FED ve ECB kararları izleniyor

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Haziran ayı sonlarında küresel merkez bankalarının şahince mesajları eşliğinde yükselen küresel tahvil faizlerinin, zayıf enflasyonu öne çıkaran Amerika Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası’nın(Ecb) temkinli tutumu eşliğinde aşağı yönlü baskı altında kaldığını takip ediyoruz. Diğer merkez bankalarına göre daha genişlemeci duruşuyla öne çıkan Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) da bu görünüme destek olduğunu söyleyebiliriz.

Nitekim 26 Temmuz’daki son FED toplantısına bakacak olursak burada yapılan açıklamaların, piyasanın beklediği kadar şahince yorumlanmadığını düşünürüz. Toplantının ardından FED’in varlık alım programını azaltmayı Eylül ayında duyuracağına dair beklentiler korunurken, FED’in zayıf enflasyona yönelik endişeleri ile birlikte kısa vadeli faizlere yönelik güvercince yorumlanan tutumu ön plandaydı.

Toplantının ardından FED fund kontratlarına göre Eylül ve Aralık ayı faiz artışı beklentileri geriledi. ABD tahvil faizleri ile dolar endeksinin aşağı yönlü baskı altında kaldığını ve gelişmekte olan ülke döviz kurlarının değer kazandığını takip ettik. Altın ve petrol yükseldi.

Kısa vadede merkez bankalarında temkinli duruş ön plana geçse de büyük resimde faiz artırım sürecindeki FED ve ECB adım adım varlık alım programını azaltmaya hazırlanıyor. Ayrıca Kanada ve Avustralya merkez bankalarının son şahince açıklamalarında da gördüğümüz üzere önümüzdeki dönemde global merkez bankalarının daha şahince tutumlarına devam etme olasılıklarını göz önünde bulundurmaya devam ediyoruz.

Bu doğrultuda da uzun vadede varlık alım programından çıkışa yönelik olarak daha güçlü ipuçlarının, küresel tahvillerde yeni bir tur satış dalgasına neden olabileceğini ve riskli varlıklar üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini not ediyoruz. Örneğin ABD’nin 2 yıllık faizlerinde yüzde 1.45 seviyesinin önemli bir eşik olduğunu düşünüyoruz.

Ayrıca zayıf enflasyona vurgu yaparak temkinli duruşa işaret eden FED ve ECB ile birlikte önümüzdeki dönemde açıklanacak enflasyon verilerinin öneminin daha da arttığını ve 24 -26 Ağustos Jackson Hole toplantısında merkez bankalarından gelecek mesajların piyasalar açısından önemli olabileceğini düşünüyoruz.

Bu doğrultuda bu hafta açıklanacak Euro bölgesi Temmuz enflasyon verisi ve ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi önemli sinyaller verebilir. Özellikle istihdam verisinde ortalama kazançlarda yukarı sürpriz bir sıçrama riskli varlıklara yönelik soru işareti yaratabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar