Ev alırken başka neleri alırsınız?

Feyzan E. TOP
Feyzan E. TOP KARŞI PENCERE feyzan.ersinan@dunya.com

Malum ev alma mevsimi açıldı. Hemen herkes yeni bir yaşam için ev gezmesinde. Kimi lokasyon, kimi konfor arıyor. Çocuğun okuluna yakınlık birincil öncelik, işe yakınlık arkasından geliyor. Kısacası herkesin önceliği farklı. Kimine göre evi alırsın da komşuyu alamazsın, komşu birinci derecede önemli.

Bir tanıdığın başından geçeni anlatayım misal; çok kedi seven bir komşusu kıza bahçesindeki kedileri emanet ediyor. “Senden ricam ben gittikten sonra bu kedilere bakıver,” diyor. Kışı İstanbul’da geçiren komşusunu kıramıyor, “tamam,” diyor. Ancak kedi bir değil, iki değil, on üç tane. Mama bittikçe kadın havale ile kedilerin mama parasını da gönderiyor, ama nafile, içlerinden bazıları vahşi ve emanet edilen kızcağızın çoluğuna çocuğuna, mangalına saldırmaya başlıyor. Sabır, sabır derken artık dayanamıyor ve eczaneden uyku ilacı alıp kedilerin mamasına döküyor. Kediler sızınca da hepsini toplayıp evden 50 km uzakta bir yerde bırakıyor, kediler ayılınca yeni bir coğrafyada buluyor kendini ama vahşi oldukları için de çok hayıflanmıyor. Kediler kaçtı, diye de komşusuna da durumu bildiriyor. 

Aradan on beş gün geçiyor. Bir diğer komşusuna rastlıyor. Kadıncağız yana yakıla; “Hayatım Minnoş’u kaybettik, hep buralara geliyordu, gördün mü?” diyor. Kız o dakika uyuyan kedilerden birinin de o kedi olduğunu anlıyor ama ne desin (?)

Türkler komşuculuk çok sever. Ancak her komşuculuk sonunda bir kavga çıkar. Bizim mahallede ev bakan noter bir dostumuz, “Burada iyi tavla oynayan var mı?” diye sormuştu misal, önceliği buydu. Kısacası herkesin ev alırken önceliği farklı. Peki Amerikan verilerine göre ev satarken neler yapılmalı, neler gerçekten alıcıyı etkiliyor? Bu yöntemler birçok ülke alıcısı için geçerli diyebilir miyiz, bir de siz göz atın:

1. Boya-badana: Gezdiğiniz evin boyalı-badanalı olması çok önemli. Özellikle sezon renklerini de takip ettiyseniz doğru yoldasınız demektir.
2.Temiz camlar: Parlak ve temiz camlar her satışta önemlidir.
3. Düzenlilik: Özellikle milyonluk mülklerde profesyonel birinden yardım alıp evin genel düzeni için doğru organizasyonu yapmasını isteyebilirsiniz.
4. Evin dekorasyonu: Kapıdaki paspastan tabak takımına, vazodaki dizayn çiçekten sehpa üzerinde duran pahalı bir obje hatta tabloya değin geniş bir yelpazede lüksün gösterilmesi evin alıcısını hayli etkiliyor.
5. Peyzaj: Bahçeli evlerde peyzajın güzel ve düzenli olması çok önemli. Çünkü alan sadece ufak değişiklikler yapmak istiyor.
6. Evle ilgili yapılmış raporlama: Evinizin konumu ve kondisyonu hakında yapılmış genel bir raporlama alıcı için hele ki alıcı erkek ise çok önemli ve etkileyici.
7. Işıklandırma: Evi satışa çıkarmadan bir süre önce gece evin boşken aydınlatmasını açık bırakmak da yoldan geçenler için dikkat çekici bir unsur ve çekici bir yanı kesinlikle var.
8. Emlakçı komisyonu: Emlakçı ile anlaşıp komisyonu ne oranda düşürürseniz sizin lehinize.
9.Taşınma maliyeti: Bir eve taşındığınızda ne kadara taşındığınızı bir kenara not edin. Yeni gelenler de hesaplarken bunu göz önünde bulundurmayı severler.
10. Küçük dokunuşlar: Evinizde dökülmüş sıva, kırık bir dolap varsa bunları muhakkak evi gezdirmeden tamir ettiririn. O dakika “bu eve artık masraf yapmam” deseniz de size küçük masraflar büyük getiriler sağlayacaktır, emin olun…

Tüm bu maddeler kanımca genel-geçer, hepimiz için geçerli. Bizde evi kadın aldırır deseler de beyler parayı verdiğinden herkese uyan bu kuralları komşudan önce göz önünde tutmakta hayır var diye düşünüyorum. Ne dersiniz?
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Veda 11 Ocak 2016
Yeni bir yıl 04 Ocak 2016
Update olmak 28 Aralık 2015
Tedbirsiz iyimserlik 07 Aralık 2015
Osman Bey... 09 Kasım 2015
Biz kimiz? 02 Kasım 2015