumlu bir yıla doğru…

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

2018 yılını, küresel ekonomide dördüncü çeyrekte yaşanan artan volatilite ile kapatıyoruz. Bu dönemde Brexit süreci, petrol fiyatları, ABD-Çin ticaret müzakerelerine yönelik görünüm, resesyon endişeleri soru işareti yaratan konu başlıkları oldu. Nitekim büyümeye duyarlı hisse senetlerinde görülen satış baskısı bu görünümü teyit ediyor.

Merkez bankalarına baktığımızda ise Amerika Merkez Bankası’nın (FED) son toplantısındaki açıklamalarının yeterince yumuşak/güvercince değerlendirilmediğini görüyoruz. Öyle ki FED açıklamaları ardından hisse senetlerindeki satış baskısı devam etti. FED Başkanı Powell büyümeye yönelik bazı aşağı yönlü risklere vurgu yapsa da açıklamalarında, ABD ekonomisinin güçlü görünümünü koruduğu ve Merkez Bankası’nın bilançosunu daraltmaya ihtiyaç duymaya devam ettiği görüşü ön plandaydı.

Küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P Endeksi Ekim zirvesinden bu yana yüzde 17 civarı geri çekilmiş durumda. Bu görünümde kısa vadeli borçlanma maliyetlerindeki artış ve yüksek borçluluğa sahip şirketlere yönelik endişeler de etkili olmuş olabilir. Önümüzdeki yıl küresel ticaret ve sıkılaşan finansal koşulların, piyasalarda temel risk unsurları olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Küresel ekonominin stagflasyon benzeri sinyaller vermeye devam ettiği görüşündeyiz. Bu doğrultuda hem Çin hem de ABD’de önümüzdeki dönemde açıklanacak makro verilerin daha da önemli hale geldiğini, FED ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi küresel merkez bankalarından gelecek mesajların önemli olacağını düşünüyoruz. Ancak enflasyon nedeniyle küresel merkez bankalarının güvercince duruşa geçmek için acele etmeyeceğini tahmin ediyoruz. FED’in faiz konusundaki duruşunu 2019 yılının ilk yarısında, muhtemelen de ilk çeyrekte değiştirmesini ve 2019 yılının,  aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan finansal piyasalar açısından, çok daha iyi bir sene olabileceğini düşünüyoruz.

Bu hafta yurt dışı piyasalarda Noel tatili nedeni ile sakin seyrin etkili olması bekleniyor. Bugün Noel arifesi nedeni ile Almanya kapalı, İngiltere ve ABD piyasaları yarım gün mesaide… Salı günü ise Noel tatili. Hafta genelinde yurt içinde ve yurt dışında önemli makro veri akışı yok. Yurt içinde kapasiye kullanım oranları (KKO) ve reel sektör güven endeksi, ABD’de konut ve güven endeksleri açıklanıyor. Ancak bir sonraki hafta yani Ocak ayının ilk haftası ABD’de ISM imalat ve tarım dışı istihdam, Euro bölgesinde Aralık ayı enflasyonu gibi önemli makro veriler açıklanacak. Ayrıca FED Başkanı Powell da dahil olmak üzere Ekonomi Derneği’nin yıllık toplantısında bir çok FOMC üyesinin konuşmaları da takip edilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar