Elazığ'a sahip çıkılmalı

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

 

 

 

Yeni teşvik düzenlemesi ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin bazılarında bir hareketlilik başladı. Özellikle 6'ncı bölgede yer alan bazı illerde yeni yatırımlar için arsa tahsisi müracaatlarında bulunuldu. Arsa tahsisi için kimi illerde rakam 20 civarlarına çıktı. Bunun için alt yapısı hazır olan iller hiç vakit kaybetmeden işe koyuldular. Doğu Anadolu Bölgesi'nin hızla göç alan illerinden olan ve teşvikte 4'üncü bölgede yer alan Elazığ'da ise durum biraz farklı. Yaklaşık 8 aydır Elazığ'da aktif olarak kent iş dünyası ile birlikteyim. Ama üzülerek ifade etmeliyim ki mevcut durum kentin hiç hak etmediği bir noktada.

TÜİK'in adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarına göre Elazığ'ın 2011 yılı itibari ile nüfusu 558 bin 556. Bu kadar göç alan bir şehir zaman içerisinde bence aldığı göç kadar da göç vermiştir. Bu göçün başlıca nedeni ise insanlarının Elazığ'da bir gelecek göremiyor olmasıdır. Elazığ'da kime sorsanız kent ile ilgili şu cümleyi rahatlıkla duyabilirsiniz: "Elazığ'ın sahibi yok". Oysa hükümet partisinde 4, muhalefet partisinden ise 1 milletvekiline sahip Elazığ. Ama sokağın sesi bence de doğru söylüyor. Kentte ciddi bir sahipsizlik söz konusu.

Göze çarpanları paylaşmak isterim. Öncelikli olarak kentin yöneticileri biraz daha duyarlı ve gayretli olmalı. Valilik ve belediye başta gelen kurumlar. Dolayısı ile bunların başındaki yöneticilerin de Elazığ adına yapılan her proje için ön ayak olmaları gerekir. Bunun yanı sıra yine projeler üretip, kent ekonomisini, kentin sosyal yaşantısını ayrıca kültürel mirasını daha ileriye taşımaları gerekir. Elazığ OSB'de yaklaşık 110 firma faaliyet gösteriyor. Aralarında Türkiye'de ilklere imza atmış firmalar var. Ama bana sorarsanız hükümetin yanlış politikası sebebi ile Elazığlı sanayici rekabet şansını kaybetmiş. Yeni teşvik düzenlemesinde Elazığ 4'üncü grupta yer alıyor. Yanı başındaki birçok il ise 6'ncı grupta. Bu şartlarda hangi yatırımcı tercihini Elazığ'dan yana kullanabilir ki?

Birçok dünya kenti ismini spor aracılığı ile duyurmuştur. Süper Toto Süper Lig'de mücadele eden bir futbol takımı olmasına rağmen, sahip olduğu bu avantaj bile şu an Elazığ'ın avuçlarından akıp gidiyor. Bunun nedeni de sahipsizlik değil mi? Elbette hak edeninin hakkını teslim etmek gerekir. Elazığspor ile ilgili olarak Sanica Boru yöneticilerine teşekkür etmek gerekir. Çünkü verdiği sponsorluk desteği ile Elazığspor'un yanında hem maddi hem de manevi olarak yer alıyor. Kentin futbol ile kazanacaklarını iyice düşünüp değerlendirmek gerekir.
Belirttiğimiz gibi kentin mevcut durumu bu. Umarız Elazığ'a sahip çıkılır ve kent hak ettiği yere ulaşır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar