Eskişehir Sanayi Odası’nın 2023 vizyon çalışması

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Eskişehir Sanayi Odası kentteki sanayicilerle yüz yüze yaptığı konuşmalar sonrasında “2023 Vizyon Programı sorunlar/ çözümler” çalışmasını rapor halinde yayınlamış. Önemli sanayi kentlerimizde benzer çalışmalar yapılması sanayimizin fotoğrafını ortaya koyacaktır.

Eskişehir Sanayi Odası (ESO), kentin sorunları ve çözümleri konusunda üyeleriyle bir dizi görüşme yaparak “Eskişehir Sanayisi 2023 Vizyon Programı, Sorunlar/Çözümler” başlığı altında bir rapor yayınladı. Raporda sekiz başlık altında toplanan sorunlar sıralanıp, çözüm önerileri sunuluyor.

İlk bölümde genel ekonomik sorunlar ve finansa erişim konusu ele alınırken, kentteki havacılık, raylı-sistemler, makine-metal, turizm gibi sektörlerde yatırım ve işletme maliyetlerinin yüksek olduğu, maliyetleri düşüren ülkelerin rekabet gücünü artırdıkları belirtiliyor. Kredi kaynaklarına edişim ve KDV alacaklarının geç tahsilatı gibi konuların sanayicileri zorladığı açıklanıyor. Yerli ve milli üretim yapan, markalaşmaya çalışan işletmelere kolaylık sağlanması gerektiği gibi öneriler çözüm için ortaya konuluyor.

İkinci bölümde insan kaynaklarına ilişkin sorunlar ele alınırken, mesleksizlik sorununa değiniliyor. Çözüm için mesleki eğitime destek olan kurumlara finansal ve vergisel avantajlar sağlanması öneriliyor. ESO’nun Mesleki Eğitim Merkezi’nin bu yıl hayata geçmesinin beklendiği bilgisine de yer veriliyor. Merkezin endüstriyel operasyon, CNC eğitim bölümü, Endüstri 4.0 ve bilişim atölyeleri gibi altı bölümden oluşacağı açıklanıyor.

Fiziki altyapı ve lojistik sorunlarının sıralandığı üçüncü bölümde, yüksek teknoloji üretim bölgeleri kurulması ile yeni nesil OSB’ler ve İhtisas sanayii endüstri bölgesi kurulmasına ihtiyaç olduğu belirtiliyor. ESO’nun KOSGEB işbirliği ile metal ve plastik sektörleri için bu yıl entegre test merkezinin hayata geçirileceği belirtiliyor.

Dördüncü bölümde kurumsallaşma ve çalışma kültürü sorunları ve çözüm önerileri ele alınıyor. Bu bölümde sorunlara değinilirken kente önemli yer tutan havacılık, raylı sistemler, makine-metal sektör temsilcileriyle yapılan görüşmelerde ortak çalışma kültürünün zayıf olduğunun saptandığı, dünya ile rekabete açık yerli ve milli üretim yapan Eskişehir sanayinin kurumsal yapısının mutlaka güçlendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Yönetim ve denetimdeki eksikliklerin ciddi olarak hissedildiği açıklanıyor. Kurumsallaşmanın zaman aldığı belirtilerek, bu konuda hızlı bir şekilde eğitime başlanması ve sürekli olarak devam edilmesi öneriliyor.

Beşinci bölümde dünya pazarlarına erişim konusu ele alınıyor. Özellikle raylı sistemler ve havacılık sektörlerinde sertifikasyon, kalite belgesi gibi unsurların eksikliğinin sektör firmalarının ticaretini olumsuz etkilediği, ihracatlarını sınırlandırdığının altı çiziliyor. Avrupa ve Rusya pazarları için Türk lojistik köyleri oluşturulması, Eskişehir’in limanlara demiryolu bağlantısının geliştirilmesi, Eskişehir Havalimanının kargo taşımacılığının geliştirilerek, işlevselleştirilmesi öneriliyor.

Marka patent ve verimlilik konuları altıncı bölümde yer alıyor. Eskişehir’de marka oluşturma ve geliştirme potansiyelinin yeterince değerlendirilemediği, uluslararası standartlar konusundaki bilgi eksikliğinin müşteri memnuniyeti konusunda sorunlara yol açtığı ve devlet desteklerinin de yetersiz olduğunun altı çiziliyor. ESO tarafından markalaşma potansiyeli olan firmaların markalarını oluşturma ve tutunmaları için destek ve mentörlük yapma kararı ile çözüm üretmek için çalışma yapma kararında olduğu raporda belirtiliyor.

Yedinci bölümde üretimde yerlileşme ve ithal bağımlılığının azaltılması ele alınırken, ithalata bağımlılığın, endüstriyel kalkınmaya engel ve cari açığın artmasına yol açtığı belirtiliyor. Yatırım projelerinde prosedürün azaltılması, proje izleme komisyonu kurulmasının olumlu katkı sağlayacağı belirtiliyor. Yerlileştirme projelerine destek ve hibelerin artırılması isteniyor.

Sekizinci bölümde mevzuata ilişkin sorunlar ele alınırken, yatırımlarda karşılaşılan izin ve ruhsat işlemlerinin yalınlaştırılması öneriliyor. Merdiven altı firmaların belirlenerek kapatılması isteniyor.


Doğaldır ki, ESO’nun saptayıp 2023 Vizyon Programında yer verdiği sorunlar ve çözümler benim aktarabildiğimden çok daha kapsamlı. Her bölümde sorun ondan fazla madde altında sıralanırken, yine o sayıda çözüm önerilerine değiniliyor. ESO’nun bu çalışmasının örnek alınarak diğer sanayi kentlerinde de benzer çalışmalar yapılması Cumhuriyet’in 100. yılı öncesi, sanayimizin sorunları ve çözüm önerileriyle ortaya konulmasını sağlayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar