FED kararları ve Brexit

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Piyasalarda küresel büyüme, Brexit süreci ve ABD-Çin ticaret müzakereleri takip edilen ana konu başlıkları olmaya devam ediyor. Küresel hisse senetlerinde kar satışlarının etkili olduğunu görüyoruz. Küresel risk iştahındaki zayıflama ön planda. Zayıf sinyaller üreten Mart ayı küresel PMI endekslerinin de desteğiyle hisse senetlerinde sert satış baskısı etkili. Güvenli liman algılaması ile tahvil faizleri aşağı baskı altında kalmaya devam ederken, gelişmekte olan ülke döviz kurlarının sert satış baskısı altında kaldığını takip ettik. Küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 endeksi Cuma günü yüzde 1,9, MSCI Dünya endeksi yüzde 1,6, MSCI EM endeksi ise yüzde 2,9 sert düşüşle haftayı tamamladı.

2018 yılı son çeyreğinde işaret ettiğimiz küresel büyümede yavaşlama beklentimiz piyasada konsensus görüş haline geldi. Küresel büyüme verilerindeki kısa bir toparlanmanın ardından önümüzdeki çeyrekte dünya ekonomisindeki bir sonraki durağın hafif bir stagflasyon olacağını düşünüyoruz. Küresel enflasyon riskinin henüz fiyatlanmadığını ve hatta neredeyse hiç tartışılmadığını görüyoruz. Dolayısıyla bu hafta ABD’de açıklanacak çekirdek PCE verisi önemli olabilir.

Amerika Merkez Bankası’nın (FED) son açıklamaları piyasalarda beklenenden daha güvercince yorumlandı.  FED, ‘bekle ve gör’ duruşunu teyit ederken, 2019’da faiz artırmayı öngörmüyor. 2020’de ise sadece bir faiz artışı öngörüyor. FED FOMC üyelerinin faiz beklentilerini yansıtan dot plot’ta, beklenildiği gibi aşağı revizyona gidildi. Üyeler 2019 yılında faiz artışı beklemiyor. Diğer taraftan bilanço küçültme sürecine yönelik açıklamalar daha güvercinceydi. Buna göre bilanço küçültme süreci, Mayıs ayında yavaşlatılıp Eylül ayında sona eriyor.  Açıklamalar FED’in ‘bekle ve gör’ duruşunu teyit ederken yavaşlayan büyüme endişelerini de yansıttığını görüyoruz.

Önümüzdeki dönemde küresel büyüme ile birlikte ticaret müzakereleri ve Brexit sürecine yönelik gelişmeler ön planda kalmaya devam edecek. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in bu hafta Pekin’e gitmesi, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin ise iki hafta sonra görüşmelerin son aşaması için Washington’u ziyaret etmesi bekleniyor. Geçen hafta AB ile İngiltere Başbakanı May, yeni Brexit tarihlerinde uzlaştı. Ertelemelerden sonra İngiltere'nin Brexit konusunda hangi yolu izleyeceği takip ediliyor. Brexit anlaşmasının İngiliz parlamentosunda bu haftaki oylamada onaylanması halinde 22 Mayıs'a, aksi halde 12 Nisan'a kadar ertelenecek. Bu hafta genelinde makro veri akışı ise sınırlı. Yurt içinde hazine ihaleleri, dış ticaret dengesi, ABD’de konut verileri ve çekirdek PCE verisi takip edilecek. Ayrıca Perşembe günü FED Başkan Yardımcısı Clarida’nın açıklamalarının da önemli olabileceğini düşünüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar