“Ekonominin yaratıcı endüstrisi gastronomi”

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? İnternette ehlikeyf sekmesinde…

- Global Gastroekonomi Zirvesi 29 Mart’ta

Günümüzde ekonomik kaynakları ve üretimleri yetersiz ülkeler bile kültüre dayalı sektörleriyle markalı küresel kentler yaratarak ve istihdam artırarak büyüyorlar. Bu yüzden tasarımdan mimariye, televizyon dizilerinden dijital oyunlara, müzelerden festivallere, el sanatlarından mutfak ve gastronomiye uzanan sektörler artık ekonominin yaratıcı endüstrileri olarak tanımlanıyorlar.

Türkiye Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği TURYİD; gastronominin Türkiye’de de yaratıcı endüstrilerden biri olarak algılanması ve ülke ekonomisini büyüten, kaynak yaratan bir endüstri olarak kabullenilmesi için Global Gastroekonomi Zirvesi adıyla bir konferans düzenliyor.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde 29 Mart’ta yapılacak zirvenin açış konuşmasını UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı) Genel Sekreteri Mukhisa Kituyi yapacak. Aralarında gastronominin de yer aldığı kültüre dayalı sektörler için “yaratıcı endüstriler” kavramı ilk kez UNCTAD tarafından gündeme getirilmişti. Genel sekreterin açış konuşmasında örgütün bu konudaki görüş ve yaklaşımlarını anlatması bekleniyor.
Ayrıntılar, internet sayfamızda, Ehlikeyf’te…

- Paul Bocuse, 91 yaşında öldü

Gastronomi dünyasının ilk akla gelen isimlerinden Şef Paul Bocuse, 91 yaşında öldü. Fransız klasik mutfağının ağır yağlı yemeklerini hafifleterek “nouvelle cuisine” yani yenilikçi mutfak akımını başlatan, “klasik ya da modern, bir tek mutfak vardır, o da iyi mutfaktır” diyen Bocuse’ün sahip olduğu L’Auberge Du Pont de Collonges, 1965 yılından beri 3 Michelin yıldızını elinde bulunduran tek restorandı… Ehlikeyf’te…

- Müze turizmi, 20 milyon ziyaretçiyi geçti

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerlerini 2016 yılında 17 milyon 521 bin 316 kişi gezerken 2017 yılındaki ziyaretçi sayısı yüzde 17 oranında artarak 20 milyon 509 bin 746 rakamına ulaştı. En çok ziyaret edilen müzeler, internette, Ehlikeyf’te…

- İdil Biret’in 70. sanat yılı

Dünyaca ünlü piyano sanatçımız İdil Biret’in Paris’te ilk konserini verişinin 70’inci yıldönümü, şef Ender Sakpınar yönetimindeki Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası eşliğinde Eskişehir’de bir konserle kutlandı. İnternette, Ehlikeyf’te…

- Bollywood’un rengârenk dünyası…

Taj Express Zorlu PSM’yi renklendirmeye hazırlanıyor. Hindistan’ın ikonik müzikleri ve renkli danslarını buluşturan şov, 8 kez sergilenecek. Şovun yanı sıra müzikalin başrol oyuncularının katılımıyla gerçekleşecek dans atölyesi, yoga etkinliği, Hint kınası, geleneksel Hint ürünleri köşesi ve DJ Ravish ile kostümlü parti hangi günlerde lütfen internet sayfamıza geçin…

- !f İstanbul’u “Uğur Böceği” açıyor!

Türkiye İş Bankası Maximum Kart ana partnerliğinde 15-25 Şubat tarihlerinde İstanbul’da, 1-4 Mart tarihlerinde ise Ankara ve İzmir’de gerçekleştirilecek 17. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin açılış filmi belli oldu. Amerikan bağımsız sinemasının önemli isimlerinden Greta Gerwig’in yazıp yönettiği, başrollerini “Atonement”, “Hanna”, “Brooklyn” filmlerinin oyuncusu Saoirse Ronan, Laurie Metcalf ve “Call Me by Your Name” ile son zamanlarda adından sıkça söz ettiren Timothée Chalamet’in paylaştığı “Lady Bird / Uğur Böceği”, Türkiye’de ilk kez !f İstanbul’da gösterilecek. İnternet sayfamızda…

- Biliyor musunuz?

Sabancı Vakfı’nın “Çocuk İşçiler” temasıyla düzenlediği Kısa Film Yarışması’nda ödüllerin sahiplerini bulduğunu; “Sabri Ülker Bilim Ödülü 2018” yarışmasına başvuruların başladığını; Müzeyyen müzikalini; UNIQ Müze’de açılan “Leonardo Da Vinci Expo: Dahi İstanbul’da” sergisinde ziyaretçi sayısının 25 bini geçtiğini; “Üreticiden Tüketiciye Bal ve Arı Ürünleri İstanbul Günleri”ni; Özsüt’ün salep ve sıcak çikolatasını biliyor musunuz? Hepsi internette, Ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar