ECB kararlarından sonra piyasa FOMC kararlarını beklemeye başladı

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Geçtiğimiz hafta varlık alım programının süresini uzatan Avrupa Merkez Bankası’nın kararları ile birlikte yurtdışı piyasalarda yükseliş eğilimi devam etti. ABD endekslerinde yeni rekor seviyede kapanışlar gerçekleşirken Stoxx 600 yüzde 4,7, S&P 500 endeksi ise yüzde 3 civarı getirilerle haftayı tamamladı. Morgan Stanley Capital International (MSCI) Dünya Endeksi ise Kasım diplerinden bu yana yüzde 6 civarı artıda işlem görüyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) aylık bono alım miktarını düşürerek süreyi 9 ay daha uzattı. ECB gerekirse daha fazlasının da yapılacağını vurguladığı toplantıda, Mart 2017’de sona ermesi beklenen varlık alım programını Aralık 2017 tarihine kadar uzatma kararı aldı., ECB ayrıca mevduat faizi altında getirili tahvillerin alımına izin verilmesi gibi bazı teknik detaylarla da bono alımlarında kısmi esneme sağladı. Aylık varlık alım miktarını ise 80 milyar eurodan 60 milyar euroya düşürdüğünü açıkladı. Kısacası varlık alımında süre uzatımına gidilmiş olsa da kısmi tapering olarak da yorumlanabilen aylık bono alım miktarının düşürülmesi akıllarda soru işareti yarattı Bu doğrultuda da özelikle üretim kısıntı kararları sonrası sert yükseliş gördüğümüz petrol fiyatlarındaki eğilimin uzun vadede önemli olabileceğini belirtelim.

Bu hafta ise 13-14 Aralık’ta gerçekleşecek Amerikan Merkez Bankası’nın düzenleyeceği (FED) The Federal Open Market Committee (FOMC) toplantısı piyasaların odak noktasında bulunuyor. 25 baz puan faiz artışı beklenen FOMC toplantısında 2017 faiz artış hızına yönelik sinyaller önemli olacak. 2017 yılında iki, 2018’de ise üç faiz artırımı beklentisi içinde olan piyasalarda, seçimler sonrasında ekonomik projeksiyonlardaki değişiklikler ve FED Başkanı Yellen’ın basın toplantısında 2017 yol haritasına yönelik verebileceği mesajlar ön planda olabilir. Özellikle de önümüzdeki yıl devreye girmesi beklenen genişlemeci maliye politikalarının FED’in beklentilerine ne şekilde dahil edebileceğine yönelik ipuçları aranacak. Piyasa beklentisinin aksine şahince mesajlar riskli varlıklar üzerinde baskı yaratabilir.

Ayrıca bu hafta açıklanacak global Aralık ayı öncü PMI endeksleri, ABD’de TÜFE, perakende satışları, Çin’de sanayi üretimi, İngiltere Merkez Bankası toplantısı, yurtiçinde ise Cuma günü açıklanacak AB Liderler Zirvesinde Türkiye kararı takip edilecek önemli makro gündem maddeleri olarak sıralanabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar