Ekonomi yönetimindeki bakanların liste dışında kalmaları ne düşündürüyor?

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

AK Parti'nin açıklanan milletvekili listelerinde son hükümetteki 21 bakanın aday listelerinde 1 ve2. sıralarda yer alırken, 5 bakanın liste dışında kalması, yeni dönem bakanları konusunda yorumlara yol açıyor. İşadamları ile bu konuda sohbetler yapıp değerlendirmelerde bulundum.

AK Parti milletvekili listelerinin açıklanmasının ardından, 21 bakanın 1. ve 2. sıralarda milletvekilliği adayı olarak listelerde yer aldıkları görülüyor. Bunların yeni dönemde bakan olmalarının düşünülmediği belirtilirken, listelerde yer almayan 5 bakanın, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması halinde Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kabinesinde göstermek için kenarda tuttuğuna ilişkin yorumlar ağırlık kazanıyor. Bazı işadamı dostlarım ve liste dışında kalan bakanların yakınlarıyla sohbet edip değerlendirmelerini aldım.

Yorumlar, “Güçlü isimlerin AK Parti'de ikiye ayrıldığı, bir kısmının parlamentodaki güç adına milletvekili adaylığına konulduğu, mevcut ekonomi yönetimi koltuklarında oturan bakanların ise kenarda tutularak, yeni dönemde bakan yapılmak için düşünüldüğü iddialarının ağırlık kazandığını gördüm.

Bir işadamı konuyu nasıl değerlendirdiği yönündeki sorumu yanıtlarken şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı son dönemdeki sohbetlerimizde sürekli olarak yeni dönemde bakanların milletvekili olmayacağını açıklıyordu. O nedenle, benim düşündüğüm bu listede yer almayan bakanların yeni dönemde bakan olmalarının düşünülmesinden kaynaklanıyor. Başbakan Binali Yıldırım sanırım Meclis Başkanı olması için milletvekili yapılıyor. Berat Albayrak da sanırım Cumhurbaşkanı'nın Meclis Grubu'na hakimiyeti için bakan yapılmamıştır. Eğer listede yer verilmeyen bakanlardan yeni dönemde bakan olmayanlar olursa, onlara da ‘Hizmetinize teşekkür ederiz’ diyerek kenarda tutulacaklardır. Naci Ağbal, Nihat Zeybekci, Faruk Özlü ve Ömer Çelik’in yeni dönemde de bakan olacağına kesin gözüyle bakıyorum. Mehmet Şimşek olmayabilir. Ama onun için de Merkez Bankası başkanlığı gibi bir göreve getirilebileceği söylentilerini de duyuyorum.”

Yaptığım sohbetlerde cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a oy verirken, parlamentoda Cumhuriyet İttifakı'na oy vermeyenler olacağı iddiası nedeniyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki alanda da güçlü olacak bir ayrım ile kadrolaşmaya gittiği bilgisi ağırlık kazandı.

Görüştüğüm işadamları, AK Parti milltvekili listelerinde kentlerinin ilk sıralarına yerleştirilen son hükümette yer alan 21 bakanla parlamento seçimleri için daha güçlü bir propaganda imkanı elde etmenin amaçlandığı yorumunu yapıyorlar. Kenarda tutulup listeye alınmayan bakanların ise yeni dönemde de bakan yapılmasının düşünüldüğünü belirtiyorlar.

Doğaldır ki işadamlarından aktardığım bu değerlendirmeler, seçim sonuçlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti penceresinde ele alınıp değerlendirmesinden kaynaklarıyor. İş dünyasındaki dostlarımın muhalefet kanadıyla ilgili düşüncelerinin ne olduğunu da partilerin beyannamelerinin önümüzdeki günlerde açıklamaları sonrasında ele almaya çalışacağım...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar