Ereğli liman talebine çözüm bekliyor

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

 

Zonguldak'ın ilçeleri arasında Karadeniz Ereğli gelişmişliği ile öne çıkıyor. 1'inci OSB alanı tamamen dolan ilçede 2'nci OSB'nin kuruluş çalışması sürüyor.  Yaklaşık 200 hektarlık bir alan üzerine kurulan Ereğli OSB'nde 56 adet sanayi parselinin tamamı 54 müteşebbise tahsis edilmiş. OSB'de yatırımlar demir çelik sektöründe yoğunlaşmış durumda. Gümrük Müdürlüğü'ne de sahip olması ithalat ve ihracat işlemlerini kolaylaştırıyor. Bölgenin tam kapasite faaliyete geçmesi durumunda yaklaşık 4 bin 500 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Birçok sanayi sektörünün ana girdisi olan yassı mamul demir çelik ürününün büyük üreticisi Erdemir'in OSB'nin yan yana olması da büyük bir şans. OSB'de Türkiye ekonomisine yön veren 500 firma arasında ön sıralarda  yer alan Tat Metal, Çınar Boru, Özdemir Boru gibi firmalar var. Zonguldak Valisi Ali Kaban Karadeniz Ereğli OSB Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda. Kaban, yatırımcının sıkıntılarını çözmeye yoğunlaşmış. Bu nedenle sevilen biri. Obal Alüminyumun Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Çakır da sohbetimiz sırasında Vali Kaban'ın sanayiciyi hiç yalnız bırakmadığını dile getirdi.

İlçede sanayicilerin en büyük  sorunu liman. Sanayici Erdemir’in limanından faydalansa da liman faaliyetleri konusunda öncelik  her zaman Erdemir’de. Bu konuda bir çok toplantı yapan sanayiciler Erdemir'in kendi gemisi gelirse limandan çıkmalarının istediğini vurguluyor. Karadeniz Ereğli. Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, liman sorunun çözümü için devletten acil destek beklediklerini ifade ederek, "Kendi limanı olsa sanayici bu sıkıntıları çekmez. Hem çevre iller de bu limandan faydalanır ve ilçe ekonomisi gelişir" diyor.

Tetiker'in bir başka eleştirisi ise Erdemir'in ilçeye yüzünü yeterince dönmemesi. Tetiker Erdemir'in kapasitesini artırması durumunda Karadeniz Ereğli'de az 5-6 bin kişiye  istihdam sağlanacağını ifade ederek, "Kan kaybeden, dışarıya göç veren Ereğli sanayicisinin istediği liman umarım biran önce açılır. Erdemir yeni yatırımlar yapar ve 2'inci OSB' nin de temelleri atılırsa Ereğli de  yeniden eski güzel günlerine kavuşur" diyor. Bu güzel dileklere katılmamak mümkün mü?

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar