Ereğli'nin liman ve OSB'ye ihtiyacı var

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

 

Doğal güzellikleri, iklimi, kültürel mirası, tarihi dokusu ile Türkiye'nin önde gelen ve tercih edilen bölgeleri arasında yer alan Batı Karadeniz Bölgesi, özellikle son yıllarda gelişen sanayisi ve yoğun yatırım alanlarıyla da dikkat çekmeye başladı. Kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerin iç içe yer aldığı
bir dizi kenti içine alan Batı Karadeniz, bir yandan turizmde gelişmeyi hedeflerken, bir yandan da  uluslararası bir çok yatırıma da ev sahipliği yapıyor.
Özellikle son yıllarda teşvik paketlerinin de etkisi ile yatırımcıların gözdesi haline gelen Batı Karadeniz kentleri çeşitli sektörlerde yoğunlaşan ihracatçıların da dış pazarlara açıldığı önemli bölgelerden biri oldu.

Demir çelik Sektöründe dünyanın önde gelen önemli kurumlarından olan Karadeniz Ereğli Demir Çelik Fabrikaları  (ERDEMİR) ve Karabük Demir Çelik Fabrikaları'nı (KARDEMİR) bünyesinde barındıran Batı Karadeniz Bölgesi'nde Düzce ve Bolu Organize Sanayi Bölgeleri'nin büyük bölümü de faal durumda.

Yapılan araştırmalar bölgeye yönelik yatırımların önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğini gösteriyor. Bu yatırım ilgisinin temel nedenleri arasında Batı Karadeniz kentlerinin İstanbul ve Ankara gibi  metropollere yakın olması bulunuyor. Ayrıca artık yeni yatırımlar için boş arazi bulmanın gittikçe zorlaştığı İzmit- Adapazarı hattındaki girişimcilerin yeni yatırımların da Batı Karadeniz'e yöneleceği tahmin ediliyor.  Bütün bu olumlu gelişme ve göstergelere rağmen Bolu, Düzce, Karabük, Bartın ve Zonguldak gibi bölge kentlerinin tamamlanması gereken bir çok altyapı sorunu bulunuyor. Örneğin organize sanayi bölgeleri ve tam kapasiteli bir liman olmadan bölgenin öne çıkan ilçelerinden Karadeniz Ereğli'nin sanayi kenti olamayacağı ifade ediliyor.
Karadeniz Ereğli Demir Çelik Fabrikaları'nın bölgede faaliyet göstermesi bile Ereğli'yi tam anlamı ile sanayi kenti yapamıyor. Bölge iş dünyasının temsilcileri, daralan ekonominin yeniden ivme kazanması, bölgenin yeniden canlılık kazanması için  yapılması gereken şeyin organize sanayi bölgesi ve tersane desteği olduğunun altını özellikle çiziyor. Bu projeler hayata geçirilebilirse, binlerce kişiye de yeni istihdam sağlanması mümükün olacak. Karadeniz Ereğli'nin ticari açıdan modern ölçülerde inşa edilmiş ve ihtiyaçlara karşılık verebilecek bir limana da ihtiyacı var. Karadeniz Ereğli'nin bu eksikliklerini biz yıllardır söylemeye devam ediyoruz. Bölge iş dünyası sabırsızlıkla yetkililerin bu sorunların çözümü için harekete geçmesini bekliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar