Ereğli’de liman polemiği artık sona ermeli

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Bugünlerde Karadeniz Ereğli’de her kesimin dilinde bir liman kelimesidir gidiyor. Ereğli Deniz Ticaret Odası ile Ereğli Ticaret Sanayi Odası arasında ilçenin limana ihtiyacı olup olmadığı konusunda polemik yaşanıyor. 

Önceki yıllarda yaptığı bir dizi açıklamada Ereğli’nin ekmek kadar limana da ihtiyacı olduğunu dile getiren Karadeniz Ereğli Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem fikrini değiştirmiş görünüyor. Erdem artık ‘Ereğli’nin limana ihtiyacı yok’ diyor. Ereğli halkı ise liman projesinin hayata geçirilmesinin önemli olduğu düşüncesinde. Erdemir Limanı’ndan sanayicilerin yeterli şekilde yararlanamadığının altını çizen Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, de ilçenin limana ihtiyacı olduğunu düşünenlerden. Bence iş dünyasının temsilcileri verim alınamayan bu polemiğe bir an önce son vermeliler. Krizle mücadele eden Ereğli’nin bu tür polemikler ile uğraşmak yerine birlik ve beraberlik ruhunu pekiştirmeye daha çok ihtiyacı var bence. Çünkü ilçenin sorunları çözümsüz olarak ortada duruyor. İlçe ekonomisi dibe vurmuş, esnaf kan ağlıyor. Hergün yeni bir işyeri kapanıyor. Adliyeye icra dosyaları yığılmış durumda. 

Nasıl batan sanayicinin yanında oluruz? Tersanelerimizde eskisi gibi çekiç seslerini nasıl yükseltiriz? gibi soruların yanıtlarını bulma zamanımız geldi de geçiyor bile. Tam da bu süreçte Ereğli’nin gerçekten bir limana ihtiyacı olduğunu da vurgulamadan geçemeyeceğim. Tamam ilçe Erdemir’in limanından faydalanıyor ama liman faaliyetleri konusunda önceliğin her zaman Erdemir’de olduğunu da unutmamak gerekiyor. Sanayicinin Erdemir yetkililerine ‘Kardeşim senin malın bugün dursun benimkini yükleyelim’ demesi de zor görünüyor. Bu konuda sanayicinin eli kolu bağlı. 
Kendi limanı olsa Ereğli’nin sanayicisi de bu sıkıntıları çekmez. Hem çevre iller de bu limandan faydalanır ve ilçe ekonomisi gelişir. Bırakalım kısır çekişmeleri ve birlik beraberlik içinde devlete Ereğli’yi ayağa kaldıracak yeni projeler sunalım. Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tetiker’in dediği gibi yatırım yapalım ki Erdemir de Ereğli’ye yüzünü dönebilsin .

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar