Enflasyonda düşüş BIST'te yeni rekorları beraberinde getirebilir

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Yurtiçi hisse senedi piyasalarımız, tatil sonrası olumlu bir dönüş gerçekleştirdi. Buna paralel endeks banka hisseleri öncülüğünde 100 bin direncini yukarı yönde kırarak yeni bir rekor denemesinde bulundu. Böylece endeks Aralık 2016'dan bu yana yükselen trendde hareket ederken, bu süre zarfında yaklaşık yüzde 38 oranında değer kazanmış oldu. Kısa vadede yurtiçi piyasalar üzerinde etkili olacak satır başlıklarına bakıldığında, Pazartesi günü Haziran ayına dair açıklanacak olan enflasyon verisi öne çıkıyor. TÜFE'nin Haziran ayında gıda fiyatlarındaki düzeltme ve baz etkisi kaynaklı olmak üzere yıllık bazda sert düşüş göstermesini bekliyoruz. Buna ek olarak enerji fiyatlarındaki geri çekilme ve TL'de yaşanan değer kazancının da yardım edeceğini, tüm bu faktörlerin yıllık enflasyonu yüzde 10,50'nin altına geri çekeceğini tahmin ediyoruz. Temmuz ayında ise yine aynı nedenlerden dolayı enflasyonda düşüşün devamını bekliyoruz.

Haziran ve Temmuz aylarına dair enflasyonda geri çekilme öngörürken, bu görüşümüze paralel TCMB önümüzdeki dönemde ortalama fonlama maliyetini gevşetme yoluna gidebilir.

Diğer yandan son döneme baktığımızda TCMB'nin geç likiditesi faiz oranı yoluyla ortalama fonlama maliyetini yüksek tutarak sıkı para politikası uygulaması, döviz kurlarında yaşanan geri çekilme ve petrol fiyatlarındaki düşüş TCMB'nin yayımlamış olduğu ankette enflasyon beklentilerinin aşağı gelmesini sağladı.

Buna paralel Ekim 2016'dan bu yana ilk defa 12 ve 24 aylık sonrası için enflasyon beklentileri düşüş gösterdi.

Pazartesi açıklanacak olan verilere göre, enflasyondaki düşüş dolayısıyla TL'deki değer kazancı ve faizlerdeki geri çekilme ile beraber BIST 100 Endeksi'nde 101.500 seviyesinin üzerinde 102.500 direncine doğru yukarı yönlü seyir devam edebilir. USD/TL kuru ise 3,50 desteğinin altına yönelim gösterebilir. Ancak 3,50 kısa ve orta vadeli olarak önemli destek olduğundan, kurun bu seviyenin altında kalıcı olup olmayacağı önemli olacak. Diğer yandan yaz aylarından sonra Eylül ayında enflasyonun baz etkisi kaynaklı olmak üzere yeniden yükseliş sürecine gireceğini ve bu eğilimin Ekim, Kasım aylarında da devam edeceğini düşünüyoruz. TCMB ise son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmelerin ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğunu düşünüyor. Dolayısıyla da TCMB'nin fonlama maliyetini görece yüksek seviyelerde tutarak, sıkı para politikası duruşunu koruyacağını öngörüyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019