Girişimcilik ve Ar-Ge de bir başarı öyküsü.. (II)

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Geçen hafta VELDO Teknoloji şirketinin yönetim kurulu başkanı Haluk Veli Doğan’la yaptığımız söyleşi de “Otomatik kayar kapı ve basamak” projesinin başlangıcını ve Ar-Ge sürecinde yaşadıklarını yazmıştım. Bu gün ise araçlarda ısıtma sistemi ile Türkiye’de ilk kez üretilen “Fırçasız motor”un Ar-Ge öykülerini ve güneş enerjisi alanındaki Veli Bey'in girişimciliğini yazacağım.

Yeni 'Ar-Ge'ler..

“4 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamızda üretim yapan bir başka şirketimizde VELDO İklimlendirme.Burada ise araçların ilk etapta tüm ısıtma sistemlerinin Ar-Ge’sini yaptık. Gerçekten mükemmel teknolojik sistemler ortaya çıktı. Geliştirdiğimiz yazılım ve dijital gösterge ile sadece konvektör değil, araçların komple ısıtmasını yapmaya başladık. Bu sistemleri Volkswagen’in yanı sıra Karsan, Isuzu ve Temsa’ya satıyoruz. Geliştirdiğimiz Ar-Ge ürünlerimizi ticarileştirme amacıyla Türkiye genelinde bayiler oluşturduk ve eş zamanlı olarak da ihracata başladık. Güney Kore de dahil olmak üzere 26 ülkeye ihracat yapıyoruz. Üretimimizin yaklaşık yüzde 20’si yurtdışına gidiyor ancak hedefimiz bu oranı yüzde 50’lere taşımak. Vizyonumuzu “Hedefimiz Ar-Ge’miz ile global oyuncu olmak” olarak belirledik.

Bu bağlamda yaptığımız ürünlerin motoruna yönelik Ar-Ge çalışması başlattık. Örneğin, otomatik kayar kapıda motor dışında redöktör ve encoder kullanıyorduk. Çünkü arabanın kapısı açık mı kapalı mı? hangi yönde olduğunu bilmek için encoder gerekiyordu. Motor, rediktör ve encoder gibi 3 ayrı kalem üretim maliyetini artırıyordu. Bunu azaltmak için fırçasız motor teknolojisinin ilk örneklerine baktık. 1,5 yıl süren Ar-Ge çalışması sonunda şu anda Türkiye’de üretimi olmayan, dünyada ise çok kısıtlı üretilebilen, elektrikli motor üretmenin ilk adımını tamamladık. İçerisinde kömür olmayan bu motor, sonsuz döngüye sahip. Kontrol ünitesi ile kontrol ettiğiniz için encoder ve rediktöre ihtiyaç duymuyorsunuz. Öyle bir motor yaptık ki en küçüğü 150 watt olup her 20 mm arkasına eklenerek güç iki katına çıkabiliyor. Ürettiğimiz bu motor, hareket sağlayan örneğin asansör kapıları, apartman kapıları, otomotiv sektöründe bagaj, cam, sunroof açma fonksiyonlarında, kısacası hareket eden her ortamda kullanılabilir. İlk prototipimiz çıktı. Seri imalat için mühendis sayımız 15'e ulaştı. Almanya, İtalya ve Türkiye’de bu teknolojideki motorun üretimini yapacak makineleri üretmek üzere görüşmelere başladık. Bu da şu demek, 2018 yılından sonra küçük motosikletlerin ve bisikletlerin elektrikli motorlarını VELDO Teknoloji markası ile tüm dünyaya satmaya başlayacağız.

Güneş enerjisinde girişimcilik

2013 yılı Kasım’ında Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Kanunu değişerek 1 megawatt lisanssız üretime izin açıldı. Yurtdışına her gittiğimde güneş tarlalarına bakıp bu işi neden yapamıyoruz? Neden bu kadar geri kaldık diye hep kendimi sorguluyordum. Kanunun değişmesiyle birlikte heyecandan sabaha kadar uyuyamadım. Ertesi gün araştırmalara başladım. İki ay içinde Aldo Enerji Şirketi’ni kurarak tüm mühendis kadromla birlikte knowhow görüşmeleri yapmak üzere kendimi Almanya’da büyük şirketlerin karşısında buldum. Başlangıçta iş tecrübesine inandığımız Almanya’nın büyük şirketlerinden birisiyle yola çıktık. Pazar yavaş gittiği için Alman şirket Türkiye’den çekilme kararı aldı. Almanlardan edindiğimiz tecrübeyle yetişen yerli ekibimizle Türkiye’nin güneş enerji santrali kurulum noktasında ilk 10 şirketinden biri olduk. 2014’ten bu yana toplamda 88 megawatt kurulum yaptık. Türkiye genelinde hem kendimize hem de müşterilerimize anahtar teslim santraller kuruyoruz ve bu yılın sonuna kadar kuracağımız çok sayıda santral var. Firmaların bu santralleri yönetmeye bütçe ayırması gereksizdi. Türkiye’de üretim yapılan tüm santrallerin ve Avrupa’da yapılan santrallerin yönetilmesi adına bir yazılım Ar-Ge’si üretmeye başladık. Bu çalışma için bu yıl PURE Enerji Şirketi’ni kurduk. Ardından Türkiye’de daha ilk yılında yaklaşık 100 megawatt’lık santral yönetiminin işini aldık. Bu işi daha da ileri götürerek uluslararası elektrik ticareti için lisansımızı aldık. Önümüzdeki dönemde uluslararası elektrik ticaretini bu şirketimizle devam etme hedefindeyiz” diyor Veli Doğan.

Ekip başarısı

Henüz 40’na gelmemiş Veli Doğan’nın önderliğinde, 16 yıldır otomasyon endüstrisinde Ar-Ge ve inovasyon odaklı başarılarıyla sektörde mucid olarak tanınan Genel Müdür Sedat Güney’in ve destek hizmetlerden sorumlu yönetim kurulu üyesi Başak Doğan’nın ülkemizde girişimcilik ve Ar-Ge alanındaki ekip olarak yakaladıkları başarıları keyifle dinleyen biri olarak bu keyfi sizlerle paylaşmak istedim...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar