Ezber bozan kadınlarımızdan..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

12 yıl mimarlık yaptıktan sonra 2002’de sağlık sektörünün ilk kadın CEO’larından (Kadıköy Şifa Hastanesi’nin) halen Olivium AVM’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmakta olan Buket Eminoğlu Pilavcı'yı sizlere tanıtmak istiyorum.

Kasım 1991'de resmen kurulan Türkiye Kalite Derneği'nin (KalDer) 1992 yılında yapılan ilk Genel Kurul'un da Mehmet Sabuncu (Siemens’in Genel Müdür Yardımcısı) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Ali Osman Kilitçioğlu (Altınyıldız Planlama Müdürü) yönetim kurulu üyeliğine seçilmişlerdi.

Özel sektör, kamu ve akademi dünyasının önde gelen temsilcilerinden oluşan KalDer'nin yıllar sonra 2016 yılında seçilen ilk kadın başkanı, bir başka ifade ile “Ezber bozan kadınlarımızdan.”
KalDer tüm üyelerini bu davranış ve tercihleri nedeniyle kutlamamız gerektiği inancındayım.
Geçen hafta çarşamba günü Beykoz Üniversitesi Rektörlük Binası’nda gerçekleştirilen genel kurul toplantısını TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin ve Başkan Yardımcısı Osman Deveci ile birlikte izleme fırsatını bulmuştuk.

Başkan Buket Eminoğlu Pilavcı kongrenin açılış konuşmasında kendisini “35 yıllık iş yaşamımda girişimci, patron, ekibiyle birlikte mükemmellik ödülüne uzanan bir lider olma gibi çok farklı şapkaları deneyimleme şansım oldu.

Mimarlık eğitimi aldım, bunun bende sorunların çözümünde çok yönlü bakış açısıyla hareket etme, yaratıcılığın ve kreatif düşüncenin gücüne inanma gibi özellikleri geliştirdiğini söyleyebilirim.

İş hayatında pozitif ayrımcılık görmedim. Zorluklar insanı geliştirir derler ya; ben de farklılığı avantaja çevirme yeteneğini bu sayede geliştirdim. Öğrenmeyi çok seven, meraklı bir insan olarak 35 yılda farklı alanlarda birçok eğitim aldım.

Ama bunlardan Pat Grove Coaching Academy’den aldığım Ontolojik Koçluk eğitim bana; sonrasında tüm yaşamıma pozitif yansıyan farklı bir bakış açısı kazandı.

KalDer ile yolum 2. nesil olarak 2000 yılında bayrağı devraldığım Kadıköy Şifa Hastanesi ile birleşti. 2005 yılında başladığımız yolculukta 2007 yılında 4 yıldız, 2009’da Büyük Ödül alarak yolumuza devam ettik. Bu sürecin hemen sonrasında büyümeye ve kurumsallaşmaya emin adımlarla devam ettik. Fiziksel olarak 10 katı büyüklüğüne erişen hastane, 2 yıl önce aldığımız stratejik kararla biçilen değeri çift dijit milyon dolar olan bir yapıya dönüştü. Bu başarı hikayesinde, KalDer ve EFQM Mükemmellik Modeli’in ciddi bir rolü olduğunu düşünüyorum...” sözleriyle tanıtıyordu.

Çeyrek asrı geride bırakan KalDer’in mükemmellik yolundaki çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceğini vurgulayarn Başkan Buket Eminoğlu Pilavcı konuşmasında KalDer’in önümüzdeki sürece ilişkin öngörülerini şu sözleriyle dile getiriyordu; “Dünya muazzam bir değişim içerisinde. Aslında entropi evrensel prensibine göre; her şey minimum enerji ve maksimum düzensizliğe doğru hareket ediyor. Ama artık çok da hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Durup düşünmenin, gerçekleri yadsımanın, başını kuma gömmenin zamanı değil. Aynı şeyleri yapıp farklı sonuç bekleme gafletinde de olmamalıyız.

2 yıl önce görevi devraldığımızda, tespit ettiğimiz iyileştirme alanlarının hemen hepsinde birçok çalışma yaptık.

Arkadaşlarım birazdan bunları sizinle paylaşacaklar. Ama bunları niçin yaptık kısmını paylaşmak istiyorum.

Bunları yaptık;

- Çünkü; değişen dünyanın yeni iş modellerine uygun içerikler üretmemiz gerektiğine inandık.

- Etkin yönetişim ile bütünlük sergileyeceğimizi ve bu sayede daha güvenilir olmayı başarabileceğimizi biliyorduk.

- Verimli bir organizasyona dönüşmenin bizi sürdürülebilir ve etkin kılacağının farkındaydık. Ekosistemimiz ile sürekli ve nitelikli iletişimin bize itibar kazandıracağını biliyorduk.

- Çağımız; anlam liderliğinin, dönüşme becerisi gösterebilenlerin, yetenek havuzunu doldurabilenlerin zamanı.

- Biz de KalDer olarak 2 yıl içerisinde bu inanç ve bilgilerle, finansal yapımızı iyileştirip artı değer üreten, kar eden bir organizasyon haline geldik.

- Dönüşümün altyapısını hazırladık.

- Sinerjiyi ve iletişimi artırdık. Ve bir sonraki sürece hazır hale getirdik. Dünya muazzam bir değişim içerisinde.

- Aslında entropi evrensel prensibine göre; her şey minimum enerji ve maksimum düzensizliğe doğru hareket ediyor.

Ama artık çok da hızlı bir şekilde gerçekleşiyor.

Durup düşünmenin, gerçekleri yadsımanın, başını kuma gömmenin zamanı değil.

Biz de KalDer olarak bu inanç ve bilgilerle yolumuza devam ediyoruz.”

Başkan Buket Eminoğlu Pilavcı, tüm delegelerin oyunu alarak güven tazeledi..

Ülkemizde kadına şiddet hatta kadın cinayetlerin sona erdirilmesi çabalarına moral desteği olacağı inancı ile başarılarıyla ezber bozan kadınlarımıza, bu bağlamda Başkan Buket Eminoğlu Pilavcı’ya başarılar diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar