Fırsatlar şehri Elazığ

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

 

Geçtiğimiz cuma günü Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Para Politikaları konulu  konferans için Elazığ'da idi. Akgün Otelde yoğun katılımlı bir toplantı gerçekleşti. Gazetemiz DÜNYA ve Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile gerçekleştirilen konferans her kesim açısından çok verimli geçti. Özellikle kentin genel durumu, sanayici ve tüccarın sıkıntıları masaya yatırıldı. Bizler de bu vesile ile kenti, hedeflerini ve bu hedeflere ulaşmak için karşılaşılan sıkıntıları birinci elden dinleme fırsatı bulduk. Emeği geçen herkesi kutluyorum.
Konferansta Başçı'dan önce söz alan Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ETSO) Ali Şekerdağ , ekonomik durumu ile ilgili bilgiler verdiği Elazığ'ın beklentilerini dile getirdi.  Şekerdağ, Elazığ'ın,  Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından 2008 yılında Türkiye'nin 12 cazibe merkezinden biri yapıldığına dikkat çekti.
Şekerdağ'ın vurguladığı gibi anlattığı gibi Elazığ'da ne ararsanız var: Köklü bir tarihi geçmiş, zengin yeraltı kaynakları, üniversite, teknokent, İŞGEM, yetişmiş insan gücü , hala gelişimini sürdüren sanayi, su varlıkları potansiyeli, tarım ve hayvancılık, sivil havaalanı...

Elazığ'ın KOSGEB veri tabanındaki işletme sayısı 3 bin civarında. Bu işletmelerden 650'e yakını 10 kişinin üzerinde istihdam sağlıyor. 58 işletme ihracat yapıyor. İlin toplam ihracat rakamı 250 milyon dolar civarında. İhracat ürünlerinde ilk sırayı krom alırken bunu mermer, gıda, mobilya, tarım ürünleri, inşaat malzemeleri, tekstil, PVC, döküm ve makine izliyor.  Elazığ TSO bünyesinde aktif üye sayısı 5 bin 500 civarında. Bu üyelerin istihdama katkısı ise 40 bin kişi. İlin kalkınmasında  madencilik, tarım ve hayvancılık sektörleri öne çıkıyor. Sofralık ve şaraplık üzümde adını duyuran kent,  baraj avantajıyla su ürünleri yetiştiriciliğinde de iddialı. Anılmaya değer dger sektörler ise hizmet, eğitim, sağlık ve turizm. İmalat sanayi açısından gıda, döküm, mobilya ve makine sektörlerini de belirtmek gerekir.

Elazığ yeni teşvik düzenlemesinde 4'üncü bölge illeri arasında yer alıyor. ETSO Başkanı Ali Şekerdağ, yeni hazırlanan teşvik paketinin kalkınmaya katkı sağlaması için bölgenin güvenlik sorununun çözülmesi, girişimlerin yatırım aşamasında desteklenmesi, teminat ve ipotek konularının çözülmesi, 5-7 yıl vadeli, sabit faizli KOBİ kredisi verilmesi gerektiğini ifade etti. Bedelsiz arsa tahsislerinin hızlandırılmasını isteyen Şekerdağ,  OSB'lerde arsa sorununun çözülmesi, enerji desteğinin devam ettirilmesi, SGK işveren hisse desteğinin bölgede il ayrımı yapmaksızın eski ve yeni tüm yatırımlara verilmesi gerektiğini de özellikle dile getirdi.
Bu arada Süper Lig'e yükselme başarısı gösteren Elazığspor'a da bu uzun ve büyük özen ve özveri isteyen yolculukta başarılar dilemek istiyorum. Spor, özellikle futbol, kentlerin gelişiminde ve değişimde önemli rol oynuyor.  Elazığ'ın ve Elazığsporlu yöneticilerin bu bilinçle hareket etmesini diliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar