Dolar 3.20 de görür, 3.50 de, 3.75 de

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Son dönemde en çok dolar ne olur sorusunun cevabı aranıyor. Son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdiğimizde dolardaki rekor denemelerinin devam edeceğini söylemeliyim.

Her sabah yatağımızdan kalktığımızda güne sıcak bir gelişme ile merhaba diyoruz. Bir sabah siyasi bir sabah ekonomik bir sabah sınır operasyonları… Siyasi tarafta Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi süreci TL üzerinde kırılganlık yaratıyor. Referandum ve yaşanacak süreç yabancılar tarafından belirsizlik olarak yorumlanıyor.

Jeopolitik tarafta sınır ötesi operasyonlar devam ediyor. Bu sürecin uzun sürmesi hem sıcak para girişini hem de ekonomiyi olumsuz etkileyebilir. Geçtiğimiz hafta Türk Silahlı Kuvvetleri Şırnak'ın Silopi ilçesine çok sayıda tank ve zırhlı araç sevk etti. Bölgenin DEAŞ'ın elindeki Telafer'e yakın olması sınır ötesi operasyon hazırlığı yorumlarına sebep oldu. IŞİD'in Suriye'deki kalesi olarak bilinen Rakka’ya yapılacak operasyonda yer almamızda piyasaları tedirgin eden diğer bir gelişme.

Yukarıda yazdığım gelişmelerin dışında piyasada ABD Başkanlık seçimi belirsizliği ve FED’in Aralık’ta yapmayı planladığı faiz artışı gibi kura etki eden gelişmeler mevcut. Trump’un başkan seçilmesi durumunda Meksika pesosunda ciddi değer kaybedecek. Bununla birlikte genel olarak bütün gelişmekte olan ülke para birimleri politik belirsizlik nedeniyle değer kaybedebilir. Seçimleri Clinton’ın kazanması durumunda da dolar değer kazanacağından, TL için her iki başkan adayının da etkisi yakın olacak. Seçim sonrası Aralık ayındaki FED toplantısını bekleyeceğiz. FED’in faizleri artırması ile dolarda yeni rekorlar gelmeye devam edecektir. 2017 yılı faiz politikası ise önümüzdeki seneki dolar görünümü için belirleyici olacak.

Dolar yükselirken döviz borcu olan şirketler sıkıntıya düşecek. Burada kritik noktanın 3.50 olduğunu düşünüyorum. Bu seviyenin üzerinde şirket batışlarını duymaya başlayabiliriz. Reel sektörden ekonomik göstergelere geçersek enflasyonda gecikmeli kur etkisiyle yılın son iki ayı ve 2017 yılının başlarında daha yüksek seviyeler görebiliriz. TCMB’nin kurda belirgin bir geri çekilme olmadan yeni bir faiz indirimi yapacağını düşünmüyorum. Cari açık rakamlarının yılın son çeyreği için negatif görüntü sergiliyor. Yıllık cari açık yeniden 30 milyar doların üzerine yükseldi. Enerji fiyatlarının olumlu katkısının azalması ve turizm gelirlerinin düşük seviyelerde kalması yılın geri kalanında daha yüksek cari açık görmemize neden olacak. Büyüme tarafında da durum pek iç açıcı değil.

Kurda kısa vadede 3.10’un üzerinde kaldığımız sürece yükseliş devam edebilir. Yeni zirve önce 3.15 sonrada 3.18 seviyesinde olabilir. Orta vadede ise 3.05 TL seviyesinin altını beklemiyorum. 2017 yılının ilk aylarında kurda 3.35 seviyesi görülebilir. Yıl içerisinde ise siyasi ve jeopolitik gelişmelere göre 3.75 seviyesine kadar yükselebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017