Gebze, Bilişim Vadisi ile dünyaya açılacak

Sabiha TOPRAK
Sabiha TOPRAK KOCAELİ'den sabiha.toprak@dunya.com

Günümüzde şehirler sahip oldukları değerler ile markalaşarak, ülkeler ise bu değerlerin yarattığı global markaları ön plana çıkartarak dünya ekonomisinde çok daha güçlü hale gelebilmenin gayreti içerisindeler. 

Kocaeli de değerlerini markalaştırmaya hız veren kentlerden. Kocaeli Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın kentin global markalarını ön plana çıkartmayı hedeflediklerini, Kocaeli ve Gebze’yi markalaştıracaklarını ifade ediyor. 

Gebze Mualimköy’e kurulması planlanan Bilişim Vadisi Projesi’nin altyapı çalışmalarının mayıs ayında bitirileceğini kaydeden Yıldız, “Bilişim Vadisi önemli bir bilişim merkezi haline gelecek. Dünyanın önemli firmaları burada Ar-Ge merkezi kurmak isteyecekler. Sanayi Bakanlığı tarafından müjdesi verilen 420 futbol sahası büyüklüğündeki proje ile 150 bin kişiye istihdam sağlanacak” dedi. 
Kocaeli’de bulunan 13 organize sanayi bölgesinde ara eleman ve kalifiyeli eleman yetiştirmek amacıyla endüstri meslek liseleri kurulacağını dile getiren Aydın, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından geliştirilen proje ile sanayi alanında görülen ara ve kalifiyeli eleman sıkıntısının önüne geçilebileceğini, endüstri meslek liselerini devletin değil bizzat sanayicilerin inşa edip işleteceğini vurguluyor. İlhan Aydın’ın müjdesini verdiği bu proje umarım tüm Türkiye’ye örnek olur ve her OSB’nin bir kalifiye elaman yetiştirmek için okulu bulunur. Projeyi insana yatırım açısından çok önemli buluyorum. Kocaeli gelişmiş bir sanayi kenti olduğu için elektrik ve ulaşım sorunları yaşamıyor. Yatırımcılar tam da böyle altyapısı hazır, sorunsuz sanayi bölgelerine yatırım yapamak ister. Kocaeli ve ilçelerinde 38 tane liman var. Bu limanların hepsi şehre ayrı bir güzellik katıyor. 

Bilişim Vadisi’nin ise Türkiye projesi değil; dünya projesi olduğuna inanıyorum. Amerika’daki Silikon Vadisi’ni çağrıştıran proje teknoparklardan farklı tasarlanmış. 

9 OSB, TÜBİTAK, teknopark ve serbest bölge gibi kurumlara sahip Gebze’ye uluslararası firmaları çekmede Bilişim Vadisi’nin önemli bir etki yaratacağını düşünüyorum. Kentin adını bir kez daha dünyaya duyuracak bu proje bir an önce hayata geçirilmeli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar