E-posta pazarlamada mobil öncelikli tasarım yapın

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

Müşteriniz için tasarladığınız e-posta haber bülteni, laptop ekranında mükemmel gözüküyor olabilir ancak tablet veya mobil telefonda nasıl göründüğüne dikkat ettiniz mi? Web kullanımı giderek mobile kayıyor ve pek çok kullanıcının gönderilen e-postalar ile ilk buluşmasının masaüstünden değil, bir mobil cihaz üzerinden gerçekleşiyor olması çok yüksek ihtimal. Bu nedenle, müşterileriniz için tasarladığınız e-postalar büyük ekranda profesyonel ve kusursuz gözüküyor olsa da, insanlar e-postayı mobil cihazlarda okurken zorluk çekiyorsa veya gecikme, farenin düzgün çalışmaması gibi sorunlar yaşıyorsa söz konusu e-posta kampanyası hiçbir işe yaramayacaktır. Hem kendinizi, hem de müşterinizi bu gibi istenmeyen durumlarda bırakmamak için web siteleri gibi e-posta pazarlama kampanyalarını da mobile uygun bir şekilde tasarlamaya dikkat etmelisiniz.

Peki, mobile yönelik tasarımlarınızı optimize etmek için ne yapabilirsiniz? Bu konuda iyi haberlerimiz var; bu hiç zor değil! Size bu doğrultuda yardımcı olacağını umduğumuz, aşağıdaki dört ipucunu hazırladık:

1. Bazı şeylerin mobilde neden çalışmadığının farkında olun

Araştırmalar, e-posta pazarlama haber bültenlerinin yüzde 33-55’inin mobil cihazlarda görüntülendiğini gösteriyor. Teknolojinin hızlı gelişimini de göz önünde bulundurduğumuzda, bunun önümüzdeki yıllarda yükselen bir trend olacağını söyleyebiliriz. Basitçe söylemek gerekirse, iş e-postalarınızı mobile göre optimize etmeniz gerekiyor. Tüm haber bültenlerinizi farklı boyutta cihazlar için ayarlamak çok iş gibi görünse de müşterilerinizin e-postlarını daha fazla kişinin okuması kesinlikle buna değer. Ancak, farklı ihtiyaçlara göre optimize edilebilen, çeşitli cihazlara uygun hazır şablonlar sunan bir entegre e-posta pazarlama sağlayıcısı işinizi kolaylaştırabilir.

2. Az ama öz olmak iyidir

Mobil ekranların bilgisayar ekranlarına göre çok daha küçük ve okuması zor olduğunu akılda tutmakta yarar var. O yüzden tasarımı sade tutmak çok önemli. İş düzenlemeye gelince çekingen davranmayın! Yazılar mümkün olduğunca kısa olsun ve mesajınızı net verin. Bültenlerinizin çok karmaşık olmadığından emin olun; bir ana mesaj ve eylem çağrısı (CTA) yeter de artar. Okuyucularınızın kafalarının karışıp istediğiniz eylemi gerçekleştirmeden ayrılmasını istemezsiniz. Tasarımınız sabit olmalı ve tek bir sütundan oluşmalı (en azından mobil tasarımda uzmanlaşana kadar).

3. Mobil düşünülerek hazırlanmış varsayılan ayarları kullanın

İyi bir hazır mobil şablon mükemmel bir başlangıç noktası olabilir. Tüm cihazlarda çalışması için iyi bir mobil e-posta şablonunun bazı özelliklere sahip olması gerekir. Öncelikle şablon temiz, okuması ve tıklaması kolay butonlar sunmalı ki okuyucularınız eylem çağrınızı takip etmekte zorlanmasın. Ana metin fontunuz da en az 16 piksel olmalı; mobil ekranlar daha küçük olduğu için yazılar alışık olduğunuzdan büyük olmalı. Bağlantıları ayırmak da kritik öneme sahip; mobilde insanlar fare kullanmadığından, parmak ucuyla doğru bağlantıya tıklamak zor olmamalı. Paragraflar da kısa tutulmalı, uzun metinlerden kesinlikle uzak durun!

Ayrıca, görseller içeriğe estetik değer katsa da daha az sayıda görsel kullanmayı tercih edin ve yüklenme süresini düşünerek boyutlandırın. Ne web sitesinde, ne de bir e-postada, kimse bir görselin yüklenmesini birkaç saniyeden fazla beklemek istemez. Odak noktanız ne kadar net olursa o kadar iyi.

4. Test etmeyi unutmayın!

Mobil tasarıma alışırken devamlı test etmeyi ihmal etmeyin. Önizleme butonlarından ve deneme gönderimlerinden bolca yararlanın ve tasarımlarınızı mobil cihazlardan kontrol edin. Seçtiğiniz e-posta hizmet sağlayıcınız farklı cihazlarda önizleme ve deneme gönderim seçenekleri sunmalı. E-posta sağlayıcınızın sunduğu özelliklerden yararlanın.

Bu devirde mobile kayışı göz ardı edemezsiniz ama bu dönüşümün bir parçası olmanın o kadar zor olmasına gerek yok. Bu ipuçlarını aklınızda tutarak konuyu en kısa zamanda kavrayabilirsiniz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar