Festival’in özel etkinliklerini kaçırmayın

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Nisan ayları 37 yıldır (son senelerde seyahatlerim nedeniyle yeterince izleyemesem de) benim için harika filmler seyretmek demek… Sinematek’i kıyısından yakalayan, Mimar Sinan Üniversitesi Sinema Televizyon Enstitüsü’nün Balmumcu’daki salonunda birbirinden önemli filmleri izleme fırsatı bulan bu satırların yazarı, İstanbul Film Festivali’ne her zaman önem verdi… Video filmlerin doruk yaptığı, Videoteque’ten en marjinal filmlerin bile kiralanıp izlendiği zamanda dahi Film Festivali’ni kaçırmamaya çalıştı… Özel gösterimler olduğu için orijinal kopyaları herhangi bir nedenle kısaltılmadan izleyebilmek gerçekten önemli bir şans oldu sinema tutkunları için… Bugün de öyle…

Sinemaya âşık, göremediği binlerce film olduğunun bilincinde binlerce gencin kültürünün artmasında çok, ama çok önemli payı oldu Sinema Günleri ile başlayan İstanbul Film

Festivali’nin. İşte bu sadakat yaratan festivalin programı geçtiğimiz günlerde açıklandı. Mutlaka medyada dikkatinizi çekmiştir.

Ben, bu yazımda 12 gün boyunca festival heyecanını yaşatacak o filmlerden söz etmeyeceğim. Söyleşilerden özel konserlere, tematik sergilerden sadece festival için hazırlanmış performanslara 6-17 Nisan tarihleri arasındaki kimi özel etkinlikleri anlatmak istiyorum:

Arabesk, yapımından 30 yıl sonra, yeniden beyazperdede izleyicisiyle buluşuyor! Bu buluşma yalnızca festivale özel ve tekrarı olmayacak bir konsere ev sahipliği yapıyor. Arabesk şerefine, Türkiye’de arabesk müziğin unutulmaz, çarpıcı isimleri Gülden Karaböcek, Tüdanya, İstanbul Arabesk Project, Ayta Sözeri, Demet Evgar, Serkan Keskin, Umut Kurt, Melisa Doğu ile birlikte sahneye çıkacaklar… (Cahide, 9 Nisan, 22.00)

Ufuk Önen’in yönettiği Gri Değil, Siyah: Ankara Rocks! filmi, müzisyenler ile Ankara arasındaki aşk-nefret hikâyesine vurgu yapıyor. Ankara’nın müzik alt kültürünü meraklılarıyla buluşturan Gri Değil, Siyah: Ankara Rocks! Demir Demirkan, Son Feci Bisiklet, Kalben, Razor, konukları Ufuk Önen, Özge Fışkın, Asena Özçetin’i de sahneye taşıyor. (Salon İKSV, 12 Nisan, 22.30)
Ali Mahmut Demirel ile müzisyen Carlota Marques, Metin Erksan’ın Kuyu filmi eşliğinde İstanbul Film Festivali kapsamında canlı bir performans gerçekleştirecekler.

Sanal Gerçeklik (VR) gösterimleri de bu yıl yenilikleri arasında. Sanal Gerçeklik gösterimlerinde seyirciler özel sanal gözlükler aracılığıyla interaktif deneyimler yaşama imkânı bulacak. (Salon İKSV, 8-9-10 Nisan, 11.00-17.00)

Bergman 100 yaşında… Bergman Merkezi’nin yöneticisi Jannike Åhlunds, Nil Kural moderatörlüğünde İsveç’in İstanbul Başkonsolosluğu desteğiyle düzenlenecek olan bir söyleşi de yine programda… (Yapı Kredi Kültür Sanat, 7 Nisan, 16.00)

Türk sinemasının köşe taşları, “öykücülüğümüzün Toros zirvesi Osman Şahin”, “Yeşilçam’ın en üretken muzip yönetmeni” Aram Gülyüz ve yapımcı Arif Keskiner duayen sinema yazarı Atilla Dorsay moderatörlüğünde bir araya geliyor. (Yapı Kredi Kültür Sanat, 8 Nisan, 16.00)

Hasan Cömert moderatörlüğünde Fatih Özgüven, Mehmet Açar, Kutlukhan Kutlu, Senem Aytaç ve Yeşim Tabak gibi sinema kalemlerinin katılacağı söyleşide film eleştirisinin bugünü ve işlevi konuşulacak. (Yapı Kredi Kültür Sanat, 9 Nisan, 16.00)

Gökhan Tiryaki, Nil Kural moderatörlüğündeki festival sohbetinde sanatını takip eden sinemaseverler ve sinemacılarla buluşacak. (Yapı Kredi Kültür Sanat, 10 Nisan, 16.00)

Festival programında yer alan Sevda ve Kurşunlar filminin müzikleriyle Venedik Film Festivali’nde ödüllendirilen Pivio, festivalin Uluslararası Yarışma jürisinde yer alıyor. Festival sohbetinde Pivio, Korhan Futacı ile birlikte müzikal yolculuğunun dönüm noktalarını izleyiciler ve müzikseverlerle paylaşacak. (Yapı Kredi Kültür Sanat, 14 Nisan, 16.00)

İran doğumlu New Yorklu sanatçı ve sinemacı Shirin Neshat, sinema yazarı Esin Küçüktepepınar moderatörlüğündeki bu festival sohbetinde fotoğraf, sinema ve görsel sanata dair düşünceleri ve deneyimlerini sinemaseverler ile paylaşacak. (Yapı Kredi Kültür Sanat, 15 Nisan, 16.00)

Festival’de buluşmak üzere…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar