Denizli Sanayi Odası'nın öncü ismi Mehmet Feridun Alpat’ı rahmetle anarken

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bir hafta önce Denizlili Duayen sanayici Denizli Sanayi Odası kurucu başkanı ve uzun süreli yöneticisi Feridun Alpat aramızdan ayrıldı. 82 yaşına kadar Denizli Sanayisine çeşitli kurumlarda hizmet veren Alpat’ı rahmetle anıyorum.

2009 yılında Kenan Mortan ile birlikte Gaziantep ve Denizli ekonomilerine bakış adı altında iki kent monografisi hazırlayıp kitapçık olarak yayınlamıştık. Denizli kitapçığında 1973 yılında kurulan Denizli Sanayi Odası’nın kurucu Başkanı ve daha sonra 1978-89 ve 1992- 1995 dönemlerinde başkanlık da yapan Mehmet Feridun Alpat’ın anılarına da yer vermiştik.
4 Şubat 2019 günü Denizli sanayinin öncü ismi Alpat’ın ölüm haberini alınca, kitapta yer alan anılarını hatırlayıp sizinle paylaşmak istedim.

- İTÜ’yü bitirip mimar olarak memleketi Denizli’ye dönen Alpat, 1963’te kentteki 250 dükkancıya öncülük ederek Küçük Sanayi Çarşısı'nın kuruluşunu gerçekleştirir. 1973’te Ticaret Odası'ndan ayrılarak Sanayi Odası’nın kuruluşunda yer alır ve odanın kurucu başkanı olur.

- Alpat, Sanayi Odası'nın kuruluş ve ivmelenme döneminde Denizli’den yurtdışına gitmiş olan işçilerin kurdukları şirketlerin de aralarında bulunduğu şu şirketlerin isimlerini saymıştı: Uygar Motor, eski adı Zeyver olan Akkent Meyve, Dentaş, Abalıoğlu Boru, Denizli Cam, Bir Emek, Azim Cıvata.

- Denizlili girişimciler de, diğer Anadolu kentlerindekilere benzer. ”Aklı gözünün önünde”dir. 1995 sonrası kente yatırım arzusu gerilemiştir. Denizli’de kurumsallaşabilen örnekler 15-20 seviyesindedir.

Alpat 1975 yılından 1913 yılına kadar 38 yıl Sanayi Odası meclis üyeliğini de sürdürerek, genç nesillere deneyimlerini anlatarak yardımcı olmuştur.

Yaşamı boyunca örgütçü bir kişi olarak meslek ve sivil toplum kuruluşlarında görev alan Alpat, İktisadi Kalkınma Vakfı yönetim kurulu üyeliği, TOBB Genel Kurul Başkanlığı, TOBB kuruluşu Umumi Mağazalarında yöneticilik, Pamukkale Üniversitesi Vakfı yönetim kurulu üyeliği, Denizlispor asbaşkanlığı ve Atatürk anıt yaptırma başkanlığı gibi çeşitli görevleri üstlenmiştir.
6 Şubat günü 88 yaşında toprağa verilen, Denizli sanayiinin bu duayen öncü ismini rahmetle anıyorum. Denizlili Sanayicilere, oda yönetimine, akrabalarına ve yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar