Küresel büyüme beklentileri ve Brexit

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarına ara verebileceği ve bilanço küçültme sürecini yavaşlatabileceği sinyali ile küresel merkez bankalarından daha güvercin yönde açıklamalar, küresel hisse senetlerinde yılbaşından bu yana yaşanan ralliye destek oldu. Ancak geçen hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) sürpriz açıklamaları ön plandaydı. ECB, enflasyon ve büyüme beklentilerini piyasa beklentilerinden de fazla oranda aşağı revize etti. Faiz oranlarının ise en azından 2019 yılının yaz aylarına kadar aynı kalacağına dair tutumunu 2019 sonuna kadar olacak şekilde düzenledi. Ayrıca yeni uzun vadeli kredi (TLTRO) programını açıkladı. Beklenenden daha güvercince açıklamalar küresel büyüme endişelerine destek olurken, küresel risk iştahının zayıfladığını takip ediyoruz.

Önümüzdeki dönemde küresel büyüme ile birlikte ticaret müzakereleri ve Brexit sürecine yönelik gelişmeler ön planda kalmaya devam edecek. Küresel büyüme beklentilerine baktığımızda son gelen uyarılar dikkat çekiyor. Çin, 2019 büyüme hedefini düşürürken, OECD ticari risklere vurgu yaptı. ECB ise Euro Bölgesi büyüme tahminlerini düşürdü. Ancak büyüme ivmesinin dip yapacağını ve ikinci çeyrekte hız kazanacağını, bunun da kısa vadede piyasalara olumlu etkileri olabileceğini düşünüyoruz.

Bu hafta ABD’de perakende satışlar, Şubat TÜFE, Almanya’da Ocak ayı sanayi üretimi, Çin’de ise ilk çeyrek büyümesine yönelik öncü sinyaller üretebilecek sanayi üretimi ile perakende satışlar gibi önemli verileri açıklanıyor. Hatırlanacağı üzere ABD’de perakende satışlar gibi son açıklanan bazı veriler, 2019 görünümüne ilişkin soru işareti yaratarak oldukça hayal kırıklığı yaratmıştı. Ancak hükümetin kapalı kalmasının bu görünümde ne derece etkili olduğu da soru işaretlerinden biri oldu. Güçlü istihdam piyasası ve güçlü tüketici güveni göz önüne alındığında bu hafta açıklanacak verilerde bu görünümün yerini toparlanmaya bırakması bekleniyor. Perakende satışlarda Aralık ayındaki sert düşüşün ardından Ocak ayında toparlanma bekleniyor. ABD’de çekirdek enflasyonda Ocak ayındaki güçlü artışın ardından Şubat ayında bu eğilimin korunması bekleniyor. Güçlü talep ve artan ücretler nedeniyle çekirdek enflasyonun yukarı trendini koruyacağı tahmin ediliyor ki bu görünüm FED’in faiz artırım beklentilerinin tekrar ön plana geçebileceğine dair görüşümüzle uyumlu.

Diğer taraftan Brexit ile ilgili oylamalar da takip edilecek diğer önemli konu başlıklarından biri. Brexit için 12 Mart tarihinde oylama gerçekleşecek. Eğer hükümet 12 Mart'taki oylamayı kaybederse, AB'den anlaşmasız ayrılma konusunda oylama yapılacak. Eğer parlamento Brexit anlaşmasını ve anlaşmasız ayrılığı reddederse 14 Mart'ta Madde 50'nin uzatılması konusunda oylama yapılacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar