e-posta ile kayıt ol, başarıyla tamamla, ODTÜ onaylı sertifika al...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Bugün sizlere, işçi ve işverenlerin bu yeni sosyal ve ekonomik yapılara uyumlarını destekleyecek gelişmiş araçlar ile tasarlanmış, açık, erişilebilir ve kullanıcı dostu bir online öğrenim platform oluşturmayı ve beşeri sermayeye, BİT hizmet ve araçlarıyla daha fazla yatırım yaparak işçi ve işverenlerin uyumlarını arttırmayı öneren bir projeden bahsedeceğim.

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından desteklenen ve Orta Doğu ve Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yürütülen İşçi ve İşverenlerin Kapasitelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yoluyla Geliştirilmesi Projesi’nin (Bilgeİş) ekim ayının ilk haftasında Ankara’da gerçekleştirilen kapanış toplantısının davetlilerindendim. ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ve Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Müsteşarı François Begeot, toplantının açılış konuşmacılarıydı. Proje sorumlusu ve yürütücüsü ODTÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay projenin başlangıcından bugüne değin sürece ilişkin kendine özgü hoş üslubu ile bilgi verdi.

Kürşat hocayı ile bir hafta sonra İzmir EBSO da TOSYÖV’ün düzenlediği toplantıda bir kez daha dinleme ve de kendisiyle konuşma olanağını bulmuştum.. Projenin iş dünyasına her yaştan tüm insanlarımıza yararlı olacağına olan inancım nedeniyle edindiğim bilgileri sizlere aktarmak istiyorum.

Proje: Proje, yüzde 15’i ulusal düzeyde olmak üzere Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) İnsan Kaynakları Geliştirme Birimi tarafından finanse edilmekte. İşçi ve İşverenlerin Kapasitelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BIT) Yoluyla Geliştirilmesi operasyonu, KOBİ işçi ve işverenlerinin uyum yeteneğinin, BİT hizmet ve araçları kullanılarak geliştirilmesini amaçlamakta.

Projede neler yapıldı?

ODTÜ tarafından 17 Aralık 2015’te yürütülmeye başlanan proje, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı ile işçi ve işverenlerin kapasitelerinin geliştirilmesi ve Türkiye’de hayat boyu öğrenmenin desteklenmesi hedefl eri doğrultusunda uygulandı. İnternet portalı her yaştan ve kesimden kullanıcının ücretsiz hizmetine sunuldu. İş dünyasının ihtiyaçlarını belirlemeye yönelik anket çalışmaları gerçekleştirildi. Üniversiteler, ticaret ve sanayi odaları, sürekli eğitim merkezleri, organize sanayi bölgeleri gibi paydaşlarla iş birliği protokolleri imzalanarak, toplantı, konferans ve seminerler düzenlendi.

Derslere katılım ücretsiz

Derslere mail ile kayıt olunduktan sonra, başarıyla tamamlayan kullanıcılara ODTÜ onaylı katılım sertifikası veriliyor. Şu anda sistemde 44 ders içeriği bulunuyor ve bu ders içeriğinin bu ay sonuna kadar 100’e çıkarılması hedefleniyor. 100 ders için 100 ayrı uzman, kursiyerlerin sorularını cevaplayarak tam öğrenme sağlıyor.

Bu uzmanların bir bölümü ODTÜ’den diğerleri de konunun uzmanlarından oluşturuldu. Ders içerikleri, öğrenmenin kısa sürede ve kolay sağlanabilmesi için özel olarak tasarlandı. Bu amaçla dersler, video, simülasyonlar, yazılı metin, sesli destek olmak üzere pek çok öğrenme materyali ile desteklendi ve öğrenme 3 saat gibi kısa sürede gerçekleştiriliyor. Kürşat Hoca, e-derslerden KOBİ’ler başta olmak üzere tüm Türkiye’nin ücretsiz faydalandığını özellikle belirtiyor. Bu arada görme ve işitme engelliler için de kullanımına açıldığını söylemeliyim.

Ders tercihlerinde “ Zor insanlarla baş etme” ilk sıralarda

İletişim becerileri kategorilerinde ise kriz yönetimi, çatışma yönetimi, müşteri ilişkileri, doğru pazarlama iletişimi ile farklılık yaratmak, KOBİ’ler için kalite belgelendirme süreçleri, zor insanlarla baş etme gibi sosyal içeriklere de yer verildiğini ifade eden Çağıltay hoca gülerek, ders tercihlerinde “Zor insanlarla baş etme” ilk sıralarda diyor..

Eğitim alanların sayısı 25 bine yakın

İş portalınıza katılarak eğitim alanların sayısı nedir soruma; “Şu an geldiğimiz noktada çevrimiçi ücretsiz ders içeren eğitim portalımıza katılım, hedeflediğimiz rakamların 10 kat üzerinde oldu.

Şu an için, eğitim iş portalından 25 bine yakın kişinin eğitim aldığının belirlendiğini söyleyen Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, “Türkiye’nin her ilinden eğitimlere ilgi ve kayıt var. Dolayısıyla, Türkiye’nin her yerinden Bilgeİş portalı üzerinden ders alınıyor.

Hatta bunun da ötesine geçip Azerbaycan, Kıbrıs’tan da geri bildirimler aldık” diyor. Bilgeİş projesiyle ilgili ayrıntılı bilgi almak, derslere kayıt yapmak isteyenler internetten “http://bilgeis. net” adresine başvurmaları gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar