Ekonomimizin kılcal damarları KOBİ’lerden çağdaş adım

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Özlem Ermiş Beyhan’ın haberinden son 4 ayda teknoloji firmalarıyla iş birliği içerisindeki KOBİ’lerin bulut teknolojisi taleplerinin yüzde 40 arttığı bilgisi yer alıyor. Bu da gösteriyor ki mikro KOBİ’ler sistem dışına çıkarken, çağdaş dönüşüme aylak uyduran KOBİ’lerin ekonomimize faydası artacaktır. Bunun daha da artması için KOBİ’lerle ilgili yapısal reformların hayata geçirilmesi gerekir.

KOBİ’ler ekonomimizin kılcal damarlarını oluşturur. Ancak, finans sektörü ile ilişkileri, teknolojik özellikleri, yönetim biçimleri açısından çoğu, günün gelişmelerine ayak uyduran özelliklere sahip olmadıkları için ülke ekonomisine yeterli faydayı sağlayamadıkları gibi, yeterli istihdam üretim ve karlılık artışına ulaşamadıkları için her yıl binlercesi kepenk indirip sistem dışına çıkıyor. Bir kısmı ise gelişmelere ayak uydurarak, güçlenip gelişerek ekonomimiz için daha faydalı konuma geliyorlar.

Arkadaşımız Özlem Ermiş Beyhan’ın haberinden yaşanan ekonomik sorunlardan kurtulmak için giriştikleri yeni arayışlar içinde oldukları bilgisini öğreniyoruz. Haberde son dört ayda teknoloji firmalarının sunduğu bulut teknolojisi çözümlerinden yararlanan KOBİ sayısında yüzde 40 artış meydana gelmiş.

Bu yolu seçen KOBİ’ler onlara bu alanda hizmet veren firmaların belirttiğine göre, maliyet kalemlerinde tasarruf sağlayacak ve işlerinde süreklilik getirecek imkanları elde ediyorlar.

Teknoloji firmalarının yöneticileri son dönemde Anadolu’daki KOBİ’leri ziyaret ederek, ihtiyaçlarına uygun çözümler sunduklarını, Bulut Çözüm teknolojilerine birçok KOBİ’nin ilgi duyarak iş birliğine girdiklerini belirtiyorlar. Bir firma yöneticisi, bir yılda 5 kat büyüme sağladıklarını, iki yıl içerisinde 200 bin KOBİ’lerle iş birliği içerisinde olmayı hedeflediklerini belirtiyor.

KOBİ’lerimizin büyük çoğunluğu 0-9 istihdama sahip mikro kuruluşlar. Doğal olarak bunların teknoloji firmalarıyla iş birliği içerisinde olmaları düşünülemeyeceği gibi, bunların zamanla sistem dışına çıkmaları da kaçınılmaz olacaktır. Büyüme ve iş birliğine açık olan KOBİ’ler teknoloji firmalarıyla iş birliği yapabileceklerdir. Ekonomi yönetiminin ekonomimize faydalı olacak, üretimin, istihdamın, ihracatın artmasına imkan sağlayacak KOBİ’lerimizle ilgili reformları hayata geçirmelidir. Ekonomimizin kılcal damarlarını oluşturan KOBİ’lerin teknoloji firmalarıyla iş birliklerini düzene koyacak adımlar da bunlar içerisinde yer almalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar