Gözler merkez bankalarında

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Küresel merkez bankalarının para politikasında gevşeme sinyalleri olumlu beklenti yaratmaya devam ediyor. Geçen hafta New York Fed Başkanı Williams’ın, oldukça güvercin içerikli açıklamaları ön plandaydı. Bu açıklamalar, 31 Temmuz FOMC toplantısı öncesinde 50 baz puanlık faiz indirimi beklentilerinin güçlenmesine neden oldu. Williams: “Merkez bankalarının faiz oranlarını sıfıra yakın tutmaktan öğrendikleri bir ders varsa; onun da her zaman hazırlıklı olmaları gerektiği. İlk olarak olumsuz ekonomik gelişmelere karşı hızla aksiyon almalısınız. İkinci olarak faizleri daha uzun süre düşük tutmalısınız. Elinizde bu kadar teşvik varken, ekonomiye dair ilk olumsuz sinyalde hızlıca faiz indirmek işe yarar” dedi.  Ancak daha sonra Amerika Merkez Bankası’ndan (FED) gelen açıklamalar, bu beklentilerin dengelenmesine neden oldu. Vadeli kontratlara göre Williams açıklamaları ile yüzde 60’a yükselen temmuz ayı 50 baz puanlık faiz indirimi beklentileri, yüzde 20 civarına geri çekilmiş durumda.

New York FED, Williams’ın açıklamalarının akademik bilgiler içerdiğini ve bir politika mesajı olmadığına dair açıklama yayınlasa da Williams’ın açıklamalarının zamanlaması dikkat çekiyor. Benzer şekilde FED Başkan Yardımcısı Clarida’nın, Fox Business’daki röportajının da dikkate değer olduğunu düşünüyoruz. Clarida, FED politika yapıcılarının yükselen risklere karşı bir sigorta olarak ABD ekonomisini canlandırmaya, teşvik etmeye erkenden başlamaları gerekebileceğine vurgu yapıyor.

31 Temmuz FED toplantısı öncesinde, bu hafta Avrupa Merkez Bankası toplantısı (ECB), küresel temmuz ayı öncü PMI endeksleri, ABD’de ikinci çeyrek büyüme ve dayanıklı tüketim mal siparişleri takip edilecek. Yurtiçinde ise 25 Temmuz TCMB PPK kararları açıklanıyor. Ayrıca İngiltere’de açıklanacak yeni Başbakan da önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. ABD’de son iki aydır düşen dayanıklı tüketim mal siparişlerinin haziran ayında toparlanması, büyümenin ise ikinci çeyrekte yavaşlaması bekleniyor.

FED’in ardından bu haftaki toplantıda ECB’nin ne derece güvercin sinyaller verebileceği, daha doğrusu daha erken bir adım atıp atmayacağı önemli olacak. ECB’nin enflasyon hedefini revize etmeyi değerlendirdiğine dair bazı haberler var. Enflasyon hedefinde değişikliğe gidilmesi, parasal teşvike daha uzun süre devam edilebileceği şeklinde yorumlanıyor. Bu haftaki toplantıda ECB’nin eylül ayına yönelik faiz indirimi sinyali veya yeni parasal genişlemeye yönelik net bir ifadede bulunması güvercince algılanabilir. Dolayısıyla toplantı öncesinde açıklanacak temmuz ayı PMI endeksleri ve IFO beklenti anketi gibi makro veriler de önemli sinyaller üretebilir.  

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar