Değişen FED politikaları ve küresel gündem

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Amerika Merkez Bankası (FED) faiz artırımlarına ara verebileceği ve bilanço küçültme sürecini yavaşlatabileceği sinyali verirken, küresel hisse senetlerinde yükseliş eğiliminin korunduğunu takip ediyoruz. Küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 endeksi, 24 Aralık diplerinden bu yana yüzde +15, MSCI EM yüzde 10, MSCI Dünya yüzde +12 artış gösterdi.

FED, Çin ile Avrupa’da yavaşlamanın da etkisiyle faiz artışında sabırlı davranacağını ve piyasaların merakla beklediği gibi bilanço küçültme operasyonunda esnek olacağını işaret ediyor. 30 Ocak toplantısında  “kademeli faiz artışı” ifadesi açıklama metninden çıkarıldı. FED Başkanı Powell basın toplantısında,  son karardan bu yana birçok gelişmenin ters yönde geliştiğinı ifade etti. Brexit, Amerika’da hükümetin kapalı olması, Çin ve Avrupa’daki yavaşlamanın ABD’yi de etkileyeceğini, tüm bu nedenlerle faiz artışlarında sabırlı olacaklarını, bunun süresinin ise tamamen verilere bağlı kalacağını söyledi. Açıklamasında ayrıca bilanço küçültmenin piyasalarda türbülansa yol açmasını istemediklerine dair ifadeleri ön plandaydı ve bu güvercince algılandı.

FED’in, güvercin tona geçmesi ardından riskli varlıklar açısından önümüzdeki süreçte ABD/Çin ticaret müzakerelerine yönelik haber akışı ön planda kalmaya devam edecek. Geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin ile 1 Mart’a kadar ticaret paktı imzalanacağı konusunda iyimser açıklamaları ön plandaydı. Trump, ABD’de gerçekleşen görüşmeleri değerlendirirken Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yakın bir zamanda görüşeceğini vurguladı. Çin ise görüşmeleri ‘verimli’ olarak niteledi. Ancak en önemli konu olarak öne çıkan teknoloji ve fikri mülkiyet hakları, soru işareti olmaya devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ticaret temsilcisi Robert Lighthizer’in Şubat ortası gibi Çin’e gitmesi bekleniyor.

Önümüzdeki dönemde küresel finansal koşullar, küresel ticaret, büyüme endişeleri ve fonlama ile kredi piyasaları öne çıkan temel risk konuları olmaya devam ediyor. 2019 yılının, içinde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan finansal piyasalar açısından, çok daha iyi bir sene olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu hafta makro veri akışı zayıf. ABD’de, hükümetin kapalı kalması nedeniyle açıklanamayan bazı Kasım ayı verileri açıklanabilir. Hafta genelinde ABD’de ISM hizmet endeksi ve İngiltere Merkez Bankası toplantısı takip edilecek. Ayrıca zayıflama sinyalleri üreten bazı makro veriler ardından revize Ocak ayı PMI endeksleri de büyümeye yönelik sinyaller açısından önemli olacak. Ayrıca bu hafta şirket bilançolarına yönelik haber akışı da önemini koruyor. Bu hafta ABD’de 98 S&P 500 şirketi bilançosunu açıklayacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar